n Yaz aylarında oruç tutarken uzun süre aç kalınacak olması, havaların sıcaklığının yüksek olması ve günlük öğün sayısının azalacak olması nedeniyle beslenmeye çok özen gösterilmelidir. Beslenmeye dikkat edilmediği durumlarda; yüksek ya da düşük tansiyon, kan şekerinde dengesizlikler ve böbreklerde ciddi sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle oruç tutacaklar için beslenme sağlığınız için çok önemlidir. İşte dikkat edilmesi gerekenler

n

n Sahura kalkmak çok önemli, Ramazan ayında uzun süre aç kalınacağından yatmadan fazla yemek ya da iftarda tüketilenlerle oruç tutmak sağlıksız olacaktır. Bu nedenle sahura kalkmak sağlığınız için faydalı olacaktır.
n
n Kan şekerini dengede tutmaya özen gösterilmeli, sahura kalkılmadığında açlık süresi daha da fazla uzayacağından bu durum kan şekerini etkiler. Kan şekeri daha erken saatlerde düşmeye başlayacağından kişinin sağlığını ve günlük yaşantısını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle sahura mutlaka kalkılmalıdır.

n

n Sahurda neler tüketilmeli? Sahurda peynir, süt, zeytin, söğüş salata, yumurta, açık şekersiz çay veya taze sıkılmış meyve suyu, kepekli ya da esmer ekmek gibi kahvaltılıklar tercih edilmelidir. Dengeli beslenmeniz sizi uzun süre tok tutacaktır.

n

n Su tüketimine dikkat edilmeli, Ramazan ayının yaz aylarına denk gelmesiyle su içme ihtiyacı daha da artmaktadır. Günlük yetersiz miktarda su alımı kişide halsizlik, baş ağrısı, böbreklerde sorunlara yol açabilir. Bu nedenle sahur, iftar ve sonrasında 2-2,5 lt su içilmesine özen gösterilmelidir.

n

n

n

n İftar 2 öğüne bölünebilir, uzun süren açlığın ardından birden yemek yenilmesi sağlığı olumsuz yönde etkileyebilir. Bu durumlarda kan şekerinde hızlı yükselme ve düşmeler ya da mide rahatsızlıkları gibi sorunlar görülür. Bu nedenle iftara çorba ve salata ile başlayıp ardından 20-30 dk ara vermek, ve sonrasında ana yemeğe devam etmek daha sağlıklı olacaktır.

n

n
n İftarda ve sahurda posa miktarının artırılmasına özen gösterilmeli, kan şekerindeki hızlı değişimi önlemek için öğününüzdeki posa miktarına özen gösterin. Sofranızda etli sebze yemeği, kurubaklagiller, bulgur pilavı, çorba, kepekli makarna, salata, kepekli ya da esmer ekmek gibi yiyeceklerin olmasına dikkat edin.

n

n Yemeklerinizin yanında salata yemeye dikkat edilmeli, sofranızda salata bulunması hem öğünlerinizin posa içeriğini artıracak, hem uzun süre doygunluk sağlayacak hem de su ihtiyacınızın bir kısmını karşılayacaktır.

n

n Yağlı yiyeceklerden uzak durulmalı, fazla yağlı, kızartma, kavurma gibi yiyecekler yerine ızgara, fırın ya da haşlama gibi besinler tercih edilmelidir. Bunun yanı sıra yemek süresi uzatılmalı ve besinler çok çiğnenmelidir.

n

n Hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli, kadayıf, lokma, baklava gibi şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar ya da meyve tatlıları tercih edilmelidir. Sütlü tatlılar hem besin değeri yönüyle hem kalorisi düşük olması nedeniyle sağlıklı bir seçim olacaktır.

n

n Fiziksel aktiviteye özen gösterilmeli, kişiler uzun süre aç kalınacağından, fazla enerji harcamamak için geç saatlerde uyanmayı ya da gün içerisinde hareketsiz olmayı tercih ederler. Ancak eğer Ramazan ayında kilo korumak isteniyorsa fiziksel aktivite azaltılmamalıdır. Gün içerisinde düşük tempolu kısa yürüyüşlerle ya da iftar sonrası yürüyüş ya da sporla kilonuzu koruyabilirsiniz.

n