Yavaş Gıda veya İngilizce deki ifadesiyle Slow Food 1986 da Carlo Petrini tarafından başlatılan uluslararası bir harekettir. Hızlı, ayaküstü yemek alışkanlığına fast food karşı alternatif olarak geleneksel ve yerel yemek ve yeme biçimlerini, yerel ekosistemlerin özelliklerini korumayı teşvik eden hareket, Yavaş Hareketi nin bir parçasıdır.
Bir organizasyon anlamında ilkin İtalya da Arcigola organizasyonunun öncülüğünde Roma da açılan McDonald s karşı 1986 da başlatılmıştır.
2004 de Yavaş Yemek University of Gastronomic Sciences i University of Gastronomic Sciences başlatmıştır. Carlo Petrini ve Massimo Montanari amacı iyi yiyecek ve beslenmeye dikkat çekmek olan Üniversitenin kuruluşunda başı geçen figürlerdir
Yavaş Yemek hareketinin misyonuna yönelik bazı amaçları:
• Yerel biyoçeşitliliği korumak amacıyla tohum bankası oluşturmak ve sürdürmek.
• Yerel ve geleneksel besin maddelerini korumak ve teşvik etmek
• Tat Eğitimini teşvik etmek
• Tüketicileri fast food ürünlerinin riskine karşı eğitmek
• Organik çiftçiliği teşvik edici kamuoyu oluşturmak
• Ürünlere yönelik genetik mühendisliğin müdahalelerine karşı çıkmak
• Ürünlerde böcek ilaçlarının kullanımını karşı kamuoyu oluşturmak
• Öğrenciler ve mahkûmlara bahçıvanlık becerisini kazandırmak
Samsun’da Slow food açısından neler yapılabileceği konusunda oldukça zengin alternatiflerimiz söz konusu.
Samsun’un her iki tarafında yer alan zengin ova ve bu ovada yetişen yüzlerle ifade edilen çeşitlilik ilimizin en büyük avantajını oluşturuyor. Ek olarak Samsun’un başta mübadiller olmak üzere kozmopolit bir kültür çeşitliliğine sahip olması yapılacak ve ortaya çıkacak olan eserlerin oldukça anlamlı olmasına son derece önemli unsurlar.
Bunun için 80 yaş üzeri yaşayan kadınlarımızdan başlayarak Samsun’un yerel tarihinde yer alan tüm yemek çeşitleri bir araya getirilebilir. Bu da bir festival aracılığı ile kamuoyuna duyurulur ise Samsun’un ülke genelinde pozitif şekilde tanınmasına ve turizm gelirlerinin artmasına neden olacaktır. Bu araştırmalar için sürdürülebilir turizm fonları başta olmak üzere kalkınma ajanslarından da fonlar alınabilir.
Kadın dernekleri ve turizm dernekleri buna ön ayak olursa çok iyi olacaktır. SAMİKAD’ın Ot Festivali bu bağlamda çok başarılı bir etkinlik idi.
Samsun’un sahip olduğu coğrafyayı düşündüğümüzde bunu yapmak hiç de zor olmayacaktır.