n *İdeal beslenmede glisemik indeksin 50’nin altı, glisemik yükün de 20’nin altında olması gerektiğini biliyoruz. Bu durumu pirinç yemeklerinde sağlamayı öğrenmemiz çok kolaydır.

n
n *Pirincin, barsağımızda hemen şekere dönen nişastasının yapısı aminopektindir. Aminopektin çok su emen sindirimi hızlı, dolayısı ile glisemik indeksi yüksek bir nişastadır.
n
n Pirinç yemeklerinin 4 kaşığında 30 gram şekere dönüşen karbonhidrat bulunur.
n
n *Saf glikozun 100 olan glisemik indeks değerine göre, pirincin glisemik indeksi 80’dir. Beyaz haşlanmış(lapa) şeklinde pişmiş pirincin Glisemik indeksi 80 olduğundan , 4 kaşığında 30 gram şekere dönüşen karbonhidrat bulunduğundan, 4 kaşık lapanın glisemik yükünün =(80/100)x30=24 olduğunu bilmeliyiz.
n
n *Normal yaşamda lapa yemeyiz. Ancak ishal gibi hastalık durumunda yeriz ki, ishal hastalığında, bağırsağımızdan çok fazla gıda kaybı olduğundan, yüksek glisemik indeksli , yüksek glisemik yüklü ve bol mineralli bu gıda, adeta ilaçtır ve yararlıdır.
n
n *Uzak Doğu ülkeleri, pirinci yağsız yapışkan katı bir şekilde pişirir ve çubukları ile ekmek yerine tüketir. Yanında bol miktarda Glisemik indeksleri -0- olan deniz ürünü yedikleri için pirincin 80 olan glisemik indeksini kompanze ederler. Ayrıca deniz ürünleri insülin direncini azaltan omega 3 içerirler.
n
n *Pirincin 80 olan glisemik indeksi, pirinç yemeklerinin içerisindeki YAĞ, beyaz veya kırmızı ET , SEBZE ,YOĞURT ve SÜT ilaveleri ile glisemik indeks için ideal rakam olan 50 nin altına düşer.
n
n *Türk mutfağındaki pirinç yemekleri, pirincin glisemik indeksini düşürmeye yönelik çok güzel örneklerdir.
n
n *Pilavın 80 olan Glisemik indeksini düşürmek için: -0- glisemik indeksli yağ, tavuk eti-hindi eti-kırmızı et veya glisemik indeksi 32 olan Nohut, yine glisemik indeksi 34 olan Kuru fasulye ilaveleri idealdir.
n
n * Yemeğin glisemik indeksini 50 nin altına düşürdükten sonra glisemik yük hesaplanır. Glisemik indeksi 100 sabit sayısına bölüp 4 kaşık pirinç yemeği içindeki 30 gram şekere dönen karbonhidratla çarparsak 4 kaşık yemeğin glisemik yükünü hesaplarız.
n
n Yağ yoğurt et gibi ilavelerle glisemik indeksi 50 ye düşen pilavın dört kaşığının yükü 50/100x30=15 dir.
n
n TÜM BEYAZ PİRİNÇ YEMEKLERİNİN YENİLECEK MİKTARI 4-6 KAŞIĞI GEÇMEZSE GLİSEMİK YÜKLERİ 20’Yİ GEÇMEZ.
n
n **Dolma türü beyaz pirinç yemekleri, sebze ilavesi nedeniyle pilava göre daha düşük glisemik indekslidirler.
n
n DOLMAYA YOĞURT KOYMAK GLİSEMİK İNDEKSİ DÜŞÜREN ÇOK GÜZEL BİR ALIŞKANLIKTIR.
n
n ***Pirinç yemeklerini yoğurtsuz yemek isteyenler omega 3 içeren balıkla tüketebilirler. Balık olmadığı zaman, omega 3 içeren kapsüllerden yararlanmak da mümkündür. Omega 3 yağı, glikozun kandan hücrelere geçişini ve enerji maddesi olarak kullanılmasını artırır ve insülin direncini azaltır.
