n
nn Okullar açıldı. Bir çok çocuk bu sene ilk defa okula başladı. Çoğu anne baba çocuğunun nasıl besleneceği konusunda endişe ediyor. Okul çağı çocuklarının bu dönemde sağlıklı olmaları çok büyük önem taşıyor. Çocukların büyüme ve gelişmeleri, öğrenme yeteneklerinin gelişmesi için beslenme çok önemli. Özellikle kilolu çocuklarda ya da anne-babasında kilo sorunu olan çocuklarda daha dikkatli olmak gerekiyor. Burada çocuğunun beslenmesinin kontrolü için anne babalara çok büyük görevler düşüyor. 6-12 yaş arası çocukların kilo artış oranı yılda ortalama 2,5 kg’dır. Ancak bu durum tabiî ki çocuktan çocuğa görede farklılık gösterebilir. Peki çocuklarımızın beslenmesini nasıl düzenleyeceğiz?Çocukların büyümeleri ve sağlıkları için özel besinlere değil, besin öğelerine ve sağlıklı beslenmeye ihtiyaç vardır. Her çocuğun günde 5 besin grubuna da ihtiyacı vardır.
nn Süt Grubu
nn Süt, yoğurt, peynir çeşitleri, ayran bu grubun içerisinde yer alır. Süt grubu kalsiyum, protein, D vitamini ve bazı B grubu vitaminleri içerirler. Çocuğunuzun hergün 2-3 su bardağı süt veya yoğurt ve 1-2 dilim büyüklüğünde peynir tüketmesine özen gösterilmelidir.
nn Et Grubu
nn Kırmızı etler, beyaz etler, yumurta, kuru baklagiller bu gruptadır. Bu besinler yüksek oranda protein sağlarken, demir ve bazı B grubu vitaminleri açısından da zengindirler. Aynı zamanda kuru baklagil tüketimi posa açısından zengin bir beslenmeyi oluşturacaktır. Çocuğunuzun, bu gruptan günde 2-3 köfte büyüklüğünde et-tavuk-balık ya da hindi tüketmesine, haftada 3-4 kez 1 adet yumurta ve yine haftada 3-4 kez 1 porsiyon kurubaklagil tüketmesine özen gösterilmelidir.
nn Ekmek ve Tahıl Grubu
nn Karbonhidrat yönünden zengin, bazı B grubu vitaminler, mineraller ve posa içeren ekmek grubunu, buğday, çavdar, yulaf, bazlama, makarna, şehriye, bulgur, yufka, pirinç gibi besinler oluşturmaktadır. Ekmek ve tahıl grubundan günde 4-6 dilim ekmek, 6-8 yemek kaşığı pilav ya da makarna ya da 1 dilim ev yapımı börek ve 1 kâse çorba tüketimine dikkat edilmelidir.
nn Sebze ve Meyve Grubu
nn Domates, havuç taze fasülye, patlıcan, ıspanak, bamya, pırasa, semizotu, kereviz, maydanoz, dereotu gibi besinler sebze grubunda; elma, portakal, mandalina, üzüm, karpuz, kavun, armut, incir, şeftali, muz gibi besinler ise meyve grubunda yer alırlar. Günde 5 porsiyon tüketilmesi vitaminlerden özellikle A ve C vitamini, mineral ve posa açısından zengin bir beslenmeyi oluşturacaktır.
nn Dikkat Edilmesi Gerekenler
nn · Günün ilk öğünü olan kahvaltı her birey için olduğu gibi çocuklar içinde en önemli öğündür. Özellikle sabah saatlerinde okuma yazma gibi temel beceriler güçlenmektedir. Çoğu okul artık kahvaltı vermektedir. Ancak eğer okulda kahvaltı yoksa çocuğunuzun kahvaltısı evde yapmasına özen gösterin.
nn · Yukarıda yazdığım besin gruplarının doğru miktarlarda tüketilmesine özen gösterilmelidir. Eğer öğle yemeği okulda yeniyorsa, örneğin öğle yemeğinde et varsa akşam yemeğinde sebze olmasına dikkat edilmelidir.
nn · Beslenme önemli olduğu kadar fiziksel aktivite de çocukların büyümesi ve gelişmesinde çok önemlidir. Çocuğunuzu bir spor faaliyetine yönlendirmeye özen göstermelidir.
nn · Çocuğunuza ara öğün alışkanlığı kazandırmaya çalışın. Okulda abur cubur tüketmesi yerine evde yaptığınız yiyecekleri ya da meyveleri yanına vererek çocuğunuzu sağlıklı besinlere yönlendirmiş olursunuz.
nn · Çocuğunuz bu dönemlerde sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanacaktır. Anne ve baba olarak çocuğunuza sağlıklı beslenme konusunda iyi birer örnek olunmalıdır.
n