Samsun Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Rıza KALELİ’nin yürütücülüğünü yaptığı, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Ertuğrul Çam ve Dr. Öğretim Üyesi Recep Çakmak ile Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Bilal Sungur ve Dr. Öğretim Üyesi Hasan Demirtaş’ın  araştırmacı olarak katkı sunacağı “Elektrikli Araçlarda Kullanılan Bataryalar İçin Optimal Geometriye Sahip Konformal Soğutucu Kanal Tasarımı ve Otonom Batarya Termal Yönetim Sistemi Uygulaması” başlıklı proje TÜBİTAK “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında desteklenmeye değer bulundu.

Bu projede elektrikli araçlarda enerji kaynağı olarak kullanılan bataryaların özellikle şarj/deşarj esnasında sıcaklığın belirli bir aralıkta tutulması, bataryaların enerji depolama kapasitesini, aracın sürüş mesafesini, hücre ömrünü ve sistem güvenliğini korumak için kullanılacak Batarya Termal Yönetim Sistemleri tasarlanacaktır. Proje kapsamında tasarlanacak sistem sayesinde farklı çevresel koşullar altında batarya sıcaklıklarını istenen sıcaklık aralığına en kısa sürede ulaştıracak otonom yapıya sahip olunacaktır.

 

Samsun’da "Haksız Tahrik" İndirimi: Akrabasını Öldüren Sanığın Cezası 15 Yıla Düşürüldü Samsun’da "Haksız Tahrik" İndirimi: Akrabasını Öldüren Sanığın Cezası 15 Yıla Düşürüldü

Disiplinlerarası olan bu projenin yönetiminde Elektrik-Elektronik Mühendisliği ile Makine Mühendisliği öğretim üyeleri görev alacak ve proje konusunda lisansüstü çalışmalar yapılarak konunun yaygınlığı sağlanacaktır. Toplam bütçesi 1 milyon 250 bin Türk lirası olan bu projenin 24 ay içerisinde tamamlanması planlanmaktadır. Proje önerisi kapsamında ele alınan konu ile günümüzde giderek yaygınlaşan elektrikli araçlar başta olmak üzere bataryalı sistemlerin soğutma sistemleri detaylı incelenip yeni bir sistem önerilecektir. Buna göre öncelikle bataryaların soğuk kalmaları, kullanım sürelerinin uzaması, ömürlerinin uzaması gibi sebeplerden, proje çıktısı ürünün hem batarya kullanıcısının yaşam kalitesine hem de sürdürülebilir çevre ve enerji konseptlerine katkı sağlayacağı söylenebilir. Proje konusu 11’inci Kalkınma Planındaki Öncelikli Alanlardan başta hem Enerji hem de Otomotiv konuları olmak üzere tüm diğer alanlarla ilişkilidir. Bu anlamda projemiz ülke problemlerine de çözüm bulabilecek bir yapıdadır.

TÜBİTAK projelerindeki başarısını sürekli olarak artıran Samsun Üniversitesi bu yönüyle araştırma-geliştirme kültürünü akademisyenlere ve öğrencilerine kazandırma hedefine her geçen gün daha da yaklaşmaktadır.