n
n ****KEPEKLİ PİRİNÇ: Kepeği nedeni ile çok yararlıdır. Glisemik indeksi 55’tir. Ve yemekleri beyaz pirince göre çok düşük glisemik indekslidir. Pişirilmesi zor olduğu için maalesef çok az kullanılmaktadır.
n
n KEPEKLİ PİRİNÇ PİŞİRME ÖNERİLERİ:
n
n * Kepekli pirinci bir saat sıcak suda bekletin, süzülen suyu atmayın. Vitamin ve mineral içeriği çok fazla olan bu suyu kaynatarak pişirmek için tekrar kullanın.
n
n * Su : 1 ölçü pirinç için c2 ölçü olmalıdır. Kaynadıktan sonra yağ ilave edilen suya, bir saat sıcak suda beklemiş kepekli pirinç ilave edilir. Çok az ısıda bir saatte pişirilir.
n
n * Pişen kepekli pirinç : *Çorbada, *Dolmada kullanılabildiği gibi, pilav olarak da yenilebilir.
n
n
n
n Temel diyabet...
n
n
n
n Şeker hastası olan Temel bir taraftan sigara içiyor, bir taraftan içki alıyor, sağlıksız besleniyor o nedenle de pek çok organı hastalanıyor, şeker hastalığının sebep olduğu kalp damarları tıkanmaları giderek artıyor, bir türlü iyileşemiyormuş,
n
n Temel’in bahçe içerisindeki evinin bitişik komşusu iyi bir doktormuş. Bahçede oturmuş sohbet ederken komşusu olan doktor, sigara ve alkolün zararlarını görsel olarak temele anlatmak için bahçeden 3 adet solucan bulmuş. Evinden de 3 ayrı kavanoz getirip solucanları ayrı ayrı kavanozlara koymuş. 1. kavanoza alkol dökmüş. 2. kavanoza Temel’in sigarasını elinden alıp dumanının kavanoza dolmasını sağlamış. 3. kavanoza da bahçeden kopardığı yeşil sebze yapraklarını koymuş.
n
n Alkoldeki ve sigara dumanı içindeki solucanlar kısa sürede ölmüş . Yeşil sebze yaprakları içindeki solucan ise keyifle yaşıyormuş.
n
n Doktor, ‘bunları gören Temel, mutlaka sigarayı da alkolü de bırakır’ diye düşünerek.
n
n ‘Bak Temel, gördüklerini bana anlat bakalım’ deyince…..
n
n Temel, 3 kavanoza da bakıp doktora dönmüş.
n
n ‘Anladım doktor bey’ demiş. ‘Sigara içip alkol alanın bağırsağında kurt yaşamaz . Ama otları bol yiyenin bağırsağında kurtlar oluşur’!!!!!!!!!!!
n
n
n
n
n
n Evde televizyon izlerken yapılacak güzel bir hareket
n
n
n
n Bacaklarınız bükülü olarak sırtüstü yere yatın ve avuç içlerini yere değecek şekilde her iki yana koyun.
n
n Karın kaslarınızı nefesinizi vererek gerin.
n
n Kalçanızı hafifçe yukarı kaldırın. Bu hareketi yaparken omurga yavaş yavaş yerden kalkar. Omuzlar yere yapışık kalır.
n
n Daha sonra tekrar başlangıç pozisyonunuza, çok yavaş olarak adeta her bir omurunuzu teker teker yere değdirecek şekilde geri dönün.
n
n Gerilen vücudunuz yatınca rahatlayacaktır.
n
n Derin nefes alıp vererek bu hareketi 7 kez tekrarlayın.
n
n Sırtınızın ve belinizin sağlığı için çok gerekli bir harekettir.
n
n Sonunda çok mutlu olduğunuzu hissedeceksiniz.
n