Hepimizin günlük yaşantısında sevinci, mutluluğu, kederi, üzüntüyü, hayranlığı ve şaşkınlığı yaşadığımız günler olmuştur. Hatta bunların birkaçını birden yaşadığımız; sevinirken üzüldüğümüz, üzülürken sevindiğimiz ve mutlu olduğumuz anları da yaşadığımız günler olmuştur.
Önceki gece ben de böyle hayranlık ve şaşkınlık dolu, gözyaşları içerisinde duygusal bir gece yaşadım. Gece saat 12.00 – 01.00 arasıydı. Evde herkes yatmış, derin bir sessizlik hakimdi. Ben de bilgisayarda Google'den bazı dökümanları araştırırken, karşıma tesadüfen bir video kayıtı çıktı. Alt yazısında,'Atatürk'e Ağıt- Aşık Veysel' yazıyordu. İlgimi çektiği için açtım ve dinlemeye başladım. Büyük halk ozanı, değerli üstad Aşık Veysel'i o lirik sazı ve sesinden dinlerken de, 'Aman Tanrım!.. Büyük kurtarıcımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk için bu ne kadar güzel bir şey!..' diyerek, büyük bir hayranlık ve şaşkınlık içerisinde gözyaşlarımı tutamadım. Daha sonra ise Yüce Atatürk'e ve büyük Ozan Aşık Veysel'e birer Fatiha okudum. Her ikisinin de mekanları Cennet, ruhları şad olsun.
Bu konudaki makalemi yazmak üzere bugün büroya geldiğimde yine ilginç bir olay yaşadım. Ben henüz yazıma başlamıştım ki, Sinop'un köklü ailelerinden ve sevilen esnaflarından olan sınıf arkadaşım sevgili Ali Gündoğdu kardeşim uğradı yanıma. Kucaklaştıktan sonra kendisine makalemin girişini okudum ve Büyük usta Aşık Veysel'in,'Ağlayalım Atatürk'e' adlı ağıtını videodan izlettim. Bir anda arkadaşımın şekli- şemali ve rengi değişti,'Olamaz böyle bir tesadüf' diyerek şaşkınlığını dile getiriyordu. Çünkü; kendisi de o anda Aşık Veysel'in heykeli üzerinde çalışmak için atölyesine giderken beni görüp yanıma uğramış. Benim de Aşık Veysel ile ilgili yazı yazdığımı görünce şaşırdı. Bir de Atatürk ile ilgili ağıt videosunu dinletince hep şaşırdı. Tesadüfün de böylesine ne denir bilemiyorum.
Neyse; biz gelelim yine konumuza… Böylesine güzel bir eseri ben ilk defa dinledim ve çok duygulandım. Her yıl 10 Kasım'larda radyo ve televizyonlardan Atatürk'ün sevdiği şarkılar çalınıyor da neden bu ağıt çalınmaz ki? Arşivlerinde mi yok, yoksa başka nedenler mi var bilemiyorum. Ama; mutlaka her 10 Kasım'da büyük ozan Aşık Veysel Şatıroğlu'nun görmeyen gözleriyle değil, gören gönül gözüyle yazıp bestelediği'Atatürk'e Ağıt'ı Yüce Türk Milleti'ne dinlettirilmeli ve aynı duygusallıklar yaşatılmalı diyerek, Ağıt'ın mısralarını sunuyorum:
Atatürk'e Ağıt / Ağlayalım Atatürk'e/ Bütün dünya kan ağladı/ Başbuğ olmuştu mülke/ Geldi ecel can ağladı/ Şerüphesiz bu dünya fani/ Tanrı'nın aslanı hani/ İnsi cinsi cem'i mahluk/ Hepsi birden ağladı/ Doğu batı cenup şimal/ Aman tanrım bu nasıl hal/ Atatürk'e erdi zeval/ Amir memur altın kürsü/ Yas çekip mebsan* ağladı/ İskender-i Zülkarneyin/ Çalışmadı bunca leğin/ Her millet Atatürk deyin/ Cemiyet-i akvam ağladı/ Atatürk'ün eserleri/ Söylenecek bundan geri/ Bütün dünyanın her yeri/ Ah çekti vatan ağladı/ Fabrikalar icat etti/ Atalığın ispat etti/ Varlığın Türk'e terk etti/ Döndü çark devran ağladı/ Bu ne kuvvet bu ne kudret/ Vardı bunda bir hikmet/ Bütün Türkler İnönü İsmet/ Gözlerinden kan ağladı/ Tren hattı tayyareler/ Türkler giydi hep karalar/ Semerkand'ı Buhara'lar/ İşitti her yan ağladı/ Siz sağ olun Türk gençleri/ Çalışanlar kalmaz geri/ Mareşal Fevzi'nin askerleri/ Ordular teğmen ağladı/ Zannetme ağlayan gülmez/ Aslan yatağı boş kalmaz/ Yalınız gidenler gelmez/ Felek-el mevt'in elinden/ Her gelen insan ağladı/ Uzatma Veysel bu sözü/ Dayanmaz herkesin özü/ Koruyalım yurdumuzu/ Dost değil düşman ağladı/… Aşık Veysel ŞATIROĞLU
Eğer sizler de bu güzel eseri dinleyerek aynı duyguları yaşamak istiyorsanız, Google'den,'Atatürk'e Ağıt – Aşık Veysel' veya 'Ağlayalım Atatürk'e – Aşık Veysel' yazıp çıkan videoyu tıklayınız.
Hoşça kalın… Dostça kalın…