10 Kasım Atatürk''ün ölümünün yıldönümünde Canik Belediye Başkanı Sayın Osman Genç Bey, 'Yakın Gelecekte Samsun' adı altında Samsun için vizyon belgesini açıklamıştır.
Başkan'ın kalabalık bir kitleye hitaben Şehit Ömer Halis Demir Salonunda yaptığı sunumla Samsun ile ilgili sevdalarını dile getirmiş ve projelerini tanıtmıştır. Sunumları sırasında geçmişe atıflarda bulunarak günümüz durumu ile ilgili karşılaştırmalar yapmıştır.
Tarihi temellere oturttuğu sunumunda Samsun'un sosyal, ekonomik, kültürel ve tarihi misyonuna işaretle sahip olduğu potansiyelin fonksiyonel hale getirilebilmesinin şartlarını paylaşmıştır.
Başkan'a göre 1994 tarihi ile yerelde gelişmiş 'sosyal belediyecilik' anlayışı tarihe karışmış, yerini ise, 'vizyoner Belediyecilik' almıştır.
Başkan, 'Tarihin ilk çağlarından itibaren bir ticaret merkezi olan Samsun, yakın zamana kadar uluslararası bir çekim merkeziydi. Bugün uluslararası özelliğini yitirse de Samsun'u yeniden Anadolu'nun merkezi yapacak fırsatlar var önümüzde… Bu vizyoner projelerle Samsun'umuzu Türkiye'nin en gelişmiş ilk on kenti arasında yer almasını sağlamaktır.' Diyor.
Ve devamında, ' Yarının Samsun'unu oluşturmak için 'Duyarlı şehir,' anlayışını benimsedik. Öncelikle, 'Geçmişe, bugüne ve geleceğe' duyarlı, buna bağlı olarak 'insana, çevreye, kültüre, sanata, kadına, çocuğa' duyarlı bir şehir için projeler geliştirdik.' Diyor.
Zor tutup taşıyabileceğimiz bir kitapta topladığı projeler gerçekten takdire şayan bir çalışma sonucu oluşturulmuştur.
Başkan, devletin resmi kurumlarının yapmış olduğu çalışmalardan yola çıkarak ortaya koyduğu Samsun'un fotoğrafına adeta isyan etmekte ve bu durumu hak etmediğini söylemektedir.
Samsun eğitimde 44., sağlıkta 35. Ve gelir durumunda ise 24., insani gelişmişlikte 39.sırada yer almaktadır. Bunu cesaretle dile getirmek de bir erdemlilik olduğunu düşünüyoruz.
Bu projeleri, iki dönem, üç dönem ya da dört dönem milletvekilliği ve Belediye Başkanlığı yapmış politikacılarımız görmelidir. Üç dönem milletvekilliği yapmış bir dostumuza, 'efendim, Samsun için gerçekleştirdiğiniz ya da çalışıp gerçekleştiremediğiniz kaç projeniz olmuştur?' soruma, 'hayır' cevabını alınca , 'sana Samsun'da yaşayan ve sana oy vermiş bir kişi olarak hakkımı helal etmiyorum' demiştim. Devamı olan bu konunun ötesini yazmıyorum.
Bereket versin ki, bu işin öbür dünyası vardır. Burada Samsunluların değil de kendi çıkarlarını önceleyenlerin öbür dünyada verecekleri hesapları vardır. Dileriz ki, hesaplar bu dünyada görüle. Öbür dünyada Belediye Başkanlığı, il Başkanlığı, milletvekilliği ve bürokratlık yapmak zordur. Burada bu işleri tam yapmak ve bitirmek gerekir. Marangoz bir dostuma, yaptığı iş için 'yeter dediğimde', 'hocam, öbür dünyada marangozluk yapmak istemiyorum' cevabını vermişti. Selam ve sevgi ile…