Bir şirketin kültürünü anlamak için o şirketin köklerine bakmak gerekir. Başka bir anlatım ile kurucusunun temel değerlerini iyi anlamak gerekir.
Bu anlamda verilebilecek en güzel örneklerden birisi Toyota'dır. Toyota'nın bugün hala geçerliliğini koruyan temel prensiplerinin temelinde kurucusu Sakichi Toyoda'nın şirketi kurarken belirlemiş olduğu prensiplerin olduğunu görüyoruz.
Pirinç yetiştirilen köyde dünyaya gelen Toyoda baba mesleği olan marangozluğu öğrenir. Babasından öğrendiği en önemli sırlardan birisi de disiplinli şekilde ve çok çalışmasıdır. Marangozluğu öğrenen Toyoda köyde yaşayan kadınların temel sorunlarından birisine çözüm bulur. Bulduğu çözüm ise şudur. Köyde yaşayan kadınlar tarlada çalıştıktan sonra evlerine gelir ve hemen sonrasında da dokuma tezgahında çalışmaktadır. Toyoda geliştirdiği bir yöntemle kadınların ayını işi yaparken yüzde 50 daha az yorulduğu bir sistem geliştirir. Bu iyileştirme sayesinde verimlilik arttı. İyileştirme bir defalık olmadı ve sürekli olarak devam etti. Nihayetinde Toyota Otomatik Dokuma Tezgahı Fabrikasını kurdu. Toyoda büyük bir sabırla, küçük adımlarla durmadan iyileştirmeler yapıyordu. Küçük bir sorunun çözülmesinden otomatik dokuma fabrikasına giden zamanda Toyoda Japonya'da sanayi devriminin babası olarak kabul edilir.
Toyoda'nın en büyük özelliklerinden birisi kendisini sürekli geliştirmesi gelmektedir. Sürekli okuyan Toyoda edindiği bilgileri işine uyarlamış ve bu uyarlama sayesinde bugün dünyanın her yerinde faaliyetlerini gösteren bir şirketin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Toyoda'nın o yıllarda benimsemiş olduğu kişisel değerleri Toyota'nın yol gösterici prensipleri olmuştur. Bu prensipler;
- Topluma katkıda bulunmak
- Müşteriyi birinci şirketi ikinci sıraya koymak
- Bütün insanlara saygı göstermek
- İşi her yönü ile bilmek
- Ellerini kirletmek
- Sıkı ve disiplinli çalışmak
- Takım çalışması
- Kaliteyi yerinde yaratmak ve
- Bir vizyona doğru sürekli gelişmek.
Toyoda yaşamı boyunca dikkate aldığı değerlerden birisi insan zekası ile teknolojiyi birleştirmek olmuştur. Öyle ki bugün literatürde Toyota üretim sistemi olarak sistemin geliştirmiştir. Toyoda'nın yaşadığı süre boyunca öğretilerinden yola çıkılarak şirketin temel prensipleri şu şekilde belirlenmiştir;
- Pozisyon ne olursa olsun görevleri içtenlikle yerine getirip birlikte çalışarak ülkenin gelişmesine ve refahına yardımcı olmak
- Sonsuz yaratıcılık meraklılık ve iyileştirme arayışı aracılığı ile zamanın ilerisinde olmak
- Pratik olmak ve ciddiyetsizlikten kaçınmak
- Kibar ve cömert olmak; sıcak rahat bir ortam yaratmaya çalışmak
- Saygılı olmak ve düşüncede ve eylemde büyük ve küçük şeylere minnet göstermek