4 Şubat Dünya Kanser Günü nedeniyle, Sinop İl Sağlık Müdürü Sn. Dr. Mehmet Erşan geniş kapsamlı bir basın açıklaması yayınlamış. Okuyunca içim titredi. Çünkü; kanser diğer hastalıklar gibi değil. Kanserin hiç şakası yok!.. Eğer zamanında gerekli teşhis ve tedavileri yapılmazsa, Allah korusun bir anda alıverir sevdiklerinizi elinizden…
Benim de akrabalarımdan erken teşhis ve tedavi ile bu illetten kurtulanlar oldu. Kendilerini teşhis, tedavi, ameliyat ve kemoterapi gibi işlemler için aylarca Samsun'daki özel hastanelere taşıdım. Allah'a çok şükür, şimdi gerekli periyodik kontroller için Samsun'a yine beraber gidiyoruz ve sağlıklı yaşantılarını sürdürüyorlar. O nedenle, insan hayatı üzerindeki bu çok önemli konu olan kanser hakkında yaptığı açıklamada, Sinop İl Sağlık Müdürü Sn. Dr. Mehmet Erşan özetle neler söylemiş, gelin birlikte okuyalım ve sevdiklerimize de okutalım:
'Kanser beraberinde getirdiği sağlık sorunlarının yanı sıra, maddi ve manevi yönden uzun süreli mücadele gerektiren bir hastalıktır.
Ülkemizdeki son kanser verilerimizi genel olarak değerlendirdiğimizde;
* Erkeklerde en sık görülen kanserler akciğer ve prostat kanseri iken, tütüne bağlı kanserler erkeklerde önemini korumaya devam etmektedir.
* Kadınlarda en sık görülen meme kanseri, her 4 kadın kanserinden birisi olmaya devam etmektedir
* Hem erkeklerde hem de kadınlarda bağırsak (kolorektal) kanseri, üçüncü en sık görülen kanser türüdür.
* Çocukluk çağı kanserlerinde ise lösemi, en sık görülen kanser türüdür.
Uluslararası Kanser Savaş Örgütü (UICC) tarafından bu yıl yayınlanan bildirgede, kanserle mücadele hususunda dünya genelinde yapılması gerekenler ve bu konudaki önemli noktalar aşağıdaki şekilde vurgulanmıştır;
Kanseri Önleme ve Riski Azaltma
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, yaygın kanserlerin en az üçte biri sağlıklı bir diyetle, sağlıklı bir kiloyu korumak ve fiziksel olarak aktif olmakla önlenebilir. Sağlıklı beslenmek (yeterli miktarda meyve ve sebze ile lifli gıda tüketimi), sağlıklı bir kilonun sürdürülmesi ve fiziksel aktivitesinin (her gün 30-40 dakika yürüyüş) günlük yaşamın bir parçası haline getirilmesi, bağırsak, meme, rahim, yumurtalık, pankreas, yemek borusu, böbrek, karaciğer, ileri prostat ve safra kesesi kanserleri gibi on kanser riskini azaltmanıza yardımcı olur.
Erken Teşhis Hayat Kurtarır
Tüm kanserler erken belirti göstermez. Bununla birlikte, birçok kanser bir şeyin doğru olmadığına dair işaretler gösterebilir veya gösterir. Her birimiz vücudumuz için neyin normal olduğunu bilme ve olağandışı değişiklikleri tanıma konusunda doğru bilgileri Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) , Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) çalışan sağlık çalışanlarından alabiliriz. Bilgilenerek, kanser hakkındaki kendi korkularınızı azaltabilirsiniz ve yanlış düşüncelerinize karşı koyabilirsiniz. Bilgi, farkındalık ve anlama sayesinde, başkalarının kanser hakkındaki olumsuz inanç, tutum ve davranışlara meydan okuyabilirsiniz.
- Bireyleri ve toplulukları güçlendirme
Hükümetler, topluluklar, işverenler ve medyanın her birinin; kanserle yaşayan insanların işyerinde, sağlık sisteminde veya toplumda ayrımcılığa maruz kalmayacakları bir kültür yaratmaya yönelik kanser konusundaki algılara meydan okumada rolleri vardır' diyor, Sinop İl Sağlık Müdürü Sn. Dr. Mehmet Erşan. Biz de kendilerine, kanser hakkındaki bu geniş kapsamlı açıklamaları için teşekkür ederken; şahsına, bütün sağlık çalışanlarına ve Türk Milleti'ne sağlıklı, huzurlu, mutlu ve başarılı bir hayat diliyoruz..l
Hoşça kalın… Dostça kalın…