İsrail savaş uçakları, geçtiğimiz salı günü Gazze Şeridi’nde bulunan el-Ehli Baptist Hastanesi’ni vurdu. Saldırıda 500’den fazla insan hayatını kaybetti, birçok kişi de yaralandı. Filistin ve Türkiye’de 3 günlük yas ilan edildi. İsrail’in vahşi saldırısı sonrası dünya ile birlikte Türkiye’de tepkiler çığ gibi büyüdü; çok sayıda kentte İsrail’e tepki yürüyüşleri düzenlendi. Hastane saldırısıyla birlikte İsrail'in uluslararası hukuku ihlal etmesi de tepkilere neden oldu. Bu nedenle Uluslararası Avukat ve İş İnsanı Mehmet İhsan Kalkan da örnek bir harekete imza attı. Gazze'de yaşanılanların çok ağır olduğunu Breaking News Turkey’den Elif Tayhan’a açıklayan Kalkan, barış dolu bir dünya için İsrail Başbakanı Netanyahu hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne soruşturma açılmak üzere başvuruda bulundu. Bu başvuru ile Uluslararası Ceza Mahkemesi'nde yargılanma için atılan ilk somut adım da atılmış oldu. Her iki taraftanda sivillere yönelik saldırılar kabul edilemez.

"İNSANLARIN VİCDANINI KANATAN BİR OLAY" 

Son zamanlarda tüm dünyayı tedirgin eden gelişmelerin yaşandığını ifade eden Avukat Kalkan, "Aslında çok uzun senelere dayanana bir sorundan bahsediyoruz. Bu sorunun da kolay çözümünün olmadığını tüm dünya biliyor ama hiçbir şey imkansız değil. Er ya da geç barış gelecektir diye düşünüyorum. Daha önce yaşanan birçok saldırı ve en son hastaneye yönelik yapılan saldırı ile birlikte hedef gözetmeksizin sivillerin, kadinlarin, çocukların ve hastaların hedef alınmasi insani, ahlaki ve hukuki olarak dünya için kabul edilemez boyuttadır. İnsanların vicdanını kanatan bu saldırılar dünyada da tepkilere neden oldu. Bu nedenle Birleşmiş Milletler'in üzerine düşen barış görevini yerine getirmesi, derhal ateşkeş ilan etmesi ve tarafları bir masa etrafında toplayıp çözüme yönelik süreci başlatması gerekiyor" diye konuştu. 

AB, Sosyal Medya Etkililerine Destek Verecek AB, Sosyal Medya Etkililerine Destek Verecek

"DÜNYANIN GELECEĞİ TEHLİKEDE" 

Yaşananlara tüm dünyanın sessiz kalmadığını belirten Avukat Kalkan, "Önemli tepkiler verildi, bazı devlet başkanlarının destek mesajları oldu ama daha net tepkilerin verilmesi gerekiyor. Uluslararası hukuk çerçevesinde gerekli tüm adımların atılması lazım, aksi takdirde bu tarz yaklaşımlar dünyada keyfiyetin önünü açacak ve uluslararası hukuka riayet ilkesi de ihlal edilmiş olacaktır. Bu durum da dünyanın geleceği ve barış için büyük bir tehdit oluşturmaktadır. Uluslararası Ceza Mahkemesi; uluslararası hukuku ilgilendiren özellikle savaş suçları, soykırım, insanlığa karşı suçlar, saldırı suçlarına yönelik kurulan bir mahkemedir. Bu mahkemenin dünyanın geleceği için de çok önemli olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar İsrail, bu mahkemenin yargı yetkisine dair hazırlanan belgeye imzasını atmamış olsa da yaptırımlar vardır. Daha önce de Sudan Devlet Başkanı hakkında çıkartılan tutuklama kararı da buna örnektir, çünkü Sudan'da buraya üye olmadığı halde yaptırım uygulanmıştır. Ayrıca Myanmar'da da Müslümanlara karşı yapılan olaylardan dolayı re’sen soruşturma başlatılmıştır. Dolayısıyla Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin re’sen soruşturma, hareket etme ve karar verme yetkisi vardır. Nitekim bu konuda da bazı gelişmeler yaşanıyor. Bunun daha da somut hale gelmesi için biz de adım attık" şeklinde konuştu. "KİMSENİN FÜTURSUZCA SUÇ İŞLEME HAKKI YOK" İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne şikayet ettiğini belirten Kalkan, amacından da bahsetti. Avukat Kalkan, "Dünyaya bu konuda çok net bir mesaj vermek istiyorum. Dünyanın güvenliği ve gelecek açısından bizden sonraki nesillere barış dolu bir dünya bırakmak için bu adımı attım. Ayrıca Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin caydırıcı gücünün ortaya konulmasının son derece önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu dünyada hiç kimsenin fütursuzca ve ölçüsüzce suç işleme hakkı yoktur. Pozisyonu ne olursa olsun herkesin uluslararası hukuka riayet etmesi gerekiyor. Er ya da geç bu adaletin tecelli etmesi lazım, bu dünyanın geleceği ve barışı açısından son derece önemlidir. Dünyamızın savaşlara değil barışa ihtiyacı var. Maalesef etrafımızda birçok savaş yaşanıyor, dünyanın kendisine çekidüzen vermesi gerekiyor. Dünya barışı için hep birlikte çalışmalıyız. İnşallah gelecek nesillere barış dolu ve güvenli bir dünya armağan edebiliriz" dedi.

Editör: Ismail Usta