Tırnak mantarı tedavisi zorlu bir süreç olduğu kadar uzun süren bir tedaviye de ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle belirtmek isteriz bu rahatsızlık hafife alınacak bir şey olmadığı için doktora danışmadan her hangi bir ilaç veya benzeri şey kullanmamanızı önermekteyiz. Kendi başınıza alacağınız ilaçların yan etkisi oluşur ise bu size sağlıksal ve görünüm açısından çok ciddi zararlar verebilmektedir. Bizler size yazımız da detaylı olarak tırnak mantarı nedir, belirtileri nelerdir ve hangi tedavi yöntemleri uygulanmaktadır bunları anlatacağım hem de tırnak mantarı için bitkisel çözüm yollarından da bahsedeceğiz.

Tırnak Mantarı Nedir?

Tıp dilinde tırnak mantarı rahatsızlığına Onikomikoz adı verilmektedir ve bu rahatsızlık ellerde nadir oranlar da görülürken daha çok ayak tırnaklarında sıklıkla karşımıza çıkan, bulaşıcı özelliği olan bir mantar enfeksiyon rahatsızlığıdır. Tırnak mantarı görünüm olarak tırnakların uç kısmında veya alt tarafında beyaz ya da sarı bir nokta görünümde başlar, enfeksiyon ilerledikçe ise tırnak renginin daha farklı renk almasını, kalın olmasını ve ileri seviye de ilerleme olursa tırnakların kırılmasına bile sebep olabilmektedir.

Tırnak mantarında önemli unsurlardan biride erken teşhis etme durumudur. Çünkü, bulaşıcı olmasından ötürü tedavi edilmediği sürece diğer tırnaklarınıza da hızla yayılabilir. Bu hastalık genellikle 60 yaş üstü kişiler de sıklıkla görünmektedir.

Tırnak Mantarı Başlangıcı Tırnak Mantarı Başlangıcı[/caption]

Tırnak Mantarı Belirtileri Nelerdir?

  • Tırnaklarınız da parçalanma,kuruma ve normalinde daha fazla kalınlaşma mevcut ise,
  • Tırnak şekillerinde bozulma varsa,
  • Tırnağınız da beyaz veya sarı çizgiler oluşmuş ise,
  • Tırnaklarınız artık kolayca kırılıyorsa,
  • Parlak renk yerine artık mat bir renge sahipse,
  • Koyu bir renk olduysa,
  • Mantarlı olduğunu düşündüğünüz tırnaklarınızdan koku geliyor ise tırnak mantarının oluştuğuna dair bir gösterge olabilmektedir.

Fakat bu yukarıda saydığımız liste her ne kadar tırnak mantarı belirtisi olsa da siz dermatoloji uzmanına başvurarak gerçekten tırnak mantarı var mı yok mu diye kontrol ettirmelisiniz. Tırnaklarınızda bir koku oluşuyorsa enfeksiyon kapmış olabilir genellikle enfeksiyon olan tırnaklardan ağır bir koku gelmektedir.

Tırnak Mantarı Nasıl Anlaşılır?

Vucüttaki bazı rahatsızlıklar farklı hastalıkların ortak teşhisi olabiliyor. Örnek vermek gerekirse baş ağrısı migren de olabilir, normal bir baş ağrısı da olabilir. Bunun gibi tırnak mantarı da sedef hastalığı ve farklı bir kaç hastalığa benzediği için bunu kendiniz bizzat teşhis edemeyebilirsiniz. Böyles bir rahatsızlık duruöunda ayak uzmanı dediğimiz podyakrist veya bir cilt uzmanına ( dermatolog ) başvurabilirsiniz.
Gideceğiniz bölümde ki doktorlar tırnağınızı inceleyerek, tırnakların altından bazı kalıntıları sıyırıp enfeksiyonun neden olduğunu, hangi mantar tipi olduğunu anlamak üzere laboratuvar ortamında incelerler. Bu çok önemli bir olaydır aslında çünkü yazımızın başında bahsettiğimiz gibi mantar sorunu için kullanılan ilaçlar doğru bir seçim olmazsa yan etkisi ile daha kötü sonuçlar verebilir. Tırnak mantarı tedavisi sürecinin uzman bir doktor takibi ile devam ettirilmesi oldukça mühim bir konudur.

Tırnak Mantarı Neden Olur?

