Ülkemizde küçük ve orta boy işletmeler (KOBİ) toplam girişim sayısının yüzde 99'unu, istihdamın da yüzde 74'ünü oluşturmakta. Sözün özü ülkemiz imalat sanayinin büyük bir bölümünü KOBİ'lerimiz oluşturuyor. Bu reel bilgiyi bir kenara koyarak devam edelim.
Yerlileştirme ve millileştirme günümüzde çok sık duyduğumuz, her platformda karşımıza çıkan bir söylem. Yerlileştirme ve millileştirmenin ekonomik bağımsızlığımız için vazgeçilmez olduğunu bilerek içselleştirmeye çalışan bir fert olarak, profesyonel meslek hayatımızda odaklandığımız öncelikli bir konu.
Ekibimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz ve devam etmekte olan yerlileştirme ve millileştirme projeleri kapsamında ciddi bir bilgi birikimi oluşmaya başladığını katıldığımız platformlarda, söyleşilerde hissetmeye başladık. Ekibimizle oluşturduğumuz model belki de uluslararası literatürde olmayan ancak bize özgü , 'Anadolu Tipi Yerlileştirme ve Millileştirme' diye adlandırdığımız bir model.
'Anadolu Tipi Yerlileştirme ve Millileştirme' modelimizde; yerlileştirme ve millileştirme çalışması yapacağımız ürünün/yedek parçanın ilk önce Teknik Dosyasını hazırlıyoruz. Teknik dosyada ürünün/yedek parçanın malzeme analizlerinden yapılması gereken ısıl işlemlere, referans ulusal ve uluslararası standartlarına, imalat usul ve esaslarına, üretim öncesi, üretim esnası ve sonrası yapılacak test ve muayenelerine kadar geniş bir veri bulunuyor. (Teknik dosyayı genelde Üniversite-Sanayi İşbirliği çerçevesinde hazırlıyoruz.) Eş zamanlı olarak projenin finansal boyutlarını, devlet destekleri ve yararlanabileceği teşvik unsurlarını analiz ederek kendini fonlayan bir yapıyı oluşturmaya gayret ediyoruz. Üçüncü aşamada ise süreç analizi yaparak kurumsal tedarik mecburiyeti ile proje sonuçlandırma sürecini birbirine çakıştırarak olası stok maliyetlerini minimize etmeye çalışıyoruz. Dördüncü aşama ise uygulama sürecinde yöntemin netleştirilmesine odaklanıyoruz. Üniversite Sanayi Kamu işbirliği mi , Kamu Sanayi işbirliği mi?... Son aşama ise Sanayi bölümündeki firmanın seçim bölümü oluyor ki, kritik süreçlerin başında geliyor bu bölüm!... Bugüne kadar ekibimizle yaşadığımız tecrübe, edindiğimiz bilgi birikimi bize gösterdi ki; taşın altına elini koymakta, en az bizler kadar heyecanlanarak projeyi sahiplenmekte, kaç adet alacaksınız sorusunu sormayarak bizi rahatlatmak konusunda KOBİ ölçeğindeki firmalarımız büyük ölçekli firmalarımıza bariz üstünlük sağlamıştır.
Ekibimizle birlikte en son gerçekleştirdiğimiz yerlileştirme ve millileştirme çalışmamızda Konya'da faaliyet göstermekte olan ve KOBİ ölçeğinde bulunan 'MRT Otomotiv ve Metal İşleme Sanayi' firmamızla çalıştık ve sonuca ulaştık. Testleri başarıyla geçen, yaklaşık 7.000 Avro maliyetine karşı 6.000 TL ücretle tedarik edilebilen bir HRS Aracı Pantograf'ını yerlileştirdik. 'meli malı, cek cak' Sürecinden dili geçmiş zamana geçeli nerdeyse beş yıl oldu. Bu süreçte birlikte çalıştığımız imalat sanayi firmalarımızın, elektronik ve yazılım alanında faaliyet gösteren girişimcilerimizin özgüveni artarken biz de onlarla birlikte bu heyecanı ve mutluluğu yaşama imkanını yakaladık.
İyi ki varlar…
Sağlıcakla