Mersin'de birçok iyi kerebiççi var, ancak en iyilerinden 5 tanesi şunlardır:

1. Kerebiççi Hayri Usta: 1961 yılından beri hizmet veren Hayri Usta, Mersin'in en eski ve en meşhur kerebiççilerinden biridir. Şehrin merkezinde bulunan Hayri Usta'da, geleneksel lezzette kerebiç bulabilirsiniz.

2. Kerebiçci Oğuz: 1996 yılında kurulan Kerebiçci Oğuz, Mersin'de en çok şubesi bulunan kerebiççidir. Farklı lezzetlerde kerebiç denemek isterseniz, Kerebiçci Oğuz'u tercih edebilirsiniz.

3. Kerebiçci Hüseyin Usta: Tarsus'ta bulunan Hüseyin Usta, Mersin'in en iyi kerebiççilerinden biri olarak kabul edilir. Hüseyin Usta'da, taze ve lezzetli kerebiç bulabilirsiniz.

4. Kerebiçci Mehmet Usta: Silifke'de bulunan Mehmet Usta, Mersin'in en iyi kerebiççilerinden biri olarak kabul edilir. Mehmet Usta'da, cevizli, fıstıklı ve sade kerebiç bulabilirsiniz.

5. Kerebiçci Ali Usta: Anamur'da bulunan Ali Usta, Mersin'in en iyi kerebiççilerinden biri olarak kabul edilir. Ali Usta'da, kakaolu, tarçınlı ve vişneli kerebiç bulabilirsiniz.

Bu listedeki kerebiççilerin hepsi taze ve lezzetli kerebiç yapmaktadır. Hangi kerebiççinin en iyi olduğu ise damak zevkinize göre değişebilir.

Ek bilgiler:

Mersin'de kerebiç genelde kahvaltıda veya tatlı olarak tüketilir.
Kerebiç, irmik, yoğurt ve şeker ile yapılan bir tatlıdır.
Kerebiç sade, cevizli, fıstıklı veya kakaolu olarak yapılmaktadır.

Geçmiş yıllarda sadece ramazan aylarında üretimi yapılan kerebiç, zaman içerisinde rağbet görmeye başlayınca yılın 12 ayı tezgahlardaki yerini aldı. Ramazanın gelmesiyle sofralarda daha fazla yer bulan kerebiç, ’irmik tatlısı’ olarak biliniyor. İçi doldurularak "içli köfte" şekli verilen kerebiç, fırında pişirilerek, çöven otu köklerinden yapılan kaymağın üzerine dökülmesiyle servis ediliyor. İsteğe göre üzerine tarçın da ilave edilebiliyor.

Yaklaşık bir hafta dayanma süresi olan kerebice il dışından gelen talepler ise kargo ile karşılanıyor. Ramazan sofralarında yerini almaya başlayan kerebicin kilogramı fıstıklı 550 TL, cevizli ise 400 TL arasında değişen fiyatlardan satışa sunuluyor.

"Ramazanda talep artıyor’

Mersin’de 15 yıldır kerebiç satan Zülküf Taş, Mersin’e has bir tatlı olan kerebice ramazanda talebin arttığını söyledi. Geçmiş yıllarda sadece ramazana özgü olan kerebicin günden güne rağbet görmeye başladığını belirten Taş, hafif ve doğal olması sebebiyle yıl boyunca tezgahlardaki yerini koruduğunu ifade etti. Ramazanda sirkülasyonun biraz daha arttığına işaret eden Taş, "Hafif olması en büyük etkendir. Kerebiç, irmikten yapılan, içerisinde fıstık veya ceviz olan bir üründür. Yanında da içerisinde şekerden başka bir şey olmayan çöven otundan yapılan kaymak var. Hiçbir şekilde hayvansal ürün yoktur" dedi.

İl dışına kargoyla sipariş gönderiliyor

Yaklaşık bir hafta dayanma süresi olan kerebice, il dışından da talep olduğunu belirten Taş, siparişleri kargo veya otobüsle gönderdiklerini kaydetti. Ayrıca il dışından satış yapmak isteyenlerin de olduğunu vurgulayan Taş, "Talepleri karşılayabilmek için halen ürün gönderiyoruz. Kerebicin kilogramı fıstıklı 550 TL, cevizli ise 400 TL’den satışa sunuyoruz" diye konuştu.

Kaynak: iha