n

n
n Kuru fasulyeyi severek tüketiriz. Milli yemeğimiz kabul ederiz.
n
n Kuru fasulyenin nişastası amilozdur. Pirinç ve patatesteki amilopektin nişastasının aksine
n
n Amiloz:
n
n *Daha az su emer
n
n *Sindirimi yavaştır
n
n Dolayısı ile;
n
n Kuru fasulyenin patates ve pirince oranla glisemik indeksi düşüktür.
n
n 50 gram saf şeker olan glikozun, kan şekerini yükseltme etkisi 100 kabul edildiğinde , pişmiş 14 kaşık kuru fasulye içerisinde şekere dönüşen 50 gram amiloz nişastasının, kan şekerini yükseltici etkisi 34- 44 civarı kabul edilir.
n
n Kuru fasulyenin glisemik indeksi suda pişmiş haliyle cinsine göre değişmekle birlikte hesaplamalarımızda 40 kabul edebiliriz. İlave edilen yağ, et ve sebzeler kuru fasulyenin glisemik indeksini 34’e kadar düşürebilir.
n
n Kuru fasulyenin glisemik indeksini 34 kabul ederek glisemik yükünü hesaplayalım:
n
n 8 kaşık kuru fasulyede 30 gram şekere dönen nişasta vardır. Glisemik indeksi 100 sabit sayısına bölüp yenilen miktardaki şekerle çarptığımızda 34/100 x 30= yaklaşık 10 çıkar. Sonuçta sekiz kaşık kuru fasulye ideal bir miktardır diyebiliriz.
n
n Daha fazla tüketilirse, örneğin 20 kaşık pişmiş kuru fasulyenin glisemik yükünün 8 kaşığının iki buçuk katı olacağı yani 25 olacağını bilmeli ve 20’nin üzerinde glisemik yükü olan gıdaların vücudumuz için çok sağlıksız olduğunu düşünerek; tüm nişastalı gıdalar gibi kuru fasulyeyi de az tüketmeliyiz.
n
n Fazla miktarda tüketilmesi durumunda çok sağlıklı olan kuru fasulyenin vücudumuz için sağlıksız hale gelebileceğini unutmamalıyız.
n
n Kuru fasulye: İçerdiği A, B ve C vitaminleri, Fosfor, Potasyum, Demir ve Kalsiyum gibi elementleri, Azot ve Lif içeriği yanında Kaliteli Bitkisel Protein yönünden de çok sağlıklı bir gıdadır. Tüm sağlıklı beslenme programlarında yer alır.
n
n KURU FASULYENİN SAĞLIKLI PİŞİRİLME ÖNERİLERİ:
n
n *Kuru fasulyeyi, böcek ilacı kalıntılarından kurtarmak için çok iyi yıkamalı, iyi pişmesi için akşamdan soğuk klorsuz içme suyuna koymalı ve sabaha kadar 8-10 saat bekletmelisiniz.
n
n *Gece boyunca bekleyen fasulyeyi suyundan süzerek ayırabilirsiniz.
n
n *Kuru fasulyeyi az suda buharı çıkmayacak kadar kısık ateşte haşlayın. Tam piştiğinde çok az su kalsın.
n
n *Kaynatma suyu süzülürse, dökülüp ziyan edilmemeli vitaminli ve mineralli olan bu su, tekrar kullanılmalıdır.
n
n *Başka bir tencerede doğranmış soğanları doğranmış domates ile pişirin.
n
n * Evde et varsa eti ilave edin. Çok az su ilave edip kısık ateşte hiç buharı çıkmayacak şekilde tencerenin ağzını kapatarak pişmesini sağlayın.
n
n * Et şart değildir. Kaliteli protein kaynağı olan kuru fasulye, etsiz de çok lezzetlidir.
n
n ***Soğan- et ve domates pişirmeleri sırasında yağ ilave edip kavurmak yemeği sağlıksız hale getirir. Kavurma esnasında kızdırılan yağda trans yağ oranı artar. Ayrıca kavrulan soğanın, domatesin ve etin, midede hazmedilmesi zorlaşır.
n
n *Tuz oranı düşük salça ilave edilebilir veya domates yerine salça kullanılabilir.
n
n *Hazırlanan domatesli, salçalı,,etli yemeye, haşlanmış fasulye ilave edilir. Fasulyeleri kapatacak kadar üzerine fasulyenin haşlama suyu ve gerekirse ilave içme suyu koyun.
n
n *Son olarak sızma zeytinyağını koyun. Yağın baştan konulup kızdırılması trans yağ asiti oluşturabilir. Sağlıklı yaşamak için her zaman yağı, yemeğe, piştikten sonra, kızdırmadan az miktarda kullanmalıyız.Yağ ilavesi fasulyenin glisemik indeksini düşürür.
n
n *Tencerenin kapağını kapatıp, buharının hiç çıkmayacağı kadar kısık ateşte pişmesini beklemeli, piştikten sonra kırmızı pul biber, kıyılmış dereotu, maydanoz ile süsleyerek yenmelidir.
n
n **Kuru fasulye yanında beyaz pirinç pilavı, beyaz ekmek yenilirse yemeğin glisemik indeksi ve glisemik yükü artar.
n
n ***Glisemik indeksi artıran önemli bir etken de yemekte bol su içilmesidir. Su yerine ayran ve veya cacığı tercih edin.
n
n ***Kuru fasulye yanında az miktarda kepekli ekmek- kepekli pirinç veya bulgur pilavı tercih etmeli ve yanında salata yemelisiniz.
n
n
n
n
n
n TELEVİZYON BAĞIMLILIĞI, EN ÖNEMLİ AKTİF YAŞAM DÜŞMANIDIR.
n
n
n
n
n OTURARAK VEYA YATARAK TELEVİZYON İZLEMEYİN
n
n *Evlerin çoğunda bulunan balkonlara veya yaşam alanı dışında bulunan koşu bandınızı veya efor bisikletinizi televizyonunuzun önüne koyun. Efor yaparken televizyon izleyin.
n
n *Ütü masanız televizyon önünde dursun. Seyrederken ütü yapın.
n
n *Son iki aydır sizlere şekilleri ile verdiğim basit egzersiz hareketlerini de televizyon izlerken yapabilirsiniz.
n
n YEMEK MASANIZIN KARŞISINDAN TELEVİZYONU KALDIRIN.
n
n *Televizyon karşısında beynimizdeki doyma merkezi geç uyarılır. Doyduğumuzu hissetmeyiz.
n
n Televizyon karşısında çok yeriz.
n
n *Yemek yerken televizyon izlerseniz ailenizle sohbet edemez, kendi hayatınızı değil başkalarının hayatını yaşarsınız.
n
n YATAK ODANIZDAN TELEVİZYONU KALDIRIN
n
n *Eşlerin birbirlerine zaman ayırmasını sağladığı gibi
n
n *Kitap okuma alışkanlığı kazanmanızı da sağlar.
n
n TELEVİZYON GÜNLÜK YAŞAMIMIZIN ÇOK AZ BİR BÖLÜMÜNÜ MEŞGUL ETMELİDİR.
n
n

n

n