Çalışmakta olduğum Kurum ile işbirliği protokolü imzalamak için Samsun'a gelmişti. Aynı zamanda temsil ettiği şirketin sponsorluğunda yapılan Golf Turnuvası'na ve çözüm ortaklarından Samsun'da üretim tesisi bulunan Reeder firmasının akıllı telefon ve donanımları üretim törenine katılacaktı.
İşbirliği Protokol Töreninde kürsüden konuşurken babasının Bafralı olduğunu, Samsun'a ilk kez geldiğini ve şehri çok beğendiğini, işin açıkçası Samsun'u bu şekilde beklemediğini samimi cümlelerle ifade etti.
Kaan Terzioğlu
Sizlere bahsettiğim kişi Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu'nun ta kendisiydi. İstanbul doğumlu olan Terzioğlu Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümünden mezun olduktan sonra ABD ve AB ülkelerinde IT firmalarında değişik kademelerde yöneticilik yapmış, daha sonra Türkiye'ye dönerek finans ve sigortacılık sektörlerinde üst düzey yönetimlerde yer almış. 2015 Yılından buyana da Turkcell Genel Müdürlüğü görevini sürdürüyor.
Turnuva Gala yemeğinde basın mensubu arkadaşlarımızla oturup gündemi, gelişmeleri değerlendirirken Kaan beyi masaya davet etmeyi ve sohbet etmeyi önerdim. Kabul gören öneriyi Kaan beye masamızdaki tek bayan ve HaberAKSTV muhabiri Tuğçe Semiz Hanım iletti. Sağ olsun bizi kırmadı Kaan Bey yanımıza geldi.
Turkcell'in yurt içi ve dışı çalışmalarından Samsun'a kadar birçok konuda düşüncelerini dinledik Kaan beyin.
Yerli ve Milliyi Üretmek, Desteklemek ve Kullanmak Zorundayız
Turkcell'in bir yandan T serisi ile kendi yerli akıllı telefon ve tabletlerini geliştirirken diğer taraftan tüm yerli akıllı cihaz geliştiricileri için de en önemli satış kanalı olmayı sürdürdüğünü, katma değer yaratan yazılım ve uygulama tarafında geliştirilen uygulamalar ve yatırımların Turkcell'e 'Dünyanın ilk dijital operatörü' unvanını da getirdiğini, yerli ve milli teknolojilere yatırım yapmaya devam ettiklerini, günümüz itibariyle anlık mesajlaşma platformu BiP, –Türkiye'nin arama motoru Yaani, binlerce müziği dinleyicilerle buluşturan fizy, içinde yüzlerce kanal ve binlerce filmi barındıran TV+, her ay 5 milyondan fazla yayının dijital olarak okunduğu Dergilik, Türkiye'nin en büyük bireysel bulut depolama servisi lifebox, yerli ve milli ödeme platformu Paycell, yeni nesil arama ve rehber uygulaması UpCall ile internet sitelerine şifresiz giriş imkanı veren Hızlı Giriş teknolojisi gibi çözümleri ülkemiz ve dünya insanlarının kullanımına sunduklarını, tamamı Türk mühendisler tarafından geliştirilen uygulamalarının indirilme sayısı bugün 110 milyona yaklaşmış durumda olduğunu bir çırpıda anlattı Terzioğlu. Ülkemizin gelişimi için, küresel rekabette varlığımızı devam ettirebilmek için yerli ve milli üretimi gerçekleştirmek ve kullanmak zorunda olduğumuzun vurgusunu yaptı.
Tanıtım Yetersiz
Samsun'u beklemediği kadar gelişmiş, başta spor olmak üzere birçok alanda altyapısını tamamlayarak ülke genelinde öne çıkabilecek potansiyele ulaşmış olarak gördüğünü söyleyen Terzioğlu Samsun'un 19 Mayıs Şehri olarak bilindiğini ancak turizm, sağlık, spor vb. alanlarda tanıtımının yetersiz olduğunu ifade etti.
Neden Olmasın
Samsun'un tıbbi cihaz ve el aletleri üretimi kümelenme merkezi olması konusunda da ön bilgiye sahip olduğunu anladığım Terzioğlu'na üreticilerimizin emek yoğun üretimden bilgi yoğun üretime geçiş eşiğini atlamaya çalıştıklarını, bu süreçte Turkcell gibi teknoloji firmalarının küresel birikimlerinin sektöre katkı oluşturacağımı söylediğimde; danışmanları ile göz göze gelerek iletişim ve bilgi akışının sağlanmasını istedi. Neden olmasın?...
Sadece Çalışmak, Üretmek Yetmiyor
İçerisinde bulunduğumuz ekonomik süreçten çıkabilmenin, küresel rekabet edebilirliğimizi yükselterek sürdürülebilir refah artışını yakalayabilmemizin yegane yolu katma değeri yüksek ürünler ve hizmetler üretebilmekten geçiyor. Ancak bu üretim de tek başına yetmiyor. Tanıtım, network ve lobi faaliyetleri sürecin katalizörleri.
Üreten , sanayileşen , kalkınan ve hakkettiği noktalara gelebilen Samsun için tanıtım ve lobi faaliyetlerinin tekrar ele alınıp çağın gereklerine göre katılımcı bir anlayışla yeniden yapılandırılmasının kime ne zararı olabilir ki?...
Sağlıcakla
Kadir GÜRKAN