Harf devriminin 91.yılını idrak ettiğimiz bugünlerde bazı tartışmalar yapılmaktadır.
Tartışmaların temelinde Cumhuriyet öncesi ve sonrası sendromu bulunmaktadır. Bu durum biraz da Osmanlı dostluğu ve düşmanlığı yörüngesine oturtulmaya çalışılmaktadır.
Celal Nuri, 1913 yılında yazdığı ' Mukadderatı Tarihiye' adlı eserinde mevcut alfabe için şunları yazmıştır:
'Hurufatımız berbattır. Bu harflerle biz işimizi göremeyiz. Bunlar nakafidir(yetersizdir). Harflerimizin noksanından, bir işe yaramadığından, gayri ameli bulunduğundan(Tarihi Tedenniyatı Osmaniye) kitabında da bahsettik.'
Bu ve buna benzer fikirler savunulurken karşı çıkanlar da olmuştur.
Örneğin; Darülmuallimin(öğretmen okulu) müdürü Satı Bey Celal Nuri'ye şu cevabı vermiştir:
'Çin ve Japon Alfabelerinin zorluğu meydandadır. Alfabenin zorluğu terakkiye mani olsaydı, Japonların terakki(kalkınma) yolunda bir adım atmaması icabederdi.
Tarih, büyük bir mazi ve Edebiyat sahibi milletlerden hiçbirinin Alfabesini değiştirebileceğine dair bir misal göstermiyor.'(Türk Maarif Tarihi, c.5/1753).
Harf devriminin kısa ve uzun vadede sonuçları olan bir işlemdir.
Bir sabah kalktığınızda kültürel yönden her seviyedeki halkın okur- yazarlık hafızalarının silindiğini düşünün. Sıradan bir insandan üniversite hocasına kadar hiçbiri okuyup- yazamıyor. Uzun vadede ise gelecek neslin tarihi ile irtibatının kesilmesidir. Artık bu işin farkına varılmış olmalıdır ki üniversitelerimizde Osmanlıca dersler konulmuştur.
Bu konu Osmanlı ve İslam düşmanlığına dönüştürülmemelidir.
Harf devriminin ilk aylarında ülke genelinde okur-yazar oranı ile ilgili yapacağınız bir araştırmada sonuç elbette 'sıfır' olacaktır.
Oysa ondan önceki dönemde 0kur- yazarlık(okurluk fazla) oranı nerede ise % 70 lere ulaşmaktadır.
Sadece İstanbul'da binlerce öğrenciye öğrenim imkanı sunan onlarca yabancı okul vardır. Bu yabancı ve yerli okullar ülkenin her tarafına yayılmış durumdaydı.
Dönemin Salnamelerine bakarsak bunları göreceğiz.
Bütün mesele samimiyettedir. Önyargısız bir bakışla bakmamız gerekir.
Selam ve sevgi ile…[email protected]