Ülkemizde yaşayan herkese belli miktar para verseniz yağacağı iki şey vardır. Birincisi gayrimenkul almak. Diğeri de iş kurmak.
Girişimcilik Endeksi (GEI), ABD merkezli The Global Entrepreneurship and Development Institute tarafından ölçülen bir ekonomik aktivite endeksidir ve dünyadaki her bir ülkenin girişimciliği teşvik etmek için kaynakları nasıl tahsis ettiği konusuna bakmaktadır.
Girişimcilik, ekonomik büyümenin önemli bir motorudur. Söz konusu endekse göre birinci sırada ABD yer alıyor. Sonrasında ise İsviçre, Kanada, Birleşik Krallık, Avustralya ve Danimarka yer alıyor. Ülkemiz bu sıralamada Bahreyn ve Slovakya'nın ardından 37. Sırada yer alıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2015-2017 yıllarına ilişkin girişimcilik istatistiklerine göre, toplam işveren girişimler içindeki, 2015 ve 2016 yıllarında aktif olmayıp 2017'de en az bir ücretli çalışanı ile kurulan veya daha önce herhangi bir ücretli çalışanı olmayıp 2017'de en az bir ücretli çalışanı ile faaliyetine devam eden girişimlerin oranları "doğum oranı" olarak ifade edildi.
Türkiye'de işveren girişimlerin 2017 yılında doğum oranı yüzde 13,9 olurken, bu girişimlerde en yüksek oran yüzde 31,6 ile toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektöründe gerçekleşti. Bu sektörü sırasıyla yüzde 13,5 ile imalat ve yüzde 11 ile inşaat sektörleri takip etti. Hukuki durumlarına göre bakıldığında ise en yüksek oran yüzde 71,7 ile ferdi mülkiyetler oldu.
İşveren girişimlerin 2015 yılında ölüm oranı yüzde 10,9 olurken, en yüksek ölüm oranı yüzde 32,9 ile toptan ve perakende ticaret, motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin onarımı sektöründe gerçekleşti. Bu sektörü sırasıyla yüzde 14,9 ile imalat ve yüzde 11,2 ile konaklama ve yiyecek hizmetleri faaliyetleri sektörleri takip etti.
Türkiye'de yeni mezunların çoğu devlet kapısında iş aramak ile meşgul. Ancak artık dünyada yeni iş yaratma olasılığı sadece girişimcilik ile mümkün. Bunun dışında bir işten çıkan diğer iş yerine giriyor. Bunun için ana okulundan başlayarak çocuklarımıza girişimcilik kültürünü aşılamak gerekiyor.
Dünya ekonomisinin temeli KOBİ'ler. Çok uluslu şirketler her ne kadar pastanın çok büyük bir kısmına hakim olsa da ekonomi KOBİ'lere dayanıyor. Eğitimli girişimci şart.