n

n

n Fahrettin Ulusoy.

n

n Ulusoy Un San. ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

n

n İyi bir dost.

n

n Hassas bir işadamı.

n

n Takip eder.

n

n Bilgilidir.

n

n Yanlış bulduğunu düzeltmek ister.

n

n Daha doğrusu bilgilendirmek ister.

n

n Bir yazımdan dolayı beni de bilgilendirme gereği duymuş.

n

n Buğday ithalat rakamlarını çok bulmuş.

n

n Bizi bilgilendirenlerin sektör içinde olmasına rağmen yanlış bilgiye sahip olduklarını, yaptığım kısa araştırmada gördüm.

n

n Buğday hassas bir ürün.

n

n Fiyatı yüksek olursa üretici kazanır, tüketici kaybeder.

n

n Fiyatı düşük olursa üretici kaybeder, tüketici kazanır.

n

n Üretici kaybedip ekmezse ithalat artar.

n

n Nitekim ithalat rakamları her geçen yıl artıyor.

n

n Dengede tutmak için kılı kırk yarmak gerek.

n

n Üretici dertli.

n

n Hem de sahipsiz dertli.

n

n İzlenen politika bilindik olunca başka ne beklenebilir ki?

n

n Her neyse; biz Sevgili Fahrettin Ulusoy’un yazdıklarını dikkatlice gözden geçirelim.

n

n Sonrasındaki yorum sizin.

n

n

n

n Sayın Avni Demir;

n

n

n

n 26 Haziran 2013 günü köşenizde ‘’ Buğday üreticisi dertli ‘’ başlıklı yazınız nedeniyle aşağıdaki bilgileri size sunmak istiyorum.

n

n -Türkiye’de buğday üretimi son 10 yılda iklim şartlarına bağlı olarak yıllık 16-21 milyon ton arası gerçekleşmektedir.2013 yılı için Gıda-Tarım Bakanlığı tahmini 21-22 milyon ton olarak açıklamış olup bu miktarda  sapma olabilir, piyasa bunu olağan kabul etmektedir.

n

n - Türkiye’de buğday tüketiminde en büyük miktar ekmeklik buğday tüketimi olup TMO verilerine göre kişi başı yıllık 160 kg buğday tüketilmekte, bu miktar son 10 yıldır artmamakta az da olsa azalmaktadır. Bu hesaba göre tüketim yıllık 12 milyon ton civarındadır,kalan diğer buğdaylar ise yem sektörü, makarna sektörü ,bisküvi sektörü ve diğer üretimler için kullanılmakta genel olarak bir sonraki yıla iki-üç aylık tüketim miktarı güvenlik stoku olarak aktarılmaktadır.

n

n - Türkiye son 12 yılda sadece 2011 yılı mart-nisan döneminde yaklaşık 1.8 milyon ton buğday ithal etmiştir, bunun nedeni 2010 yılı üretimi 15.5 milyon ton gerçekleşmiş buğday fiyatlarının anormal yükselmesinin ekmek fiyatlarına yansımaması için buğday ithal vergisi Bakanlar Kurulu Kararı ile sıfırlanmış bu şekilde ekmek fiyatlarının artması engellenmiştir. Bugün buğday ithal etmek istenirse % 130 gümrük vergisi ödemek zorundasınız, bu durumda Türkiye’ye BUĞDAY ithal edilmesi mümkün görünmemektedir.

n

n - Türkiye’ye giren buğday ‘’Dahilde İşleme Rejimi’’ kapsamında olmaktadır, bunun açıklaması aşağıdadır. Biz ihracatçılar önce yurtdışındaki müşterimize iç piyasadan temin ettiğimiz buğdayla ürettiğimiz ‘UN’U ihraç ediyoruz bunu teyit eden evraklarla Dış Ticaret Müsteşarlığı’na müracaat ederiz. Bir ton UN karşılığı 1400 kg buğdayı gümrük vergisiz ithal etme lisansına sahip oluyoruz, yani Türkiye’nin 2011 yılı hariç ‘’Buğday’’ ithal ediyor diye bir konusu yoktur, yıllardır bu durumu ilgililerin açıklamasını bekleriz. DİİB (Dahilde işleme rejimi) ile tesislerimizin çalışması ile katma değer yaratıyoruz, iç piyasadan bugün itibariyle 350-400 USD fiyatla alınacak buğdayla ihracat şansımız maalesef yoktur,

n

n -TMO, her yıl destekleme alım fiyatı ilan etmektedir, bu yıl bu fiyat 720 TL ton açıklanmıştır ancak açıklanan bu fiyat Anadolu yarı kırmızı sert veya Anadolu beyaz buğday fiyatıdır bu fiyatın altında ve üstünde baremler vardır, piyasa arz ve talebe göre oluşmaktadır, biz bugün Un Sanayicisi olarak iyi kalite buğdayı 700-720 TL ton fiyatına almaktayız düşük kalite, rutubetli buğday üretim konseptimize uymamaktadır,

n

n - Buğday üreticisinin fiyatları ucuz bulmasını gayet olağan karşılıyoruz, ancak bunun bir de tüketici boyutunu düşünmek zorundayız taktir edersiniz ki EKMEK fiyatında en ufak bir zam tüketici kesiminin tepkisini çekmektedir, bugün SAMSUN’ da ekmek fiyatı 250 gr için 50-60 kuruş uygulanmaktadır, bu fiyatla fırın sayısındaki enflasyon nedeni ile kapasite tam kullanılamadığından fırıncı para kazanamamakta zarar etmektedir, bu yıl buğday da kalite sorunu olduğundan önümüzdeki günlerde UN fiyatlarının yükselmesi kaçınılmaz olacağından ekmek fiyatlarının en azından tabanın 60 kuruş olması gerekmektedir.

n

n - Netice olarak 26 Haziran tarihli yazınıza sektör temsilcisi olarak katkıda bulunmak arzusuyla bu satırları gönderiyorum, bu vesileyle size ve okuyucularınıza sağlık,mutluluk ve başarılar dilerim .

n

n

n

n

n