Bütçesinin büyük kısmını enerjiye harcayan Türkiye'de iyi işler de yapılıyor ama toplum bilmiyor.
Enerji enstitüsünün haberine göre 'Yenilenebilir enerji sektöründe yaşanan teknolojik gelişmelere rağmen nükleer santral projelerinin hayata geçirilmesi tepki alıyor. Türkiye'nin çatılarında 3 nükleer santralden daha fazla elektrik üretme potansiyeli var.
Türkiye'de çatı güneş paneli kurulumu için uygun durumda 467 milyon metrekare alan var. Eğer tamamı kullanılırsa elde edilecek 19 gigavat enerji ile 3 nükleer santralin yapılmasına gerek kalmayacak. Ancak bu konuda atılan adımlar yeterli güce sahip değil. Hükümet geçtiğimiz aylarda çatısına güneş enerjisi paneli kurmak isteyenleri gelir vergisinden muaf etmiş ve sadece yüzde 5'lik stopaj vergisi ile yükümlü kılmıştı. Bakanlar kurulu tarafından önceki gün alınan bir karar ile bu vergi de sıfırlandı. Artık çatısına güneş paneli kurarak hem kendi ihtiyacını karşılamak hem de devlete elektrik satmak isteyenler sadece 100 dolarlık başvuru ücretini ödeyecek. Başka herhangi bir vergi ödemesine gerek kalmayacak.
Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Güneş Enerjisi Derneği (GÜNDER) Başkanı, son düzenlemenin ardından bu konuda yapılacak yatırımların artacağını ifade etti. Çatısına güneş enerjisi paneli kuran kişilerin yıllık kazançlarının 2 bin dolar seviyesinde olacağını ifade eden Kaleli, vatandaşın en önemli sorununun 42 bin liraya varan başlangıç maliyetleri olduğunu ifade etti. Bu konuda bankaların düşük faiz oranları ile minimum 6 yıllık vadelerde kredi sağlaması durumunda teşvikin anlam kazanacağını ifade eden Kaleli, hükümetin bu konuya da el atması gerektiğinin altını çizdi.
Konu ile ilgili GÜNDER, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ve Dünya Bankası verilerine göre ülkemiz genelinde güneş paneli için kullanılabilir toplamda 467 milyon metrekare alan bulunuyor. Bu alanların kullanımı ile toplamda 19 gigavatlık bir enerji üretimi söz konusu olabilecek. Akkuyu, Sinop ve İğneada nükleer santrallerinin tamamının aktif olması ile üretilebilecek toplam enerji miktarı ise 13,7 gigavat.
Antalya OSB'de faaliyet gösteren güneş paneli üreticisi CW Enerji Genel Müdürü V.Yılmaz önemli açıklamalarda bulundu. Yılmaz açıklamasında, bu ocak ayında Resmi Gazete'de yayımlanan ve faaliyete alınan düzenlemeyle birlikte 10 kilovata kadar çatı tipi GES projelerinin uygulamaya alınmasına yönelik prosedürün sadeleştirildiğini ifade ederek, lisanssız üretim başvuruları ile alakalı sürecinde hız kazandığını bildirdi.
Bahsi geçen mevzuatın yürürlüğe alınmasıyla beraber firmalarında büyük ölçüde bir telefon trafiği olduğuna vurgu yapan Yılmaz, bunun üstüne bünyelerinde bulunan mühendislerden 10 kilovata kadar GES projeleriyle alakalı ayrı bir birim müdürlüğü oluşturduklarından bahsetti.
İnsanların evlerinin çatılarını güneş panelleri ile değerlendirerek, gerek dağıtım şirketlerine elektrik faturası ödemekten kurtulabileceklerini gerekse ihtiyaç fazlası elektriklerini satıp gelir sağlayabileceklerine değinen Yılmaz, bununla alakalı bütün işlemlerin ise GES'i kuracak şirketler tarafından gerçekleştirildiğini aktardı.
Bahsi geçen konuyla alakalı özellikle müstakil evlerden birçok talep geldiğini dile getiren Yılmaz, GES'lerin önümüzdeki senelerde söz konusu evlerde daha fazla yaygın bir konuma geleceğini kaydetti. 10 kilovata kadar tasarruf sağlamak isteyen herkesin bunu yaptırabileceğine değinen Yılmaz, 10 kilovatlık bir sistemin ise çatıda ortalama bazda 70 ila 80 metrekarelik alan kapladığını ifade etti.
Çatılardaki GES ile üretimi yapılan elektrikle, elektriğe gelen zamlardan da kurtulmuş olunabileceğini söyleyen Yılmaz, yapılan çalışmalar doğrultusunda 150 metrekareden oluşan müstakil bir evin elektrik faturasının aylık bazda 200 ila 300 TL arasında değişiklik gösterdiğini, 10 kilovatlık bir GES'in ise şu anda aylık bazda 700 ila 800 TL arasında bir getiri sağladığını sözlerine ekledi.
BAT Türkiye gerçekleştirmiş olduğu 15 milyon liralık enerji yatırımı ile son derece dikkat çekiyor. BAT Türkiye, 2016 yılında 15 milyon TL yatırımla kurduğu mini doğalgaz çevrim santrallerinin en gelişmiş tipi olan trijenerasyon tesisi ile sektörde bir ilke imza attı. Trijenerasyon tesisi ile BAT Türkiye; Samsun 19 Mayıs'taki fabrikasında ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi, ısı ve buhar kaynaklarını kendi bünyesinde üretiyor. Tesis, 4.8 MW elektrik üretim kapasitesi ile fabrikanın enerji ihtiyacının yüzde 85'ini karşılıyor. Trijenerasyon tesisi yatırımının BAT Türkiye'nin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamasının önemine değinen BAT Türkiye ve Kuzey Afrika Bölge Direktörü Gökhan Bilgiç, '4.8 MW elektrik üretim kapasitesiyle fabrikanın ihtiyaç duyduğu enerjinin yüzde 85'ini karşılayacak güçte olan tesisimiz sayesinde enerji maliyetlerinde yüzde 35 tasarruf sağlarken, enerji kalitesinde de de yüzde 50'lik bir iyileşme yakaladık. Tesisimizde enerjiyi en iyi şekilde dönüştürmenin yanı sıra karbon ayak izimizde yüzde 8 bir düşüş elde edeceğimiz için de ayrıca mutluyuz.'