Tersine Mühendislik; Ar-Ge için yeteri derecede insan kaynaklarına, teknolojiye ve finansal güce sahip olmayan işletmelerin ve ülkelerin küresel rekabette sıkça başvurdukları bir yöntemdir.

Tersine mühendislik (Reverse Engineering, RE) bir aygıtın, objenin veya sistemin; yapısının, işlevinin veya çalışmasının, çıkarımcı bir akıl yürütme analiziyle keşfedilmesi işlemidir. Makine veya mekanik alet, elektronik komponent, yazılım programı gibi parçalarına ayrılması ve çalışma prensiplerinin detaylı şekilde analizini içerir.

Halkımız arasında taklit, kopya ürün diye de adlandırılan ürünler, aslında Tersine Mühendislik ile üretilmiş ürünlerdir.

Tekstilden otomotiv yan sanayine, savunma sanayinden tıbbi cihazlar üretimine, gıda üretim sektöründen ısıtma/soğutma ekipmanları üretimine kadar hemen hemen bütün sektörlerimizde sıkça kullanılmakta olan Tersine Mühendislik çalışmaları konusunda ülkemizde ciddi bir birikim oluşmaya başlamıştır.

Ürünün modellenmesi, malzeme analizi, üretim süreçlerinin ve ekipmanların belirlenmesi, maliyet analizleri ve satış sonrası hizmetlerin belirlenmesinden oluşan Tersine Mühendislik çalışmalarında mevcut ürüne yenilikçi ilaveler yapabilmek ise inovasyonun mevcut ürün üzerinde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.

Tersine Mühendislik uygulamalarında süreci yavaşlatan sorunların başında ise ürün ve ekipmanlarda kullanılan ve kodları paylaşılmayan yazılımlar birinci sırada gelmektedir.

Yazılımlar çözümlenmesi veya alternatif yazılım üretilmesi ciddi bir emek ve zaman gerektirmektedir.

Zira ürün veya ekipmanda var olan yazılım, ona ruhunu veren, yöneten ve gerektiğinde ise onu devreden çıkaran bir rolü üstlenmektedir.

İçerisinde bulunduğum yerli tedarik oluşturulması çalışmalarının neredeyse tamamında bizi durduran, yavaşlatan ve vazgeçmeye zorlayan ürünün veya ekipmanın içerdiği yazılım oldu. Yazılımın çözümlemesini yapabilmek veya alternatif yazılım üretebilmek yukarıda da bahsettiğim üzere ciddi sıkıntı yaratıyor.

Teknolojiye sahip gelişmiş ülkeler günümüzde ürettiği ürün ve ekipmanları, fikri ve sınai mülkiyet haklarından daha çok ürün ve ekipmanlara yerleştirdikleri yazılımlarla koruyor.

Bu çerçevede Samsun’da Tersine Mühendislik çalışmaları yapan işletmelerimize katkı sağlayacağına başından bu yana inandığım Samsun Teknopark, faaliyetine başladı. Bünyesinde yaklaşık 22 firmanın faaliyet gösterdiği Samsun Teknopark’ta 11 civarında yazılım firması bulunuyor.

Samsun Teknopark kuruluş çalışmaları, Bakanlar Kurulu kararı ile Temmuz 2009 yılında ilan edilen OMÜ Atakum Yerleşkesi ‘ndeki 80.000 m2 arazi üzerinde başlamıştır. Samsun Teknopark Yönetici Anonim Şirketi 2010 yılı haziran ayında üniversite-kamu- özel sektör-sivil toplum örgütlerinin ortaklığı ile kurularak çalışmalarına başlamıştır. Yapımına 2012 yılı mart ayında başlanılan Samsun Teknopark İdare Binası ve Kuluçka Merkezi inşaatı, 2014 yılında tamamlanarak hizmete girmiştir.

Tersine Mühendislik uygulamalarından Mühendislik uygulamalarına geçebilen, üreten ve sanayileşen bir Samsun ve Türkiye temennimle.