Bir araştırma, her gün 50 gram tam yağlı ya da az yağlı yoğurt tüketmenin, erken ölüm riskini yüzde 20 oranında azaltabileceğini ortaya koydu. Çin’in Central South Üniversitesi'nden bilim insanları, 186.000 İngiliz kadın ve erkeğin beslenme alışkanlıklarını inceledi ve günde 50 gram yoğurt yiyenlerin erken ölüm riskinin yüzde 18 daha düşük olduğunu belirledi.

Yoğurdun içeriğindeki doğal bakteriler, bağırsak sağlığını iyileştirerek bu olumlu etkiyi açıklayabilir. Araştırmacılar, "Bu bulgular, sağlıklı beslenme anlayışında yoğurt tüketiminin önemini vurgulamakta ve klinik uygulamalarla halk sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır" dedi.

Yoğurdun faydaları saymakla bitmez. Sütle yapılan fermantasyon sonucu elde edilen yoğurt, düşük laktoz oranıyla sindirim açısından daha kolay sindirilir. Ayrıca, kalsiyum, protein, potasyum ve magnezyum gibi mineraller açısından zengindir. Kemikler ve dişler için faydalı olduğu gibi, kas fonksiyonları ve sinir iletimi için de önemlidir. Yoğurdun probiyotik etkisi, bağırsak florasını düzenleyerek sindirim sistemine destek olur, bağışıklık sistemini güçlendirir ve bağırsak sağlığını iyileştirir. Bağırsaklar sağlıklı olduğunda, vücudun hastalıklara karşı direnci de artar.

Yoğurt, bağışıklık sistemini güçlendirmekle kalmaz, kolon kanseri riskini azaltmaya, alerjik hastalıklara karşı direnci artırmaya yardımcı olur. Süte göre düşük laktoz içeriği sayesinde, sütü tolere edemeyen kişiler için de uygundur.

TEPKİ YAĞDI, BAKANLIK  "DAYATMA YAPMIYORUZ" DEDİ TEPKİ YAĞDI, BAKANLIK "DAYATMA YAPMIYORUZ" DEDİ

Yoğurt ayrıca kalp ve damar hastalıkları, hipertansiyon ve kötü kolesterol gibi sorunlara karşı da koruyucudur. İçeriğindeki kalsiyum, yağ yakımını hızlandırarak kilo kontrolüne yardımcı olur. 100 gram yoğurt, günlük kalsiyum ihtiyacınızın %15'ini karşılar. Ayrıca A, B, E vitaminleri, potasyum, çinko ve fosfor gibi besin öğeleri de barındırır, bu da yoğurdu sağlıklı bir yaşam için vazgeçilmez kılar.

Çocukların yoğurt tüketimi de önemlidir. Yaşlarına göre önerilen günlük yoğurt tüketimi şu şekildedir:

  • 1-3 yaş grubu: 4 porsiyon
  • 4-6 yaş grubu: 3-4 porsiyon
  • 7-9 yaş grubu: 3 porsiyon
  • 10-18 yaş grubu: 4 porsiyon (Az yağlı ve doğal yoğurt)

Yoğurt, sadece yetişkinler için değil, çocuklar için de sağlıklı gelişim açısından önemlidir.