Samsun'da 2014 yılında üniversite, kamu, özel sektör, sivil toplum örgütlerinin ortaklığı ile kurulan Samsun Teknoloji Geliştirme Merkezi (Samsun Teknopark) tarafından "Samsun Teknopark ve Ar-Ge Buluşmaları Fuarı" açılışı Büyükşehir Belediyesi Çok Amaçlı Salon'da gerçekleşti. Teknoloji, bilişim ve Ar-Ge alanında hizmet veren firmaların çalışmalarını sergilediği fuarın açılışına, Samsun Valisi Osman Kaymak, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Samsun Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Selahattin Altunsoy, Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mevlüt Özen, kamu kurumu temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı. Fuarda 30 firma stant açarken, fuar 15-16 Şubat tarihlerinde ziyaretçilerine açık olacak.
SAMSUN TEKNOPARK ÖZEL
Programın açılış konuşmasını yapan Samsun Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Kuran, Türkiye'nin muasır medeniyetler seviyesi üzerine çıkması için çabaladıklarını ifade ederek, "Samsun sanayisine de hizmet etmeye çalışıyoruz. Faaliyete girdiğimiz 2014 yılının sonundan bugüne kadar kısa sürede başarılı işlere imza atmaya başladık. Kısa sürede yüzde 100 doluluk oranına ulaştık. Firmalarımızın 2017'de 3.8 milyon dolar olan ihracat geliri, 2018 yılında 8.3 milyon dolara çıktı. Biz aynı zamanda girişimcilikle ilgili ekosistemin oluşması için katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Bu konuda TÜBİTAK'tan da destek alıyoruz. 2019 yılı içerisinde girişimciliğin önünü açacak şekilde Samsun Teknoloji ve İnovasyon Merkezi'ni faaliyete geçireceğiz. Samsun Teknopark, Türkiye'deki teknoparklar arasında özel bir yere sahip. Bizden başka şehirle bu kadar bütünleşmiş, iç içe bir teknopark yok" dedi.
ÇOK ÇALIŞMALIYIZ
Teknopark'ın içerisinde 30'dan fazla ortağın olduğunu ifade eden OMÜ Rektörü Prof. Dr. Sait Bilgiç ise, "Teknoparkımız, genç bir ekiple hızla başarılara koşuyor. Günümüzde teknoloji, Ar-Ge, girişimcilik, yenilikçilik gibi kelimeler sık kullanılır oldu. Bu kelimelerin sık kullanılışının sebebi elbette ki dünyayı yönlendiren şeylerin neler olduğunu görmemizden kaynaklanıyor. Bizim bunun içerisini doldurmadığımız takdirde ülke olarak hedeflerimize ulaşmamızın mümkün olmadığı çok açık bir gerçek. Teknoloji alanında hatta ileri teknoloji alanında çok önemli çalışmalar yapmak, çok önemli ürünler gerçekleştirmek ve önemli markalar kazanmak zorunda olduğumuz gerçeğini görerek bu yönde çok çalışmamız gerekiyor. Ben çalışmalarımızın olumlu sonuç vereceğinden ümitliyim' diye konuştu.
TERÖRLE MÜCADELEDE ETKİLİ
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Zihni Şahin de dünyada milletlerarası yarışta ekonominin en önemli yerde olduğunu ifade ederek, "Teknolojik gelişmelerin de ekonomiyi çok etkilediğini hepimiz biliyoruz. Bu yarışta geri kalamamak adına, Ar-Ge çalışmalarına destek veriyoruz. Biz aynı zamanda terörle de mücadele eden bir ülkeyiz. Bu mücadelede de son dönemde silah sanayisindeki gelişmeler çok etkili oldu. Kendi yaptığımız silahlarla çok az hatta hiç zayiat vermeden başarılı olduğumuzu görüyoruz. Bir de işin diğer tarafından baktığımızda, üretimi kendimiz yaptığımızda istihdama da ciddi katkı sağlamış oluyoruz. Daha önce Teknopark'ı ziyaret ettim. Samsun'da böyle bir Teknopark'ın olması, Ar-Ge'ye bu kadar önem verilmesi bize de güzel bir enerji ve moral verdi' ifadelerini kullandı.
BEŞERİ SERMAYEMİZ İYİ
Samsun'daki bilimsel Ar-Ge çalışmalarının, Samsun'un ve Türkiye'nin kalkınmasına katkı sağlaması için çalıştıklarını söyleyen Vali Osman Kaymak ise, "Teknopark'ın bu konudaki çalışmaları bizi son derece mutlu ediyor. Tonlarca buğday, un ihracatı yapmaktansa 3-4 bilgisayar ihracat ederek kamyonlarca buğdaydan daha çok para kazanılır. Bu cümle 20 sene önce de söyleniyordu ve aslında Ar-Ge'nin de önemini anlatıyordu. Artık Türk gençleri bunu çok iyi görüyor. Biz dünyayla yarışmak zorundayız. Tunceli'de valilik görevim süresince yerli ve milli silahların kullanımındaki faydayı gördüm. Aslında şunu söylüyorum, savaş devam ediyor. Siz de laboratuvarınızda, iş yerinizde üretim yaparken savaşıyorsunuz. Bu ekonomik bir savaş. Atatürk'ün dediği gibi 'Gerçek bağımsızlık, ekonomik bağımsızlığın elde edilmesiyle mümkündür.' Ekonomik yönden güçlü olmadığımız müddetçe her zaman bizden güçlü olan ülkelerin yönlendirmesine muhtaç oluruz. O yüzden bu çalışmaları önemsiyoruz. Hükümetimiz de Ar-Ge çalışmalarına son derece destek veriyor. İlimizde Ar-Ge'si olan kurum sayısı az. Hep söylüyoruz, Samsun ihracat ve sanayileşme yönüyle tam istediğimiz düzeyde değil. Ama Samsun'un çok güzel potansiyelleri var. Spor, tarım, sağlık gibi alt yapılarımız var ama en önemli potansiyelimiz yetişmiş insan gücümüz. Beşeri sermayemiz son derece iyi. İnsan gücümüz Samsun'a ve Türkiye'ye büyük katkı yapacak" diye konuştu.
BORSAN Ar-Ge'ye ilgi...
Türk sanayisinin yerli sermayeli öncü kuruluşu BORSAN bünyesinde hayata geçen Ar-Ge Merkezi de fuarda yerini aldı. Standı ziyaret eden Vali Kaymak ve protokol üyeleri, BORSAN Ar-Ge ile ilgili bilgi aldı.
Zerrin SOMUNCU