Fungus denilen ve vücutta yer alan organizmaların çoğalması ile oluşan tırnak mantarının bir başka nedeni de maya ve küf gibi unsurlardır. Eğer ki tırnaklarınız ılık ve nemli ortamlarda uzun süre kalıyorsa tırnak mantarının bulaşma riski daha yüksektir. Bu mantarların ayak tırnaklarında görülme olasılığı daha yüksektir ki bunun da başlıca sebepleri, ayak tırnaklarımızın sıklıkla karanlık, sıcak ve nemli bir şekilde olması, ayakkabıların içerisinde saatlerce kalmasındandır. Tırnak mantarının ortaya çıkmasının daha bir çok faktörü vardır. Bunlardan kimisi de şu şekildedir;

  • Sigara kullanımı var ise,
  • İşinden ötürü sulu ortamlarda çalışan insanların uzun süre ayaklarının su da kalması,
  • Ayak bakımını yapmıyor ve ayaklarınızı temiz ve kuru tutmuyor iseniz,
  • Bağışıklık sistemi zayıflamış ise ve buna benzer birkaç kronik rahatsızlıktan dolayı el ve ayak mantarı oluşma riski yüksektir.

Tırnak Mantarı Ameliyatı 

Tırnak Mantarı Tedavisi

Tırnak mantarının tedavisi mantarın ciddiyetine göre değişkenlik gösterebilir. Eğer tırnak mantarı başlangıç noktasında ise evde yapabileceğiniz basit yöntemler ile tırnağınızı hızlıca iyileştirebilirsiniz.

  • Tırnaklarınızı sık sık temiz ve kuru tutmaya özen gösteriniz,
  • Tırnağınız enfekte olmuş ise farklı bir tırnak makası kullanarak tırnaklarınızı kesin,
  • Eğer tırnağınız da hafif de olsa acı hissediyor veya görünüm olarak rahatsızlık duyuyorsanız eczacıya danışarak size yardımcı olmasını isteyebilirsiniz. Böyle durumlar da eczacılar 2 farklı krem önermektedir.
    Bunlardan birisi Antifungal adlı tırnak kremi, bu krem ile enfeksiyonun iyileşmesi 1 yıla kadar sürme ihtimali var ve %100 olumlu sonucu alamayabilirsiniz.
    Diğeri tırnak yumuşatma kremidir. Bu krem tırnağınızı yumuşamasını ve enfeksiyonun hızlıca kazınmasını sağlar. Ortalama 2 hafta boyunca kullanılmaktadır.
  • Topikal tırnak cilası uygulaması ile de mantarı hafifletir veya tamamen yok edebilirsiniz. Cilayı uygulamadan önce hafifçe törpüleme işlemini yapıp cilayı uygulayabilirsiniz.
  • Aşındırıcı Ve Mekanik Yöntemler: Bu yöntemdeki amaç sıkıntılı olan tırnak dokusunun uzaklaştırılmasıdır. Bu uygulamada farklı pedikür yöntemleri, tırnağın belli bir bölümünü veya tamamın çıkartılması ve ilaç gibi şeyler kullanılmaktadır.

Tırnak Mantarı İçin İlaç İsimleri

Tırnak mantarı rahatsızlığı için doktorunuza gittiğiniz zaman eğer ilaçlı bir tedavi uygulanacak ise bu ilaçlara doktorunuz mantarın durumuna göre yazmaktadır. Bu yüzden sizler kendi araştırmalarınıza göre ilaç kullanımına yönelip enfeksiyonun daha fazla yayılmasına sebep olmayın.

Oje görünümüne sahip olan Ciclopirox ( penlac ) antifungal bir tırnak cilasıdır. Enfekte olmuş bölgeye günde bir defa sürmelisiniz. Yedi gün boyunca uyguladıktan sonra aynı bölgeyi alkol ile temizleyip yeniden kullanmaya devam edebilirsiniz. Bu tırnak cilasını ortalama bir yıl kullanmanız gerekebilir.
Doktorunuz sizlere oral yol ile alacağınız antifungal ilaç reçetesi de yazabilir. Bu konuda piyasada en etkili bilinen tırnak mantarı ilacı olarak terbinafin ( Lamisil ) ve itrakonazol ( Sporanox) adı verilen ilaçlardır. Bu iki ilaç türü tırnakların enfekte olmamasını sağlamakla birlikte, enfekte olmuş bölgeleri de yavaş yavaş yenilemektedir.

