İnsanlık tarihinin en acı, en karanlık sayfalarından biri olan Kosova (Srebrenita) katliamının üzerinden tam 24 yıl geçti ama acıları dinmedi, dinmesi de mümkün gözükmüyor.
İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yapılan en büyük katliamdı ve insanlık tarihinin en karanlık sayfasıydı. Daha 35 yaşındaydım ve o katliamda duyduğum üzüntüyü, acıyı hiç unutamam. Küçücük yaşta kurşuna dizilen çocuklar, gözü yaşlı analar, babalar, parçalara bölünüp toplu olarak çukurlara doldurulan insanlar, yaşanan büyük dramlar… Allah, bu tür katliamları, acıları insanlık tarihinde hiçbir ülkeye, hiçbir kimseye yaşatmasın.
Yugoslavya'nın çöküşü üzerine 1992 yılında Sırplar Bosna'da başlattıkları soykırımla doğuya doğru hızla ilerledi ve nüfusunun yüzde 75'ini Müslümanların oluşturduğu 36 bin nüfuslu Srebrenitsa'yı ele geçirdi.
BM Barış Gücü, bu bölgeye asker sevk etti ve Sırp saldırıları durdu. Müslümanların elindeki silahlar BM Barış Gücü tarafından koruma gerekçesiyle toplatıldı. Bu şekilde Boşnaklar güçsüz bırakıldı.
Şehre yıllarca yardım ve gıda ambargosu uygulandı ve ciddi bir açlık baş gösterdi. Sırp Lider Karaciç, Srebrenitsa'nın alınması talimatını verdi. Müslümanlar, kendilerinden koruma gerekçesiyle toplanan silahlarını geri istedi ama bu talep reddedildi. Boşnaklar güçsüz bırakılmış, Sırplar bombaları ve silahlarıyla saldırıya geçmişti.
Saldırıların sonunda yaklaşık 10 bin Boşnak Müslümanı rehin alan askeri grup, Komutan Ratko Mladiç'in emriyle esirleri öldürmeye başladı. 5 gün boyunca süren katliamda 8 bin 372 kişi kurşuna dizilerek öldürüldü.
Vahşet öyle boyutlara ulaştı ki, Sırp askerler kimliklerin tespit edilmemesi için cesetleri parçalayarak toplu mezarlıklar adı altında çukurlara gömdüler. Soykırımın baş sorumlusu olarak kabul edilen Sırp Lider Radovan Karaciç, soykırımdan yargılandı, 10 suçtan hüküm giydi ve 40 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ama ne çare, gidenler geri gelmedi.
Bu katliam, bu soykırım geride çok acı izler bıraktı ve bu izler kolay kolay silinebilecek türden değil. Bu tablo, dünya insanlığının utanç taplosudur.