En sonda söylememiz gerekeni en başta söyleyelim ki kılıf aradığımızı, başka şeylere sığındığımızı düşünmesinler; bu oyunla galibiyeti kesinlikle hak etmedik.

Oyuncuların bireysel performansları ve hocanın kararlarıyla ilgili eleştirilecek onca şey var fakat asıl meseleyi gündemde tutmak adına bunları şimdilik göz ardı etmeyi tercih ediyorum.

Dün saat 13:30'da Ümraniye'de oynanan çadır tiyatrosunu televizyonlarımızdan canlı olarak izledik.

Geçtiğimiz hafta İstanbulspor yöneticisinin provokatif açıklamalarıyla başlayan sürecin, Ümraniyespor maçına atanan hakemle bir ilişkisi var mıdır bilemiyorum. Fakat malum sebeplerden dolayı Samsunspor taraftarının bu atamadan memnun olmadığı açıktı.

Nitekim beklenen de oldu. Maçın hemen başında Djedje'nin yaptığı ilk basit faulde sarı kart göstererek niyetini belli etti Ramazan Keleş.

Pozisyonların tümünde takdir haklarını Samsunspor aleyhine kullanması, yazılan senaryoyu oynatmaya geldiğini açıkça gösteriyordu.

Çadır tiyatrosunun senaryosu 90.dakikada ellerinde patladı.

Profesyonel futbolcu diye geçinip sporun etik ve değerlerinden nasibini almamış olan "O.." adlı topçu, aklınca kurnazlık yaptığını zannetti ama aslında hakemin kucağına bombayı bırakmış oldu.

Hakem sıfatıyla orada bulunan kişiler de ya kural bilmediklerinden ya da art niyetlerinden golü(!) verdiler. Belki her ikisi de..

İki ihtimal de ayrı skandal.

Türkiye'de profesyonel futbolun en yüksek ikinci düzeyinde maç yönetip, bu işten para kazanıyorsanız oyunun kuralları bilmek zorundasınız. Bilmiyorsanız, sizi o maça hakem diye atayanlara söylenmesi gereken çok şey var demektir. TFF 1.Lig'de şampiyonluğun en güçlü adayı konumunda olan bir takımın maçına liyakat sahibi, kuralları ezbere bilen ve tarafsızlık ilkesini benimsemiş bir hakem ataması yapılması gerekir.

Golden sonraki arbede dakikalarında birileri kulaklarına fısıldamış olacak ki, rezilliğin üstünü örtmek için skorun 2-2 olmasına izin(!) verdiler.

Böyle bir kural hatası yaşanmasaydı, hakemin Samsunspor'a yaptığı operasyon yanına kar kalacaktı. Kendi kendimize sinirlenip yerimize oturacaktık. Şimdi olay tüm spor medyasında gündeme geldi ve hakemin liyakatı sorgulanmış oldu.

Bir diğer skandal, oynanmayan süre meselesi. Oyun en az 10 dakika duraklamasına rağmen yan hakem 5 dakika uzatma gösteriyor, orta hakem de 1 dakika bile oynatmayıp maçı bitiriyor. Yaşadıkları panik psikolojisinden dolayı ne yapacaklarını şaşırdılar.

TFF'nin web sitesinden isteyen herkesin ulaşabileceği, IFAB tarafından yayınlanan "2020-21 Oyun Kuralları" adlı kitapçığın 88.sayfasında kural açık ve belli. Dolayısıyla Ümraniye Çadır Tiyatrosu'nda yaşanan olay, HAKEM HATASI değil KURAL HATASI'dır. Federasyonun, maçın tekrar oynanması yönünde bir karar vermesi gerekir.

Verebilecekler mi, göreceğiz.