Ömrümüz vefa etti, yeni bir yılı karşılıyoruz. Geçtiğimiz yıl hem Türkiye hem de dünya için değişik bir yıl oldu. Yıla damgasını vuran gelişme Covid-19 hastalığının dünya da ve Türkiye'de yaygınlaşmasıydı. Yüz yılda bir karşımıza çıkabilecek bu hastalık 2020 yılının kayıtlara geçen olaylarından sadece biriydi. Şimdi acısıyla tatlısıyla geçtiğimiz yılın olaylarına kronolojik, yorumsuz bir bakış atalım.

 ***

2020 yılı Avusturalya'da bir türlü söndürülemeyen mega yangınlarla başladı. Bu yangınlar sonucu yaklaşık 1.1 milyar tabiat canlısı ve 33 insan hayatını kaybetti. Elazığ'da 6.8 şiddetinde bir deprem meydana geldi (24 Ocak). Depremde Elazığ ve Malatya'da 41 kişi hayatını kaybetti. 5 Şubatta sabiha gökçen havalimanında Pegasus Havayollarına iat bir uçak pistten çıktı 3 kişi hayatını kaybetti. 27 Şubatta rejim unsurlarının yaptığı sanılan hava saldırısı sonucu Suriye'de 33 askerimiz şehit oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 11 Martta Türkiye'de ilk koronavirüs vakasını açıkladı. 16 Marttan itibaren eğitim ve öğretime, camilerde cemaatle namaz kılınmasına ara verildi. Özel kreş, gündüz bakımevleri ile özel çocuk kulüpleri tatil edildi.

***

 İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 10 Nisan gecesi koronavirüs salgınını önlemek için 31 ilde yasağa 2 saat kala sokağa çıkma yasağı ilan etti. İnsanlar marketlere akın etti, izdiham çıktı. Soylu istifa etti, istifası Cumhurbaşkanından döndü. 25 Mayısta ABD'nin Minneapolis kentinde, siyahi Amerikalı George Floyd, polis şiddeti sonucu hayatını kaybetti. Floyd'un ölümü, dünya çapında protestolarla birlikte bir kargaşaya neden oldu. 24 Temmuz'da Ayasofya Camii ibadete açıldı Covid-19 önlemlerine rağmen yüz binden fazla insan cami içinde ve dışında toplandı. 21 Ağustosta müjdeli haber geldi, karadeniz'de doğal gaz bulunduğu açıklandı. İçişleri bakanlığı FETÖ soruşturmaları çerçevesinde 58 mülki idare amirini açığa aldı. 23 Eylül'de Ermeni güçlerinin Dağlık Karabağ yakınlarında sivil yerleşimlere ateş açması üzerine Azerbaycan ordusu karşı taarruz başlattı. 29 Eylül'de CHP milletvekili Murat Emir, Laboratuvar Bilgi Yönetim Sistemi'ne girilen verilere dayanarak, koronavirüs vaka sayısının Koca'nın açıkladığının 20 katı olduğunu ortaya çıkardı. Bunun üzerine açıklama yapan bakan Koca, açıklnan sayıların vaka sayısı değil, aslında hasta sayısı olduğunu söyledi.

***

 30 Ekim'de İzmir'in Seferihisar ilçesinin 17 kilometre açığında 6.9  büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremde 116 kişi hayatını kaybetti. Deprem 2020 yılında en çok kişinin hayatını kaybettiği deprem olarak kayıtlara geçti. 3 Kasım'da İzmir'de meydana gelen depremden 91 saat sonra Rıza Bey Apartmanı'nın enkazından 4 yaşında Ayda Gezgin isimli bir kız çocuğu çıkarıldı. ABD'de 3 Kasım'daki seçimlerin ardından Demokrat Parti'nin adayı Joe Biden, ülkenin 46'ncı başkanı oldu. 6 Kasım'da Dolar 8.58 civarına kadar yükseldi. Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal görevden alındı, yerine eski Maliye Bakanı Naci Ağbal atandı. 8 Kasım'da hazine ve maliye bakanı Albayrak Instagram'dan istifa ettiğini duyurdu. Havuz medyası uzun süre haberi görmedi. Azerbaycan ile Ermenistan arasında eylül ayı sonunda başlayan savaş 10 Kasım itibarıyla sonuçlandı, anlaşma imzalandı. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev anlaşmadan "zafer" diye söz etti. Ermenistan Başbakanı Paşinyan ise anlaşmayı, "Çok acı bir gün", "İmzalamaktan başka çaremiz yoktu" diye açıkladı. 2 Aralık'ta İngiltere, ABD'li Pfizer ile Türk asıllı Alman bilim insanları Uğur Şahin ve eşi Özlem Türeci'nin kurucusu olduğu BioNTech şirketinin geliştirdiği Kovid-19 aşısının kullanımına onay verdi.

***

 Yılbaşı akşamı Milli Piyango çekilişinde 100 Milyon TL'lik büyük ikramiye çeyrek bilete çıktı.Çeyrek biletlerden üçünün satılmadığı öğrenildi. 75 Milyon TL'lik ödül varlık fonuna devredildi.

Sağlıklı bir 2021 dileğiyle.