TBMM Soruşturma Komisyonu, dört eski bakanın haklarındaki iddialardan ötürü Yüce Divan’a gönderilmemesine karar verdi.
Komisyonun aldığı bu karar, aslında beklenen bir sonuçtu. Hiç de şaşırtıcı olmadı.
Çünkü AKP’li yetkililer tarafından, 17-25 Aralık operasyonlarının hükümete karşı yapılan bir darbe girişimi olduğu, Yüce Divan görevini üstlenen Anayasa Mahkemesi’ne mevcut yapısıyla güvenilmeyeceği görüşü sürekli dile getiriliyordu.
Yani AKP, dört eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmesi durumunda, buradan yanlı bir karar çıkacağından kuşkuluydu.
AKP’lilere göre, komisyondan ‘’evet gönderilsin’’ kararı çıksaydı dillendirdikleri ‘’17-25 Aralık operasyonları bir darbe girişimidir’’ iddiaları asılsız çıkmış olacaktı.
Bu nedenle komisyonun kararı hiç de şaşırtıcı olmadı.
Ancak Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun; ‘’Harama bulaşanlar yakınımız da olsa kolunu kesip atarız’’ şeklinde konuşmuş, eski bakanlara ‘’Kendi isteğinizle Yüce Divan’a gidip, aklanın’’dediği de iddia edilmişti.
Başbakan’ın bu sözleri dikkate alındığında kamuoyunda ‘‘ Dört eski bakana Yüce Divan yolu mu göründü?’’ diye bir algı oluşmuştu.
Ne var ki komisyonun 5 ‘e karşı 9 oyla aldığı karar, bu algıyı boşa çıkardı.
Aslında 15 kişiden oluşan komisyondan HDP’li milletvekili daha önce istifa etmişti.
Bundan sonra son sözü TBMM Genel Kurulu söyleyecek.
En geç 25 Ocak’ta yapılması gereken TBMM’deki gizli oylamadan ‘’276 evet’’ oyu çıkması halinde, Zafer Çağlayan, Egemen Bağış, Muammer Güler ve Erdoğan Bayraktar’a Yüce Divan yolu açılmış olacak.
Muhalefet, özellikle CHP kanadı dört eski bakan hakkındaki iddialardan AKP içinde vicdanen rahatsızlık duyan milletvekillerinin bulunduğunu, genel kurulda gizli yapılacak oylamada bu milletvekillerinin ‘’evet’’ oyu kullanacağı görüşünde.
Muhalefetin bu görüşünün ne denli gerçekleşeceğini veya gerçekleşmeyeceğini TBMM’de yapılacak oylama sonucu öğreneceğiz.
Ancak, Başbakan Davutoğlu’nun yukarıda açıkladığımız sözlerine karşın, komisyondan ‘’hayır’’ oyu çıkması da göz önünde bulundurulursa, AKP’li vekillerin gizli oylamada da aynı tavrı takınacağı söylenebilir.
Eski bakanlar hakkındaki iddialardan rahatsızlık duyan vekiller olsa bile, sırf hükümetin sıklıkla dile getirdiği ‘’darbe girişimi’ savından ötürü ‘’evet’’ oyu kullanmayacaklardır diye düşünüyorum.
AKP kulislerinde, Yüce Divan’a gönderilmeyecek dört eski bakanın, genel seçimde aday gösterilmeyerek cezalandırılacağının konuşulduğu da ileri sürülüyor.
Hatta Davutoğlu’nun bu isimlerin yeniden aday gösterilmesine sıcak bakmadığı da ifade ediliyor.
Tabii kamuoyu bunun ne denli doğru olduğunu aday listeleri açıklandığında öğrenebilecek.
Zaten Egemen Bağış’ın AKP’deki 3 dönem kuralı nedeniyle yeniden aday olması mümkün değil.
Eski bakanlar, haklarındaki iddiaların iftira ve asılsız olduğunu belirtiyor.
Eğer, iddialar iftira ve karalamaysa neden Yüce Divan’a gidip aklanmazlar?
Daha önce de Mesut Yılmaz başta olmak üzere eski bakanlar, Anayasa Mahkemesi’nde yargılanmış, çoğu da aklanmıştı.
Kim ne derse desin, nasıl karar alırsa alsın; bu iddialar uzun süre gündemdeki yerini koruyacak, seçim meydanlarında konuşulacak.