Veri; ilişkide olduğumuz veya ilgimiz olan dünyanın durumlarıdır. Başka bir anlatımla veri; dünyanın betimlemesidir. Biz insanlar dünyanın durumlarını 5 duyu organımız ile yaparız. Veriler işlenmemişlerdir, yani ham haldedirler.
Enformasyon; verinin anlamlı bir konu etrafında işlenmesi durumudur. Örneğin çocuğunuzun boyunu düzenli olarak ölçüyor ve bunu bir tablo haline getirmiş iseniz bu duruma enformasyon denir.
Bilgi ise enformasyonu yorumlamak için ihtiyaç duyulan kuralların anlaşılmasıdır. Yani, bilgi enformasyon parçaları ile bunlardan yararlanılarak ne yapılabileceği arasındaki ilişkiyi anlama yeteneğidir. Başka bir tanıma göre bilgi verilerin işlenmiş halidir.
Teknolojinin ve internetin gelişmesi ile beraber bizler bilgiye daha rahat ulaşır hale geldik. Artık akıllı telefonların da sayesinde her yerden istediğimiz bilgiye çok rahat bir şekilde erişebiliyoruz. Bu durumun ortaya çıkardığı en önemli handikap ise bilginin doğruluğudur. İnternetten ulaşılan her bilgi günümüzde maalesef ki doğru olamıyor. Bilgi kirliliği olarak da adlandırdığımız bu durum çağımızın en büyük sorunlarından birisini teşkil ediyor.
Bireyler olarak bizler alışveriş bilgilerimizden tutun adım sayarlarımıza kadar tüm bilgilerimiz artık internet ortamında. Bu ve bunun gibi çok değişik kanallardan elde edilen bilgiler ortaya devasa büyüklükte verilerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Ortaya çıkan bu devasa bilgiye 'büyük veri' adı veriliyor. Büyük veri aslında ortaya çıkan bu verilerden yola çıkarak karar vermeye yönelik olarak bakış açıları üretme sürecidir. Buradaki kritik nokta büyük veriden anlamlı ve işletmenin işine yarayacak bilgilerin ortaya çıkarılmasıdır.
Büyük verinin kullanılabilir hale getirilmesi, yorumlamak ve değerlendirmek için iş zekasına sahip olmak gereklidir. Bu noktada karşımıza iki temel soru çıkmaktadır. Birincisi verilerin geçerliliği ve güvenilirliği nasıl sağlanacak? İkinci temel soru da bu işi kim yapacak?
Bu işi yapacak olan kişiye veri bilimcisi deniyor. Peki, veri bilimcisinin sahip olması gereken temel özellikler nelerdir?
- İstatistiksel analiz
- Veri tabanı bilgisi
- İş kültürü ve yönetim bilgisi yetkinliği
- Raporlama becerisi
- İş süreçleri deneyimi ve yazılım alanında geliştirme araçları gibi sayılabilir.
İşletmeler veri bilimcisini kendi içinden bir kişi olarak istihdam edebileceği gibi dışardan hizmet satın alma marifeti ile de gerçekleştirebilir. Bu kişi dağınık durumda olan verileri işletmenin işine yarayacak hale getirecektir.
Veri bilimcisi geleceğin en önemli iş ve meslek alanlarından birisi olacak. Bu bağlamda çalışanlarımızı, gelecekte bu işi yapacak olan bireyleri eğitmemiz gerekiyor.