Değerli okurlar, bu hafta sizlerle halk arasında takıntı hastalığı olarak bilinen bilimsel adı obsesif kompulsif bozukluk hakkında konuşacağız. OKB kişinin hayatını ciddi düzeyde etkileyeceği düşüncelerin yani obsesyonların olması sonucunda bu düşüncelerden kurtulmak amacı ile geliştirdiği tekrar edici davranışların oluşması durumudur. En sık görülen obsesyonlara örnek verecek olursak; temizlik takıntısı, simetri ve düzen takıntısı, bazı şeyleri sürekli kontrol etme takıntısı vb. örnek olarak verilebilir. Bu gibi düşünceler kişide ciddi derecede sıkıntı ve kaygı oluşmasına neden olur. Zihninden bunları atmaya çalışsada atamaz ve sürekli tekrarlanmaya devam eder. Peki, kişi bu düşünceleri ortadan kaldırmak adına hangi davranışlarda bulunur? Kompulsif dediğimiz bu davranışlara örnek verecek olursak; dakikalarca elleri yıkama veya saatlerce duşta kalma, sürekli temizlik yapma, evden çıkmadan önce sürekli olarak ocağı ve prizleri kontrol etme, bazı nesneleri belirlediği sayıya ulaşana kadar sayıp durma vb. örnek olarak verilebilir. Çoğunlukta önce düşünce kendini gösterdikten sonra davranış ortaya çıkar.
Burada önemli olan nokta ise kişi bu düşüncelerinin saçma olduğu bilir ancak kendini durduramaz. Özellikle bu düşünceleri yok etmek adına yapılan kompulsiyonlar kişinin hayatında ciddi problemler oluşmasına sebep olabilir. Belirli bir süre kişide oluşan gerginliği azaltmaya yarasa da uzun vadede kişinin yaşam kalitesinin düşmesine yol açar. Gitgide kişinin işlevselliğinde bozulma olduğu gibi, sosyal hayatını, iş hayatını olumsuz yönden etkiler.
Bu durum çocuklarda da gözlemlenebilir. OKB fark edilip gerekli önlemler alınmadığı takdirde çocuğun oyuna katılması engellediği gibi, sosyalleşmesini ve ders başarısınında azalmasına neden olur. Çocuğun anne ve babaya tekrarlayıcı olarak aynı soruyu sorması ve sürekli onay beklemesi belirli davranışları ( el yıkama vb.) tekrar tekrar yapması aile tarafından çok iyi gözlemlenmelidir. Bu noktada bir uzmandan yardım almanız çözüme ulaşmanız açısından yardımcı olacaktır.
OKB tedavisine gelecek olursak birçok psikoterapi tekniği kullanılmaktadır. Önemli olan nokta danışanın yaşadığı problemi ve tedavi sürecini belirlemek ve bu durumda kişiye detaylı bilgi vermektir. Yeterli bilgi sahibi olan danışanın terapi içerisinde güven duygusunu sağlaması daha kolay olacaktır. Terapi sürecinin yanında ilaç kullanımıda kişinin tedavi sürecinin çözüme ulaşması açısından daha yardımcı olacaktır. Eğer sizde kendinizde bu tarz zihninizde sürekli tekrarlayan düşünceler olduğunun ve bunu takiben sürekli tekrarlayan davranışlarınızın olduğunu düşünüyor ve sosyal hayatınızı olumsuz açıdan etkilediğine inanıyorsanız bir uzmandan yardım almayı ihmal etmeyin. Hepinize sağlıklı günler dilerim.