2016 senesinden buyana çipli kimlikler insanlara verilmeye başlanmıştı. Günümüz teknolojisi ile geliştirilen yeni tür kimlik kartları kişisel bazı bilgilerin yanında TC kimlik numarasına da yer veriliyor.

2000'li senelerden günümüze kadar her Türk vatandaşına verilen TC kimlik numarası sadece bir 11 haneli bir numara olarak bilinse de aslında bir sırrı bulunmaktadır. İşte bu sırrın  ayrıntısı...

TC kimlik numarası insanlar verilmiş olan 11 rakamdan oluşan kişiye ait bir sayı olarak bilinir. Bu sayının 1,3,5,6 ve 9. rakamlarının toplamının 7 katıyla 2,4,6 ve 8. Rakamlarının toplamının 9 katının toplamının birler basamağı TC kimlik numaranızı 10. Rakamını; 1,3,5,7 ve 9. Rakamın toplamının 8 katının birler basamağı da TC kimlik numarasının 11. Rakamını veriyor.

Çipli kimlik kartlarının özelliği

Yeni kimlik kartları en az 10 sene dayanıklı malzemeden yapılmıştır. Hiçbir şekilde taklit edilemez ve tahrip veya tahrif edildiğinde zaman tespit edilmesine imkan sağlayan mantıksal ve görsel sahiptir. Ayrıca kimlik kartı, devlet kurum ve kuruluşlarında çipli olması sayesinde uzaktan sağlanan hizmetlerin kullanmasında, insanlar için kişisel kimlik doğrulama esnasında kolaylıkla kullanılıyor.

TC kimlik kartları standart akıllı kartların sağladığı bütün güvenlik özelliklerini de sunuyor. Kartın  içinde yer alacak elektronik veriler PIN ve PUK korumalı olarak saklanıyor.

Mutfakta Şef Olun: Masterchef Tarzı Patlıcan Musakka Nasıl Yapılır? Mutfakta Şef Olun: Masterchef Tarzı Patlıcan Musakka Nasıl Yapılır?