26 Nisan 1986 tarihinde Ukrayna’daki Çernobil Nükleer Santrali’nde gerçekleşen kazanın etkileri, bugün hala tartışılıyor.
Türk Tabipler Birliği nin 2006 yılında yayınladığı Çernobil Nükleer Kazası Sonrası Türkiye de Kanser başlıklı raporunda, Çernobil nükleer reaktör kazası ile Karadeniz Bölgesi’ndeki kanser vakaları arasındaki ilişkinin araştırılması sonuçları kamuoyuna sunulmuştu.
Bu raporda Çernobil deki patlama sonrasında oluşan radyoaktif bulutların 3 Mayıs 1986 Cumartesi günü Marmara ya, 4-5 Mayıs günleri Batı Karadeniz e, 6 Mayıs günü Çankırı üzerinden Sivas a, 7-9 Mayıs tarihlerinde Trabzon-Hopa ya ulaştığı, 10 gün sonra da tüm Türkiye ye radyoaktif parçacıkların yayıldığı belirtilmekte; çalışma sonucunda, Hopa’da kanser görülme sıklığı ile kanser nedeniyle ölümlerin, Türkiye’nin diğer coğrafi alanlarına göre daha fazla görülmesi olasılığının, araştırılmaya değer bir durum olduğunun ortaya çıktığı ifade edilmekte.
Bu çalışmayı yapanlardan birisi Türk Tabipleri Birliği’nde zaman zaman birlikte çalışma olanağı bulduğum değerli arkadaşım Prof.Dr. Kayıhan Pala’dır.
Sevgili Kayıhan, Sinop’ta yapılması düşünülen nükleer santral hala gündemde ve sıcaklığını korurken; yeni bir etkinliği bana aktardı ve Samsun için destek istedi.
Organizasyon şu şekilde:
Nükleer santralleri ve gerçeklerini internette kapsamlı bir şekilde anlatma misyonuyla 2012 yılında kurulmuş olan Nükleersiz.org ve yeşil politikaların yaygınlaştırılması amacıyla 2008 yılında kurulmuş olan Yeşil Düşünce Derneği, nükleer santraller hakkında aydınlatıcı panel organizasyonu ve bilgilendirici toplantılar da düzenlemekte. Bu bağlamda Türkiye’den Yeşil Düşünce Derneği ile Japonya’dan FOE’nin davet edilmesiyle 10-15 Nisan tarihleri arasında İstanbul, Sinop ve Samsun’da paneller gerçekleştirilmesi planlanmakta. Panele Japonya’dan, Ukrayna’dan, Almanya’dan konuşmacılar katılacak.
17-18 Aralık 2011’de Atakum Kent Konseyi olarak ev sahipliğini yaptığımız Türkiye Kent Konseyleri Çalıştayı’nda “Karadeniz ve Enerji” başlığı altında yaptığımız oturumda ağırlıklı olarak Sinop’ta yapılması düşünülen nükleer santrali konuşmuştuk.
Nükleere karşı bilinçlenmeye ve mücadeleye katkısı anlamında bu tür etkinlikleri daha sıklıkla yapmanın gerekliliği ortada.
13 Nisan 2015 tarihinde planladığımız bu yeni panelde ise bu konuyu daha geniş kapsamlı olarak, bu işe gönül vermiş olan aktivistlerden ve bilim insanlarından dinleme fırsatı bulacağız. Şimdiden herkese duyurulur.
Nükleersiz bir dünya hayaliyle…