O, diyor ki;
“Halk, farklı gruplardan oluşur ve bunların her birinin iyiliği, diğerlerinin iyiliğine bağlıdır. Askerler, kamu hizmetlileri, adalet dağıtan yargıçlar, yöneticiler, vergi ödeyen halklar (Müslümanlar ve Zimmîler-gayrimüslim vatandaşlar-), ticaret ve sanat erbabı ve nihayet işsiz ve muhtaç durumda olanlar.
Askeriye, iç ve dış güvenliği sağlar. Diğer sınıflar ancak bunların temin ettiği asayiş ortamında huzur ve sükun içinde işlerini görebilirler.
Askeriye, maliyenin desteği ile ancak ayakta durabilir. İnsanlar arasındaki işlemlerin kayda geçilmesi, doğacak niza ve ihtilafların giderilmesi adliye teşkilatının varlığına bağlıdır.
“… Hepsinin varlık ve bekası ise ticaret ve sanat erbabının mevcudiyetine bağlıdır.
Bütün bu hizmetlerin karşılanmasını finanse edecek mali yapı, onların ödeyecek oldukları vergilere bağlıdır. Nihayet, işi gücü olmayan bir tabaka vardır ki, bunların gözetilip kollanması, insanca yaşamaları için önlem alınması yöneticilerin en başta gelen görevleri arasında olmalıdır. Kamunun huzuru, buna bağlıdır…”
“…Askerlerin başına geçireceğin kişi, Allah (c.c)’a ve Rasûlüne(s.a.v) ve devlet başkanına kalpten bağlı olsun, kendi çıkarına hesaplar peşinde olmasın… Vereceği kararların başını sonunu hesap etsin, askerlerini maceraya sokmasın…”
“Toplum içerisinde saygın bilinen insaniyetli, şerefli kimselere, soylu ailelere, yiğit, mert ve cömert insanlara iltifat et…”
“…Yargıda görevlendireceğin kimse saygın, ehil ve liyakatli olsun, davada taraflarla inada kalkışmasın, hatasında ısrar etmesin, hakkı ve doğruyu teslim etmekten kaçınmasın... Kendisine, ihtiyacını karşılayacak, halka muhtaç olmayacak kadar maaş bağla. Senin, arkasında olduğun inancını ver ki, hüküm verirken Hak’tan başka kimseden çekinmesin…”
Hz Ali(ra)’ınemir ve tavsiyelerini Mısır Valisine yazmıştır.
Bugün de bu emir ve tavsiyeler güncelliğini ve gerekliliğini taşımaktadır.
Hz. Ali, ticaret ve sanat erbabı ile orduya ve yargıya dikkat çekmektedir. Ayrıca bir yöneticini iltifat etmesi gereken yöneticilerden söz etmektedir. Böylelikle bugünün milletvekillerinin ve bürokratların özelliğini ortaya koymakta ve işsizlere dikkat çekmektedir.
Daha fazlası akıllı insanlar için söylenmez.Selam ve sevgi ile…