Türkiye'de yaşanan asgari ücret ve vergilerin artışı, dövizin yükselişi tüm sektörlerdeki esnafın giderleri çoğaldı. Ulaşımdan gıdaya tüm sektörlerde zam ve zam talepleri gelirken, kadınlara bir kötü haber de kuaförler verdi. Samsun Umum Kuaförler Esnaf Ve Sanatkarlar Odası Başkanı Savaş Kiraz, son 10 yılda an az fiyat düzenlemesi yapan oda olduklarını belirterek, "Biz zam yapma heveslisi esnaf ya da odası değiliz. Son 10 yılda yeni fiyat tarifesi çıkartmıyorduk. En az tarife çıkartan esnaf odasıyız. Çünkü o anki şartlarda yetiyordu. Bugün yetmiyor. Hatta yılda 2 defa tarife çıkaracağız böyle giderse. Döviz, akaryakıt, vergi, asgari ücret artışı bütün meslekleri etkiliyor. En son Ocak ayında fiyat güncellemesi yapmıştık. O zaman döviz ne kadardı? Bugün ne kadar? Bundan 2 sene önce sadece elektriğe bin lira öderken, şimdi en düşük elektrik 3 bin lira geliyor. Dolar arttığı zaman bize etkisi oluyor. Örneğin saç boyamız yurt dışından geliyor. Kullandığımız ürünlere yüzde 70 hatta bazılarında yüzde 100'e yakın bir zam oldu. Tabii asgari ücrete gelen zam var da var. Yanınızda üç eleman çalıştırdığınızı düşünün. Esnafta bunları mecburen fiyatlarına yansıtmak zorunda" diye konuştu.

Samsun Bafra’da Şok Düğün: 14 Yaşındaki Gelin Koruma Altında Samsun Bafra’da Şok Düğün: 14 Yaşındaki Gelin Koruma Altında

BU İŞLERDE EN MASUM TARAF ESNAFTIR

Esnafa hiçbir desteğin olmadığını belirten Savaş Kiraz, "Aslında bu işlerde en masuma esnaftır. Çünkü esnaf, kendi ayakları üzerinde durmaya çalışan herhangi bir şekilde devletine külfeti olmadığı gibi yanında çalıştırdığı insanlarla devletine milletine istihdam sağlayan, vergisini ödeyen, SSK, Bağ-Kur primini ödeyen bir sektör. Esnafa hiçbir destek yok. Anayasanın 173'üncü maddesi, devletin esnaf ve sanatkarları koruyucu ve destekleyici tedbirler almasını söylüyor ama bugüne kadar esnafla alakalı hiçbir tedbir, ne yazık ki alınmadı. Tam tersi üstüne kondu. İşte KDV oranları yükseldi. Vergiler arttırıldı. Dolayısıyla masraflar arttı. Esnaf kendini nasıl kurtaracak? Fiyatlara yansıtacak. O da satmış olduğu ürüne ya da hizmetine zam yapmak zorunda" şeklinde konuştu.

AĞUSTOS AYINDA ZAM GELİYOR

Savaş Kiraz, kuaför esnafının yüzde 50'lik bir zam beklentisi olduğunu dile getirerek, "Bir dahaki ay (Ağustos) içerisinde yeni tarifeyi çıkartmayı düşünüyoruz. Bizim de vicdanımız sızlıyor. İster istemez. Ancak en az yüzde 40-50 civarında bir artış olması lazım ki esnaf kendini kurtarabilirsin. Düğün nişan sezonu olmasına rağmen şuan eski tarifeden devam ediyoruz. Sürümden gidiyoruz. Bizim sektördeki verimli çalışma süresi yaz sezonundaki 3 aydır. Sezon bittiği zaman Samsun'da sektör can çekişiyor. Biz 3 ayda kazandık kazandık. Şu anda evliliklerde sıkıntı. İnsanlar artık masrafları o kadar arttı ki, birçok şeyden kısıyorlar. Boğazından kısamıyorsun ama ne kalıyor geriye kuaför. Çünkü kuaför ihtiyacını insanlar bir süs gibi görüyor. Ama bundan yıllar önce böyle değildi. Aslında kuaför bir kişiye kendi özgüvenini veren bir sektördür. Kişisel bakımını yapan, kuaförüne giden kadının özgüveni artıyor. Aslında biz bir psikolojik bir ihtiyacız ama ekonomik krizden dolayı kişiler boğazından kısamıyor bizi kısıyor" diye konuştu.