Tarihin en eski kavramlarından biri olan aşk, her zaman insanı farklı heyecana sokan, duygularını anlamasında düşüncelerini sorgulatan bir duygudur. Ancak bu duygu yaşanılan acılı ayrılıklar, aldatılmalar ve ilişkinin hüsranla son bulması sonucunda kişiye 'aşık olmaktan korkuyorum' veya 'aşık olursam yine üzülen taraf ben olurum' gibi düşüncelere sahip olmasına sebep olabiliyor. Çevrenizde veya kendiniz de bu cümleleri kurmuş olabilirsiniz hatta kurmaya devam ediyor olabilirsiniz. O zaman filofobik kavramına yani aşık olma korkusuna gelin hep beraber bakalım.
Öncelikle fobinin bir kaygı bozukluğu olduğunu kişiye veya bir nesneye karşı ileri düzeyde duyulan korku olduğunu belirtelim. Filofobi ise bir fobi türü olarak aşık olma korkusuna verilen addır. Filofobik kişiler başkaları ile sevgi bağı kurmaktan kaçınırlar bu kaçınmasının sonucu olarak kendilerini başkalarından uzak tutmaya çalışırlar. Filofobinin belirtilerine bakacak olursak; kişinin ilişkiye başlamaktan bu ilişkiye bağlanıp birini sevmekten aşırı derecede korkması, duygularını bastırarak belli etmemesi, ilişkisi olan kişilerle iletişim kurmaktan hatta onların bulunduğu yerlerden kendini izole etmesi (düğün, nişan vb.), hatta aşk ve romantizm ile ilgili konuşmaların sıklığına göre bayılma durumu geçirebilirler. Peki, filofobinin nedenlerine gelirsek; kişinin önceki yaşamış olduğu ilişkisindeki yıkıcı ve travmatik olaylardan kaynaklı olarak aşktan korkmasına daha sonra yaşadığı ilişkilerinde yine aynı şekilde hayal kırıklığı ile sonuçlanması kişinin aşka karşı olan inancını yitirmesine ve kuşkulu bir bakış açısına sahip olmasına neden olabilir. Başkası tarafından ilişki anlamında redddilme de yine etkileyen bir faktör olabilir. Bunun yanı sıra toplumsal normlar yine aşık olma korkusunu tetikleyen faktörlerden bir tanesi. Evlilik öncesi beraberlik yaşamanın yasak olduğuna dair inançlar kişinin üzerinde fazlaca baskı hissetmesine sebep olarak aşık olma korkusu yaşamasını tetikleyebilir. Kişinin psikolojik açıdan yaşadığı bazı problemler (depresyon vb.) yine özgüveninde ve başkalarına olan güveninde azalmaya neden olacağından ilişki yaşama fikri kişi için korkutucu gelebilir. Peki bu durumda tedavi de neler yapılabilir?
Fobi tedavilerinin temelini çoğunlukta yüzleştirmeler oluşturur. Danışan kendi duygularından korktuğundan kaynaklı olarak 'hayal kurma' egzersizleri ile aşık olma durumuna maruz bırakılabilir. Sonrasında kişide aşk ile ilgili oluşan olumsuz düşüncelerin üzerinde çalışılarak yerine olumlu düşünce kalıplarını yerleştirmek önemlidir. Eğer sizde bu belirtilerin 6 aydan uzun sürdüğünü ve hayatınızı olumsuz yönde etkilediğini düşünüyorsanız bir uzmandan yardım almanız fayda sağlayacaktır. Hepimize güzel bir hafta dilerim.