Bu tarz tedavi yollarına ortalama 6 ile 12 ay devam edilmeli ve sonuçlar çok iyi gözlemlenmelidir. Ayrıca bu tedaviler 65 yaş üstü bireyler de düşük seviyede etki göstermektedir. Eğer ki oral ilaç tedavisi ile topikal antifungal tedavisini aynı anda sürdürebilme imkanı olursa iyileşme başarısı daha yüksek olacaktır.

Tırnak Mantarı Kremi Tırnak Mantarı Kremi[/caption]

Tırnak Mantarı Kremi

Tırnak mantarı için size doktorunuz özellikle tırnak mantarı kremi reçete edebilir. Kremleri kullanırken öncelikle tırnaklarını hafif bir şekilde törpüleyiniz, tırnağınız inceleceği için kremlerin mantarlara ulaşması daha kolay olacaktır. Onyster adlı krem tırnak mantarı kremi olarak kullanılmaktadır.

Tırnak Mantarı Ameliyatı

Tırnağınızda ki enfeksiyon ileri düzeye sahip ve sizin için sancılı bir durum haline geldi ise tırnağı yerinden tamamen çıkarmak için cerrahi işlem yapılmaktadır. Lokal anestezi yardımıyla yapılan bu işlem oldukça hızlı ve basittir. Bu sayede yeni bir tırnak büyümektedir, fakat bu süreç ine bir yıl kadar sürebilmektedir.

Tırnak Mantarını Bitkisel Ve Doğal Yollarla Geçirme

Tırnak mantarı için ilaç, lazer ve benzeri tedavi yolları olduğu gibi bitkisel yollar ile de hafifletebilir veya tamamen geçirebilirsiniz. Burada önemli olan sabırlı ve istikrarlı olup düzenli bir şekilde uygulamaktır. Ayrıca vereceğimiz malzemeler de organik seçimi yapmanız tavsiye edilir, zira diğer türlü organik olmayan sirke,limon ve benzeri gıda türü şeyler etkisini daha az gösterecektir.
Tırnak Mantarı Ayak 

  • Organik Elma Sirkesi ve Hidrojen Peroksit

El ve ayak mantarı için güçlü bir antifungal olan bu ikili size çok fayda sağlayacaktır. Ayrıca yapacağınız karışıma %90 derece saf alkol ilave etmeniz sayısız mikrop ile başa çıkabilecek bir  antibiyotik ve antiseptiktir.

Malzemelerimiz;

  1. Çeyrek kap organik elma sirkesi
  2. Çeyrek kap hidrojen peroksit
  3. 2 yemek kaşığı saf alkol (90% konsantrasyon)

Hazırlanışı Ve Uygulanması; Yukarıda saymış olduğumuz malzemeleri cam bir kapta iyice karıştırın ve ortalama 1-2 saat bekletin. Bekleme işlemi bittikten sonra pamuğa bandırıp ilgili bölgeye sürünüz. Bu uygulamayı günde bir kaç kez yapabilirsiniz.

Tırnak Mantarı Antibiyotik Tırnak Mantarı İçin Sarımsak Uygulaması

Ciltte oluşan her sorunla ilgili durumlarda karşımıza muhakkak çıkan sarımsak tırnak mantarı tedavisinde de yine antibiyotik etkisini göstermektedir.

Malzemelerimiz;

  1. 10 diş sarımsak
  2. 2 kap su

Hazırlanışı Ve Uygulanması; 10 diş sarımsağı iyice ezerek, tavada su ile karıştırınız. 3-5 dakika tavada tutun ve suyun sıcaklığı ayaklarınızı koyacak bir dereceye gelince ayaklarınızı bu suda ortalama 20 dakika bekletin ve haftada 3 defa bu tedavi yöntemini uygulayınız.

Tırnak Mantarı Bitkisel Tırnak Mantarı Bitkisel[/caption]

  • Doğal Yoğurt İle Tırnak Mantarından Kurtulma

Özellikle evde yapılan doğal yoğurtların aktif bakteri kültürleri taşıması, mantarın yaşamaya çalıştıkları bölgeleri etkiler.

Malzemelerimiz;

  1. Yarım kap yoğurt
  2. 1 resim fırçası.

Hazırlanışı Ve Uygulanması; Öncelikle resim fırçası dediğimiz küçük fırçalardan veya buna benzer fırçalardan temin ediyoruz. Daha sonrasında hijyenik olmasına özen göstererek, mantarlı bölgelere bol miktarda yoğurdu sürüyoruz. İyice kurumasını bekleyip, nemli bez yardımı ile siliyoruz. Günde 3 defa olacak şekilde her gün düzenli olarak uygulayabilirsiniz.

