n

n
n Girişimcilik ve yenilikçilik (İnovasyon) küreselleşmeyle beraber ekonomik literatürde yükselen kavramlar.
n
n Küreselleşme sürecinde, bulundukları kategoriden daha üst seviyeye yükselmek isteyen uluslar, girişimcilik ve yenilikçilik konularında kendi toplumlarına yönelik destek mekanizmaları oluşturuyor ve özendirici uygulamalara imza atıyorlar.
n
n Geçen günlerde ülkemizde de bu iki kavram konusunda bir değerlendirmenin sonuçları paylaşıldı kamuoyuyla.
n
n Girişimcilik ve yenilikçilik konularında ülkemizde kurulu bulunan üniversitelere yönelik yapılan çalışmada (Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi), TÜBİTAK, YÖK, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk Patent Enstitüsü, Kalkınma Bakanlığı, KOSGEB, TTGV ve TÜBA tarafından sağlanan 23 gösterge kapsamında veriler ışığında yapılmış.
n
n
n
n Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Yetkinliği, Fikri Mülkiyet Havuzu, İşbirliği ve Etkileşim, Girişimcilik ve Yenilikçilik Kültürü, Ekonomik Katkı ve Ticarileşme olmak üzere beş boyutta yapılan çalışmada 23 gösterge dikkate alınmış.
n
n Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi ilk beş sırasını Sabancı Üniversitesi, ODTÜ, İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi ve İTÜ oluşturuyor.
n
n Karadeniz Bölgemizden 31.sırada Karadeniz Teknik Üniversitesi ve 36.sırada Düzce Üniversitesi ilk elli üniversite arasına girmeyi başarabilmiş.
n
n Konu ve yerindelik açısından önemsediğim bu çalışmayı yapanlara, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.
n
n
n
n Zira ülkemizin kalkınması, imalat sanayi ve hizmet sektörlerimizin gelişimi için üniversitelerimizin daha çok sorumluluk üstlenmesi ve işbirliklerine yönelmesi gerekiyor. Üniversitelerimizin sorumluluk üstlenilmesi ve işbirlikleri konusunda da diğer kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin de istekli ve yapıcı yaklaşımlarının sonucu belirleyeceğini unutmamak gerekir.
n
n Oldukça geniş ve çeşit içeren kamu destekleri dikkate alındığında, girişimcilik ve yenilikçilik konularında yapılacak çalışmaların ülkemiz, bölgemiz ve ilimiz için artı değer üreteceğine inanıyorum.
n
n Samsun özeline baktığımızda, Merkez Organize Sanayi Bölgemizde yeni açılan “Yeşilyurt Demir Çelik Meslek Yüksekokulu” ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi bünyesinde kurulan ÜSİGEM “Üniversite-Sanayi-İş Dünyası İşbirliğini Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi”mizin konuyla ilgili önemi kendiliğinden ortaya çıkıyor.
n
n
n
n İnanıyorum ki ilimizde kurulu bulunan imalat sanayi ve hizmet sektörü kuruluşlarının üniversite ile işbirlikleri, ortak projeler ve etkileşimleri önümüzdeki süreçte artacak, Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi nde OMÜ sıralamada yer alacaktır.
n
n
n
n Sağlıcakla
n
n
n
n
n