Samsun’da mevcut olan hastaneleri kapatarak ya da başka bir yere taşıyarak halkın en kolay ulaştığı noktalardan sağlık hizmetini şehir merkezinden çok daha uzağa götürmek halkın sağlığa ulaşmasını zorlaştırmaktan başka bir şey değildir.
Samsun Şehir Hastanesinin faaliyete geçmesi demek Samsunda faaliyet gösteren bir hastanenin kapanması, daha büyük bir hastanenin daha geniş uzman kadrosu ile faaliyete geçmesi gibi görünse de mevcut doktor sayısının katlanarak artacağı anlamına gelmemektedir. Keşke doktor sayımız ve sağlık personeli sayımız bir anda artırılabilmiş olsaydı? Bunu kim istemez. Samsun kamuoyunda bugünlerde konuşulan en önemli konulardan birisi , Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yeni yapılan Samsun Şehir Hastanesine personeliyle devrolacak olması nedeniyle boşalacak hastane yerleşkesine Samsun Gazi Devlet Hastanesi’nin taşınacak olmasıdır. Şehir merkezindeki Gazi Devlet Hastanesinin taşınması ,Samsun halkının sağlığa kolay ve maliyetsiz ulaşım hakkını elinden alacaktır. Samsunda yaşayan herkes çok iyi bilir ki ,Samsunun her noktasından Samsunlunun en kolay ulaştığı şehir merkezindeki tek kamu hastanesi olan Gazi Devlet Hastanesidir. Nasıl bir plan, nasıl bir hesap yapılmışsa Samsun halkının en kolay ulaştığı şehir merkezindeki tek kamu hastanesi olan Gazi Devlet Hastanesi Kıranköy Mezarlığı karşısında bulunan Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden boşalacak binaya taşınması planlanmış. Doğrusu bu planlama doğru bir planlama olmamış. Samsun’un yükünü kapasitesinin üzerinde taşıyan şehir merkezindeki tek kamu hastanesi olan Gazi Devlet Hastanesini bulunduğu bölgeden uzaklaştırarak başka bir bölgede boşalan bir hastaneye taşıyarak yeniden o hastaneyi faaliyete geçirmek için izlenen bu yol yanlıştır. Halbuki bundan birkaç ay önce Gazi Devlet Hastanesinin taşınmayacağı mevcut yerinde (Yenidoğan Mahallesi) faaliyetine Gazi Devlet Hastanesi’nin ,şehir merkezindeki Sağlık Müdürlüğünün Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesinin de bulunduğu bölgeye yenisi yapılana kadar eski yerinde hasta kabulüne devam edeceği yetkililer tarafından açıklanmıştı. Ne oldu, ne değişti bilmiyoruz. Ama bu taşınmayı planlayanlar şunu söyleyeceklerdir. Mevcut yerindeki Gazi Devlet Hastanesi depreme dayanıklı değil ,ayrıca binası da çok eski gibi bir sürü bahane öne süreceklerdir. Oysaki bu bahane tam anlamıyla çok doğru bir bahane değildir .Evet hastane binası eski ,20-30 yılda kamu binalarını yıkarak yenisini yapmak bizde bir alışkanlık haline geldi. Deprem güçlendirme çalışması yapılabilir, bakıma alınabilir . Ama şehir merkezine ulaşım açısından en ulaşılabilir en yakın noktaya yenisini yapıp ,yeni yapılan binaya taşınana kadar bulunduğu yerde faaliyetini sürdürmesi fakirin, fukaranın hatta ekonomisi düzgün olanında yararına olurdu. Sağlığa kolay ulaşım öncelikli sağlık hakkı olmalıydı. Bu gözardı edilmiş. Bunu gözardı edenlerin bizim bilmediğimiz bir nedeni mutlaka vardır.
Eğer şehir merkezindeki Gazi Devlet Hastanesi Samsun Araştırma Hastanesinden boşalacak olan hastaneye taşınırsa şehir merkezinde bulunan özel hastaneler kelimenin tam anlamıyla bayram yapacaktır. Halkın en kolay ulaşabileceği şehir merkezinde bulunan özel hastanelerin hasta kabul sayıları ile birlikte yoğunlukları da artacaktır. Gazi Devlet Hastanesinin daha uzak bir bölgeye taşınması hastalara yeni maddi külfetler yükleyecektir. Bu taşınma kolay bir taşınma olmayacaktır.3 yıl içinde yenisinin yine şehir merkezine yapılacağı söyleniyor.3 yıl sonra yenisi yapılmış olacaksa bu taşınmanın kime ne faydası olacak? Ben yenisinin 3 yılda yapılacağına inanmak istiyorum. Hastalar yeni yerindeki hastaneye ulaşım için daha çok masraf yapacak parası olan taksi tutup gidecek ,parası olmayan saatlerce toplu ulaşım aracını bekleyecek, bu nedenle belki de hastaneye gitmekten vazgeçecektir. Kendi aracı olanda daha çok akaryakıt tüketecektir. Gazi Devlet Hastanesini, Samsun Araştırma Hastanesinden boşalacak binaya taşımak demek ,özel hastanelere hasta sevkini artırmak demektir. Amaç nedir, yaşayarak göreceğiz. Kim düşünür fakiri fukarayı!