Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, yağmur sularını denize tahliye eden kanal ve dere yataklarının temiz tutulmasına büyük önem veriyor.

 Çalışmaları takip eden Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, "Derelerimizi her türlü kirlilikten arındırarak halk sağlığına yönelik tehditleri ortadan kaldırmak ve derelerimizin bulunduğu alanlara güzel bir görünüm kazandırmak bizim nihai hedefimiz" dedi.

Yürüttüğü örnek projeler ile şehre hayat veren Samsun Büyükşehir Belediyesi SASKİ Genel Müdürlüğü,  hizmetlerine aralıksız devam ediyor. Kalan az sayıdaki kırsal mahallelerin içme suyu problemini çözmek için adeta gün sayan SASKİ, aşırı yağışlar sonucu sel baskınlarının neden olabileceği zararları önlemek amacıyla dereleri bir yandan ıslah ediyor diğer yandan da temizleyerek rehabilite ediyor.    

37 dere temizlenecek

Atakum, İlkadım, Canik ve Tekkeköy ilçelerinde yerleşim yerlerinin yakınlarında bulunup taşkın riski taşıyan 37 dere tespit eden SASKİ Genel Müdürlüğü, temizlenmesi için ekiplerini görevlendirdi. 3 operatör ve 4 kamyondan oluşan ekipler, yılın ilk 5 ayında 5 bin 250 metre uzunluğunda dere temizliği yaparak 6 dereyi yağmurların taşıdığı alüvyon, çakıl ve kum gibi dibe çöken teressübâttan arındırdı. İş makineleriyle çıkarılan malzemeler, kamyonlara yüklenerek ruhsatlı depolama alanlarında bertaraf edildi. Yapılan çalışmayla düzenli su akışını sağlayan SASKİ, kalan 31 dereyi de yılsonuna kadar programlı şekilde ıslah edecek.

Çalışmalar devam ediyor

Tekkeköy ilçesinde Azot Kanalı, OSB Kanalı ve Hıdırellez Deresi ile Atakum ilçesinde Enes Deresi, Kamaz Deresi’ni temizleyen SASKİ ekipleri, Gürcüler Mevkii’den itibaren 2500 metre uzunluğundaki Değirmen Deresi’ni de ağaç ve çalılıklardan arındırdı. Ardından da V kanal ve çevre düzenlemesi yapılarak, Sazak Deresi’ne bağlandı. Ekipler, Hamzalı Deresi, Elmalı Deresi ve Sazak Deresi’ndeki çalışmalarını sürdürüyor.

“Sağlıklı şehirler, güçlü altyapı üzerine inşa edilir”

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, sağlıklı bir şehrin ancak güçlü bir altyapı üzerine inşa edilebileceğini belirterek, bu nedenle sadece kent merkezinde değil 17 ilçede de altyapı çalışmalarından taviz vermediklerini söyledi. İçme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının iyileştirilmesinin yanında dere ıslah çalışmalarının da çok büyük önem taşıdığını dile getiren Başkan Doğan, dere yataklarının temizlenmesiyle çevre ve insan sağlığına yönelik tehditleri ortadan kaldırdıklarını ifade etti.

ÖĞRENCİLER YAZI ÖĞRENEREK GEÇİRECEK ÖĞRENCİLER YAZI ÖĞRENEREK GEÇİRECEK

Başkan Doğan, “Halkımızın can ve mal güvenliğini korumak için yerleşim alanlarına yakın dereleri sürekli temiz tutmak ve suyun verimli şekilde akmasını sağlamak durumundayız. Bu yıl tehlike arz edebilecek 37 deremizi temizleyeceğiz. Şuan 6’sını temizleyip insan sağlığına tehdit oluşturmayacak hale getirdik. Derelerimizi her türlü kirlilikten arındırarak halk sağlığına yönelik tehditleri ortadan kaldırmak ve derelerimizin bulunduğu alanlara güzel bir görünüm kazandırmak bizim nihai hedefimiz. Daha yaşanabilir çevre için çalışmalarımız aralıksız devam edecek” ifadelerini kullandı.