Tırnak Mantarı Çay Ağacı Yağı 

  • Tırnak Mantarı İçin Çay Ağacı Yağı Kullanımı

Tırnak mantarı için sıklıkla kullanıldığını duyduğumuz ve antiseptik, anti-enflamasyon,antifungal özelliklere sahip çay ağacı yağı tırnak sağlığı içinde iyi olmakla birlikte mantarın büyümesini de engellemektedir.

Malzemelerimiz;

  • 3 damla çay ağacı yağı
  • Pamuk

Hazırlanışı Ve Uygulanması; Bir iki damla çay ağacını mantarlı tırnağın üstüne damlatın ve pamuk yardımı ile de yağı iyice yayın. Çay ağacının etkili olabilmesi için %100 saf çay ağacı yağı kullanmaya özen gösteriniz, sizler de birkaç gün içinde değişimi gözlemleye bileceksiniz.

Tırnak Mantarı Çözüm 

  • Vicks VapoRub

Bizim kültürümüzde vicks'i bilmeyen yoktur. Daha çok solunum sistemi sorunları için kullanılan vicks tırnak mantarı içinde etkili bir yöntem olabilmektedir.

Malzemelerimiz;

  • Vicks VapoRub
  • Bandaj

Hazırlanışı Ve Uygulanması; mantarlı tırnağa Vicks VapoRub’u uygulayıp ardından bandaj ile kapatınız. 6 saatte bir yeniden uygulayarak kapatabilirsiniz. Etkisini göstermeye başlayıncaya kadar kullanmaya deva edebilirsiniz.

Tırnak Mantarı Çeşitleri 

  • Tırnak Mantarı İçin Tuz Ve Limon Kullanın

Tuz içerdikleri sayesinde oldukça etkili bir antifungal özelliği taşır ve tırnak mantarında doğal tedavi yöntemi olarak kullanılır.

Malzemelerimiz;

  • 1 çay kaşığı tuz
  • 5 damla limon.

Hazırlanışı Ve Uygulanması; birkaç damla limon suyu ile tuzu iyice nemlendirin ve tırnağınıza sürünüz. Yarım saat bekledikten sonra iyice durulayınız, bu işlemi her gün düzenli olarak uygulayabilirsiniz.

Böcek Isırıkları ve Sokmalarında Ölüm Riski! İlk 20 Saniye Kritik Böcek Isırıkları ve Sokmalarında Ölüm Riski! İlk 20 Saniye Kritik

Tırnak Mantarı Isırgan Otu Tırnak Mantarı Isırgan Otu[/caption]

  • Tırnak Mantarına Isırgan Otu

Kurutulmuş ısırgan otunu bir cezve suya atarak ortalama 5-6 dakika süre ile kaynatıyoruz. Isırgan otu posasını bir kaba koyarak biraz ılımasını bekleyin, ılıdıktan sonra lapa hale gelmesini sağlayınız. Lapa olmuş olan ısırgan otunu enfeksiyonlu tırnaklarınızın üzerine koyup, 10 dakika bekletiniz. Bu işlemi günlük 2 defa yapabilirsiniz.

Tırnak mantarını geçirecek birkaç farklı kür ve bitkisel yöntem daha mevcut ama sizlerinde kafasını çok karıştırmadan şuan için çok kullanılan doğal yöntemleri sizlere aktardık. Doğal yöntemler ile tırnak mantarına çözüm aramak en sağlıklı yöntem ama en uzun vadede sonuç veren bir işlemdir. Bu yüzden sabırlı olmanızı temenni ediyoruz.

Tırnak Mantarı İlacı Tırnak Mantarı İlacı[/caption]

Tırnak Mantarı Hakkında Sık Sorulan Sorular

"Tırnak Mantarına Hangi Bölüm Bakar?" Tırnak mantarına dermotoloji yani cildiye bölümü bakmaktadır.
Tırnak Mantarına Hangi İlaç İyi Gelir?" state="close"]Tırnak mantarı için piyasada bilinen 3 ilaç çeşidir vardır. Bunlar, ciclopirox (Penlac),terbinafin (Lamisil) ve itrakonazol (Sporanox)'dur. Fakat kesinlikle doktor reçetesi olmadan bu ilaçları kullanmayı denemeyiniz. Yan etkileri ile ciddi sağlık sorunları yaşayabilirsiniz.
Tırnak Mantarı Kaç Günde Geçer?" state="close"]Tırnak mantarı ciddiyetine göre ve tedavi yöntemine göre değişmektedir. Bitkisel yollarla uygulanan yöntemler genellikle 6 ay ile 12 ay arasında iyileşme gösterirken. Cerrahi işlemlerde bu süre daha aza inmektedir.
"Tırnak Mantarı Bulaşır mı?" Özellikle kişisel tırnak makası,çorap ve ayakkabı gibi şeylerin paylaşılması ile bulaşma riski olmaktadır.

ek başına tedaviler yeterli değil, önlem almak şart!

