'Tuti' ve Tut ki.
Bu iki sözcüğün arasında tam benzerliği yazmak için 'k' harfini eklemek gerekir.
Tut ki şiir kitapçığımın adıdır. 'Tuti' ise bir kültür sanat evinin adı.
Aynı anlama yakın bu iki sözcük şiire mekan olmuş.
Ne güzel.
***
Bu Kültür Sanat Evi'nde kültür sanat aktiviteleri gerçekleştiriliyor.
Şiirler, türküler söyleniyor. Mini konferanslar veriliyor. Kısa metrajlı filmler gösteriliyor.
Sahibi emekli bir öğretmen. İsmail Tutoğlu. Birleşik Kamu İş Konfederasyon Başkanlığı yapmış. Kendilerini milletvekilliği aday, adaylığından şahsen tanıyorum.
Halkın ve haklının yanında kendilerine başarılar diliyorum.
***
19 Mayısın 100. Yılı'nda 'Samsunun Şairleri: Ersin Erge' programına kardeşi Asiye Tutoğlu ile birlikte ev sahipliği yapıyorlar. Sanatçı Ercan Aydın'ın deyimi ile 'yüreklerinden öpüyorum.' Teşekkür ediyorum.
Bu programın gerçekleşmesine, sunuculuğu ile Şair Nermin Eker öncülük ediyor.
Anadolu kadının doğallığında nezaketi ayrı, zarafeti ayrı, ak - pak ve içten söylemleri ile dikkat çekiyor. Samsun'un özel değerlerinden olan sanatçı insanlarımızı kürsüye davet ediyor.
Eserlerimden, hizmetlerimden ve şiirlerimden söz ediyor...
Slaytlarda bendeniz gösteriliyor. Çizgisinden sapmayan aydınlıkçı ve ilerici bir sanatçı olduğum vurgulanıyor. Şiirlerim okunuyor… Dinliyorum.
İlk önce Ziya Kozal mikrofonda biyografimi okuyor.
Açılış konuşması ile Genel Yayın Yönetmeni ve Yazar Osman Kara; Evrensel kültür içerisinde ulusal kültüre ne kadar çok önem verdiğimi vurguluyor. 19 Mayısın 100. Yılı'nda Bakanlar Kurulunun Samsunda toplanmasının gerekliliğine değiniyor.
Aşık Erdemli (Sebahattin Dülger) Allahsız, Allah'ım adlı şiirimi kendilerine has tonlaması ile söylüyor. Neşet Ertaş ile kendilerini tanıştırmamı çok güzel bir anı olarak anlatıyor. Gerçekçilik akımında sanatta 'usta' ve 'oldum' demenin farkındalıklarına parmak basıyor.
Dr. Naci Şen, muazzam beyefendiliği ile usta şairlerimize naçizane bendenizi ekleyerek çalışkanlığımı dile getiriyor. Şiirimi söylüyor. Üretmeyi, çalışmayı, çemberi yırtmayı köyden yola çıkarak başardığımı, Birleşmiş Milletler duvarına kadar vardığımı belirtiyor.
Eğitimci - Şair Yusuf Kurt, Çok yoğun çalışmalarımı bilmediğini söyleyerek -Koşun Kollarıma- adlı şiirimi söylüyor. 'Tevfik Fikret'in 'Şermin' kitabındaki çocuklara olan duyarlılıkla şiirimdeki duyarlılığı karşılaştırıyor. İyi ki varsın Ersin Erge' diyerek konuşmasını bitiriyor.
Eğitimci –Şair Bahri Çakır, Ersin hocam ile birbirimize toprağım diye hitap ederiz. Tuti Sanat Evi ile Tut ki kitabımı karşılaştırarak –Seyreyle Gönlüm –adlı şiirimi seslendiriyor.
Eğitimci Mehmet Zeki Akay, fon müziği eşliğinde –Vardiya- adlı şiirimi kendine özgü sesi ile seslendiriyor.
Şair İbrahim Coşar, 'Ersin hoca ile Şiir köşemdeki bir yazı ile tanışmıştık. Aynı sanat yolundayız' diyerek dostluğumuza değiniyor ve –Eşik- adlı şiirimi seslendiriyor.
***
Programın ikinci bölümünde Tiyatro Sanatçısı Yaşar Gündem, Avukat – Şair Nadi Macit, Doç Dr. Alper Varış, Tarihçi-Yazar İlknur Ünsal, Eğitimci-Şair Nebiye Ayaz mum ışıklarının loş aydınlığında ve enstrümantal bir müzik eşliğinde Tut Ki adlı şiir kitabımdan usta yorumlarıyla çok güzel bir düet yapıyorlar.
***
Kapanış konuşmasını Eğitimci – Şair ve Yazar Kazım Memiç Tut ki adlı kitabımın sonunda bendeniz ile yaptığı söyleşiye dikkat çekiyor. Sanat anlayışımın buradan okunabileceğini dile getirerek naçizane bendenizi kutluyor.
***
Programın sonunda Eğitimci-Müzisyen Ercan Aydın programa sazı ve sözü ile devam ediyor. Üst üste birbirinden güzel türküler söylüyor. Tez konusu yaptığı Dadaloğlu'nun türküsü ile programı bitiriyor. İçimden Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun 'Türküler Dolusu' şiiri geçiyor.
***
Sunucu Nermin Eker '19 Mayısın 100. Yılı'nda Samsun'un Şairleri Programının gerçekleşmesinde emeği olan herkese teşekkür ederek programı sonlandırıyor.
Ayrıca bendenizde programın gerçekleşmesini sağlayanlara tek tek teşekkür ediyorum. Karanlığı aydınlatabilen sanatçılarımıza şükranlarımı arz ediyorum.
***
Evet, Tuti ve Tut ki arasındaki tam benzerliği yazmak için 'k' harfini eklemek gerekiyor. Tut ki şiir kitapçığımın adı. Tuti ise bir sanat evinin adı. Aynı anlama yakın bu iki sözcük şiire mekan olmuştur.
Ne güzel.