Günümüzde bu gözden kaçıyor. Bebekler uzun süre meme emmiyor genelde. Torunum bir kız bebek olarak 3 yaşını geçene kadar emdi çok şükür. Anne sütünün yerini hiçbir şey tutmaz. Sadece biyolojik gerçekler değil üstelik psikolojik tatmin açısından da bir mucizedir. En harika yakınlaşma…. Memeyi 'cük,cük' diye çeken o güzel pembe ağızla annenin ruhsal söyleşisi inanılmaz bir görüntü sunar. Seyredeni bile sakinleştiren, duygu ile dolduran bir tablo…Terli küçük alnı, ağzından çıkan memeden size attığı bakış, o minik elin harareti sevginin şifreleridir.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ/WHO), UNICEF VE UNESCO çocukların beslenmesi üzerine hazırladıkları tavsiye raporunda bebeklerin en az 24 ay emzirilmelerini ve bu süre içerisinde anne sütünün temel besin olduğunu, bu nedenle de ek gıdaların sadece ek olarak verilmesini önerirler.
24 ay sonra kesilecek diye bir talimat yok, çünkü emmek bebeğim hakkıdır. Ne zamana kadar isterse devam edebilir. Anadolu'da Yörükler pehlivan olmasını istedikleri oğlan çocuklarını 5 yaşına kadar emzirirlerdi.
Meme emme ve güven arasındaki sıkı ilişki yemek yeme ile de var. Psikolojik tatmin ağız ile, beslenmeyle yakından ilgilidir.
Ek gıdalara evde yapılan yoğurtla başladık. İnanılmaz yoğurt seviyordu. Her gün yiyordu. 3 yaşında durdu ve yoğurt yememeye başladı. Onun yerine peyniri daha çok yediği, süt içtiği için çok önemli değil. Peynirini, tereyağını da evde yaptık 3 yaşına kadar. Zeytin kızkardeşim 'çekişte' İzmir usülü yapıyordu. Ağız tadında zeytin çok önemli yer tuttu. Çok sevdi.
Doğal pekmez, tahin tatlı ihtiyacı için ilk tatları oluşturdu. Hiç şeker ve tuz vermeden uzun süre yönetebildik. Maalesef her yaştan çevredeki insanın çocuklara zararlı ,tatlı ıvır zıvır alma hastalığı onu lolipop dahil bir çok şeyle tanıştırdı. Ancak erken ağız tadı nedeniyle tiryaki yapmadı. Olunca yedi, vermeyince sorun çıkarmıyor çocuk. Hatta 3.5 yaşını geçince markette beğendiği şeylerin arkasını okuyup yararlı olup olmadığına göre almamıza izin veriyor. Hiçbir şekilde tutturmuyor. Önemli olan sağlıklı atıştırmalık diyor! Yani kazık kadar insanlardan daha akıllı bebekler, çocuklar…. Yeter ki, iletişimi kurabilin.
Pestil çeşitleri, her çeşit meyve kurusu örneğin yeni çilek kurusu çok sevdiği bir tat. Tatlı sucuklar, cevizli sucuklar,narlı üretilmiş doğal yapım kültürel yiyeceklerimiz. Ceviz ilk ağız tadı içinde yer alan besin. Her sabah mutlaka yer. Fındık,fıstık ve her türlü kuru yemiş yine ilk tatlarını oluşturmalı. Muhallebi en çok yedirilen 'mama'.Süte veya suya yapılmış pelte de yedirilebilir üstüne pekmez dökerek ağız tadı kazandırılabilir.
Bütün kuru baklagiller yedirilmelidir. Gaz sorunu olan bakliyat önceden haşlanmalı ve haşlanırken küçük bir çay kaşığı karbonat(toz soda) eklenebilir.
Evde yapılmış tarhana en besleyici yiyeceklerden. Etsuyuna hazırlanan tarhana çorbası hem doyurucu hem besleyicidir.
Çocuğa asla gazlı içecekler vermeyiniz. Evde bulundurmayınız. Limonata ve taze sıkılmış meyve suları yanı sıra mevsiminde nar, ayva gibi meyveleri yemesini sağlayın.
