Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından 4 Eylül 1919'da gerçekleştirilen Sivas Kongresi'ne ev sahipliği yapan ve 108 gün boyunca Milli Mücadele'nin merkezi olan Sivas'ta, tarihi kongrenin 100'ncü Yılını kutlama coşkusu, düzenlenen çeşitli törenler ve etkinliklerle sürüyor.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Samsun'da başlattığı Ulusal Kurtuluş Mücadelesini Amasya'dan sonra, 27 Haziran 1919'da 'Güvenilir Kent' olarak gördüğü Sivas'a gelerek sürdürdü. Sivas'ta yapılan toplantıda ülkenin durumu görüşülerek, en kısa zamanda kentte milli bir kongre yapılmasına karar verildi. Daha sonra; 23 Temmuz 1919 – 7 Ağustos 1919 tarihleri arasında yapılan Erzurum Kongresi'nin ardından Mustafa Kemal Paşa, 2 Eylül 1919'da Erzurum'dan yeniden Sivas'a geldi ve 18 Aralık 1919'a kadar bu kentte kaldı.
4 Eylül 1919 Perşembe günü saat 14.00'te bugünkü Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi binasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Sivas Kongresi yapıldı. 7 gün süren ve 'manda' tartışmalarının da yaşandığı kongre, 11 Eylül 1919'da sonuç bildirgesinin yayımlanmasıyla kapandı. Ulusal Kurtuluş Mücadelesine ışık tutacak kararların alındığı kongreye ev sahipliği yapan Sivas, 108 gün Milli Mücadele'nin merkezi oldu. Kongrede alınan kararlar ise ana hatlarıyla şöyleydi:
- MİLLİ SINIRLARI İÇİNDE VATAN BÖLÜNMEZ BİR BÜTÜNDÜR, PARÇALANAMAZ
- MANDA VE HİMAYE KABUL EDİLEMEZ
- HER TÜRLÜ YABANCI İŞGAL VE MÜDAHALESİNE KARŞI MİLLET TOP YEKÜN KENDİSİNİ SAVUNACAK VE DİRENECEKTİR.
Böylece; halkın bütününü kapsayan ilk örgütsel faaliyet Sivas'ta gerçekleştirildi ve Sivas Kongresi, şekli ve içeriği itibarıyla adeta milli bir meclis işlevi gördü.
Kongrede yeni seçilen üyelerin katılımıyla yurdun tamamını kapsayan Heyet-i Temsiliye, bütün vatanı temsil eder hale geldi, ulusal örgütlenme tüm vatanı kapsadı.
Bu hareket, 9 Eylül 1922'de büyük bir zafere kapı açıp, 29 Ekim 1923'te ise Cumhuriyet'in ilanıyla taçlandı.
İşte; Yüce Atatürk ve silah arkadaşları tarafından binbir güçlük ve yoklukla kurulan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kuruluş serüveni özetle böyle…Hepsine Allah rahmet eylesin ve mekanları Cennet olsun inşallah…
Sivas Kongresi'nin 100'ncü yılı etkinlikleri kapsamda; Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Yönetimi ile Sivas Gazeteciler Cemiyeti Başkan Vekili ve TGF Denetleme Kurulu Üyesi sayın Hakan Sezerer ile arkadaşlarına dışarıdan çeşitli zorluklar çıkarılmasına rağmen, başta Sivas Valisi Sayın Salih Ayhan, Sivas Belediye Başkanı Sayın Hilmi Bilgin ve Sivas TSO Başkanı Sayın Mustafa Eken olmak üzere tüm Sivas halkının desteği ile, Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) 59'ncu Başkanlar Konseyi Sivas Toplantısı büyük bir katılımla gerçekleştirildi. Sivas Yıldızeli'ndeki Bilici Termal Tatil Köyü'nde eşli olarak yapılan bu toplantıya ben de Sinop Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olarak eşimle birlikte katıldım. Çeşitli ziyaretler, toplantılar ve panellerle dolu dolu üç gün süren TGF 59. Başkanlar Konseyi Toplantısı'nın ardından, eşimin de Sivas Gürün'lü olması nedeniyle Gürün'e de geçerek eşimin oradaki dost ve akrabalarını da ziyaret etme imkanı bulduk. Bu vesileyle; toplantıyı düzenleyenlere ve bizleri çok güzel bir şekilde ağırlayarak misafirperverlik örneği gösteren herkese en içten teşekkürlerimi ve başarı dileklerimi sunmayı bir borç biliyorum…
Yüce Atatürk'ün ışığıyla aydınlanan ve yolunda ilerleyen bir Türkiye'de yaşayacağımız güzel günler dileğiyle…
Hoşça kalınız… Dostça kalınız…