Daha önceki yazımızda 26 Ağustos'un tarihimiz, dinimiz, Anadolu'nun Türkleşmesi ve İslamlaşması açısından taşıdığı öneme binaen bu günün 'MİLLİ BAYRAM' olarak kutlanmasının gereğine işaret etmiştik.
Bunun gerekçeleri, tüm milli bayramlarımızın gerekçelerinden asla az değil, hatta fazlalığı vardır.
Tarihimizin ve üzerinde yaşadığımız coğrafyanın Malazgirt zaferi öncesine ve sonrasına baktığımızda; bu durumu daha net bir şekilde görmüş oluruz.
Türkiye'nin şu anda içinde bulunduğu durum ile komşuları arasındaki ilişkiler yeni bir MALAZGİRT RUHUNA ihtiyaç göstermektedir.
Malazgirt Zaferi'nin şüphesiz en önemli sonucu Anadolu'nun Türkleşmesini /İslamlaşmasını ve Orta Asya'da göçebe olarak yollara düşmüş Türklere vatan sağlamasıdır.
Bu gerekçe bile bu günün milli bayram olmasına tek başına yeterlidir.
Bu vatanı işgalden kurtarma günü milli bayram olur da, yoktan bu toprakları vatan yapan Malazgirt Zaferi bayram olmaz mı?
Bu zaferle tarihte ilk defa bir Bizans İmparatoru Müslümanlara esir olmuştur.
Malazgirt Zaferi için tüm Müslümanlar cuma günü (savaş günü) dua yaptıkları gibi zaferini de bir bayram havasında kutlamışlardır.Müslümanlar bu zaferi İslam tarihinin ilk yıllarındaki İslamın zaferleri gibi algılamış ve Alparslan da sahabe gazileri gibi anılmış ve saygı görmüştür.
Bu zaferin daha önemli sonuçlarından biri de İslam ve Hıristiyanlık dünyasının kaderinin değişmesidir. Bu nedenle samimi olarak inanıyor ve diyoruz ki, 26 Ağustos 1071 zaferi mutlaka milli bayram olarak ilan edilmelidir.
Sayın Cumhurbaşkanımızın, 'devleti sıfırdan kuracağız' sözüne dayanarak diyoruz ki, bu devlet sıfırdan yeniden kurulacaksa, mutlaka ilk kurulduğu nokta olan Malazgirt ruhu ile kurulacaktır.
Bunu Meclis'e taşıyacak siyasetçi aranmakla birlikte aynı zamanda Sayın Cumhurbaşkanımıza da taşıyacağız. Bu bir milli görevdir.
Yazımı tarihçi merhum Prof. Dr. Osman Turan Hocamızın sözleriyle bitirmek istiyorum:'Bu sebeple, bu büyük zafer günü millî bir bayram olarak kutlanmaya, zamanında olduğu gibi kutsileştirilmeye ve bize bugün ile birlikte bu vatanı bahşeden Alparslan da millî tarihin arslanı ve garip TÜRKLERİN ATASI olarak tazim ve tebcile layıktır. Bu toprakları vatanlaştıranlara saygı ve minnetle…