Mantar enfeksiyonlarına karşı mutlaka önlem alınması gerektiğinin de altını çizen Dr. Âzer Aras Uluğ, bu etkenleri şöyle sıraladı:

  • Vajinanın içini kesinlikle suyla yıkamayın yani vajinal duş yapmayın.
  • Vajinanın içine elinizi sokarak yıkamayın.
  • Vajinayı asla sabunla yıkamayın.
  • Sentetik, dantelli, naylon iç çamaşırları kullanmayın. Bunun yerine pamuklu iç çamaşırları kullanın. Bu çamaşırları da makinede 50 veya 60 derecenin üzerinde yıkayın. Yıkadıktan sonra da ütüleyerek kullanın.
  • Genelde tek eşli yaşamı öneririz ama çoklu bir cinsel partneriniz varsa o zaman mutlaka prezervatif kullanın.
  • Uzun süredir spiral takılıysa, spirali zamanında değiştirin.
  • Yıllık kontrollerinizi ihmal etmeyin.
  • Sık tekrarlayan mantar infeksiyonunun altında bir sebep bulunamazsa spiralinizi değiştirin.
  • Tuvalette genital bölgenin hijyeni konusunda bazı kurallar vardır. Bu kurallara uyun. Önden arkaya doğru temizlenmeye özen gösterin.”

Mantar enfeksiyonlarının neden olduğu diğer sağlık sorunlarına da değinen Uluğ, “Mantarlar bağışıklık sistemi ile ilgili rahatsızlıklardır bundan dolayı bağışıklığın desteklenmesi büyük önem taşıyor. Bununla ilgili de alınabilecek önlemleri de şu şekilde sıralayabiliriz” diyerek önlemleri tek tek anlattı.

  • Demir eksikliğiniz varsa, kansızlığınız varsa mutlaka tedavi olun.
  • Sizde mantar varsa eşinizin de tedavi olmasını sağlayın.
  • Tekrarlayan bir mantardan muzdaripseniz altta yatan hazırlayıcı sebeplerin ortadan kaldırılması noktasında mutlaka destek alın.
  • Doğum kontrol hapı kullanıyorsanız değiştirin.
  • Kansızlığınız varsa tedavi olun.
  • İnsülin direnciniz varsa, gizli şeker hastalığınız, diabet hastalığınız varsa bunlara yönelik mutlaka diyetlerinize dikkat edin.

Erken tanı neden çok önemli?

Dr. Âzer Aras Uluğ sözlerine şöyle devam etti.

“Her rahatsızlıkta olduğu gibi tekrarlayan mantarlarda da erken tanı büyük önem taşıyor. Zamanında önlem alınmayan durumlarda enfeksiyon kalçaya kadar yayılabiliyor ve iyileşmeyen bir enfeksiyon halini alabiliyor. Ondan dolayı da bütün hastalıklarda olduğu gibi vajinal enfeksiyonlarda da teşhis, tedavi erken olduğu zaman olay kronikleşmeden çözüme ulaştırma şansımız var.

Mantarlardan korunmak için öneriler:

  • Stresinizi kontrol edin.
  • Huzurlu yaşam koşulları organize etmeye çalışın.
  • Mümkün olduğunca antibiyotik kullanımından kaçının.
  • Sağlıklı beslenin.
  • Spor yapın.
  • Kişisel hijyeninize özen gösterin.
  • Pamuklu çamaşır kullanın.
  • Islak mayoyla uzun süre kalmayın.
  • Ortak kullanılan tuvaletlerde mutlaka hijyenize dikkat edin.
  • Epilasyon, sauna gibi ortak kullanılan merkezlerde mutlaka hijyen noktasında güvenilir merkezleri tercih edin ve maksimum hijyenize önem gösterin.


     

not Bu bilgiler. araştırmalar sonucu alınmıştır bu şekilde sağlık  Problenz var ise lütfen doktorunuza başvurunuz