Sağlık ve Sosyal Hizmet Birlik ve Mücadele (SABİM), Ankara’da hekimler ve sağlık çalışanlarını temsil eden 21 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu bir platformdur. SABİM'in üyeleri 19 sendika ve 2 aile hekimliği federasyonudur.
Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sendikalı olmasının önemine değinilerek özlük haklarının korunması hedeflenmektedir. Ayrıca, ortak sorunları çözmek ve seslerini duyurmak amacıyla oluşturulmuştur.
Sağlıkta Birlik Platformu'na üye olan sivil toplum kuruluşları şunlardır: Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF), Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHESEN), Anadolu Sağlık-Sen, Aile Sağlığı Çalışanları Ebe ve Hemşire Dernekleri Federasyonu (ASEF), Bağımsız Sağlık-Sen, Birlik Sağlık Sen, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Genel Sağlık-İş, Hekim Birliği, Hekim-Sen, Hep-Sen, Hürriyetçi Sağlık Sen, Sahim-Sen, Sağlık Çalışanları Sendikası, Sağlıkçı Birliği Sendikası, Sağlık Hak-Sen, Sağlık Liyakat-Sen, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Tabip-Sen, Tüm Sağlık-Sen ve Yeni Sendika.
SABİM'e bağlı sendika ve dernekler, eylem kapsamında hastanelerin poliklinikleri ve acil servisleri hariç tüm birimlerinde iş bıraktı. Eylemde, platformun taleplerini içeren pankartlar ve dövizler taşındı.
Kısa adı Yeni Sendika olan "Yenilikçi Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanları Sendikası" Samsun İl Başkanı İlhan Öksüz, eylemde yaptığı açıklamada, "Sağlık çalışanları olarak her gün şiddete maruz kalıyoruz. Şiddetin önlenmesi için gerekli önlemler alınmadığı sürece eylemlerimiz devam edecek" dedi.
ÖKSÜZ, ayrıca, mali ve özlük haklarının iyileştirilmesi, liyakatlı yönetim ve çalışma koşullarının düzeltilmesi taleplerini de dile getirdi.
SABİM'in iş bırakma eylemi, Türkiye genelinde sağlık çalışanları tarafından destek gördü. Eylemde, sağlık çalışanları, taleplerinin karşılanması için yetkililere çağrıda bulundu.
SABİM'in iş bırakma eyleminin, sağlık çalışanlarının sorunlarına dikkat çekmesi ve taleplerinin karşılanması için etkili olması bekleniyor.