Kestane haşlama veya fırında yedirin.Çok sevecektir.
Yaptığınız reçellerin yanı sıra şurup yapın yada vişne reçeli suyunu ayrıca saklayın şerbet olarak istediğinde hazırlayın. Vişne , limonata biraz ekşi seven çocuklara çilek ve diğer tatlı şuruplar da daha çok tatlıya düşkün çocuklara verilebilir.
Çorba zengini mutfağımızda çocuklar için zengin seçenekler var. İçinde köftesi veya etsuyuyla yapılmasıyla besleyici çok çeşidimiz bulunmaktadır.
Yoğurtlu yemekler ve çorbalar da bu seçenekler içinde çok yararlı. Yoğurt ekşi diye sevmeyen çocuklara pekmezli,reçelli yoğurt hazırlamanız mümkün. Bal alerjisi yoksa ballı seçenekler çok rahat hazırlanabilir.
En önemlisi saatlerinde yeme alışkanlığı kazandırın. En önemli öğün olan kahvaltıyı kuvvetli yapmalıdır.. Çocuğun yanında 'aaa…onu sevmem', 'ıııı..hiç yemem' gibi yetişkinlerin söylediklerini çocuklar otomatik taklit etmekte. Bir çocuğun yanında yemek konusunda kontrollü konuşmanız gerekir. Onun sağlıklı yeme içme alışkanlıklarını gözetmeniz lazım, kendi bireysel duygu ve tercihlerinizi değil! Bu yanlışı her yerde her an görüyorum. Aileler ve ebeveynler çok düşüncesiz… Çocuğu hiç dikkate almadan arkadaşlarıyla konuşur gibi atıp tutuyor. Sonra da 'bana benzemiş' demez mi?....
Çocuk siz arkadaşlarınızla veya aile içinde konuşurken her şeyi sünger gibi emiyor ve taklit ediyor.
Evet, bazı doğuştan özellikler d var. Örneğin yeğenim Batu doğduğundan beri hiçbir şekliyle hiçbir şekilde peynir yemiyor. Rendelense bile ağzıyla püskürtürdü. Ya da ben hiç süt içemem. Oysa babam lıkır lıkır içer annem ağzına koymazdı.
Zorla içirmeye çalıştığı için de hiç süt sevmem. Biz zorbalık simgesi ben de!
Kızıma 5 yaşına kadar hiç kolalı içecek vermedim. Hiç alışkanlık olmadı. En tehlikeli şey bu endüstriyel içecekler sakın unutmayın. Torunum da hiç tatmadı.
Ayni şey dondurmalar içinde geçerli. Evde yoğurttan meyveli dondurma yapın sakın endüstriyel dondurma vermeyin. İçindeki yağlar hem obezite, hem ağız tadı olarak tehlike arz etmektedir. Elle yapılmış doğal dondurma hala yanımızda yöremizde avr. Onarlı satın alalım.
Hoşaf unutulan bir tat. Oysa bu çok sağlıklı beslenme çocuklar için harika bir seçenek. Her meyvenin veya karışık hoşafı harika olur. Çocuklara bu ağız tadı kazandırılmalıdır.
Ekmek zararlıdır önyargısı kadar tehlikeli bir şey yok. Ekmek hayati bir besindir ve bağırsaklarımız için harikadır. Evde ekmek yapabilirsiniz ya da güvenilir yerlerden alabilirsiniz. Ekmek alışkanlığı olmalı ama kabartıcıların şişirdiği ekmek değil daha özenli ekmekler gerekiyor. Hamur tutmak zor değil ki…. Cumartesi, Pazar yapın çocuğunuza.
Hazır bisküvi yerine kendiniz kurabiye yapın bir hafta saklanabiliyor zaten. Kurabiye kokusu aklında kalır. Tat kadar koku da anıların temelidir. Bizi mutlu eden o kokular ve tatlar….
Kurabiye kokusu, kek veya börek kokuları, her çeşit koku bizi mutlu eden çocukluk anılarıdır. :Çocuklarımıza koku armağan edelim.
Tat verelim. Mutlu olsunlar. En zor zamanlarında onlara mutluluk armağan ederiz.
Bu kimlikli beslenmedir.