Yargı kararına karşın kadroya alınmayan taşeron işçilerin en önemli sorunlarından biri de kıdem tazminatlarının ödenmemesi.
Yaptıkları çeşitli eylemlerle medyada haber olan taşeron işçiler, sorunlarına her platformda çözüm aradı.
Özellikle Karayollarında çalışan taşeron işçiler, yargı kararına karşın bir türlü kadroya alınmadı, alacakları ödenmedi.
Karayolu işçilerinin yanı sıra, belediyeler, devlet hastanelerinde ve diğer kamu kurumlarında güvenlik görevlisi ,temizlik elemanı gibi işlerde çalışan taşeron işçiler, sürekli girdi-çıktı yaptırılarak (yani 1 yılı doldurmadıkları için) veya istifa gibi durumlarda kıdem tazminatı alamıyordu.
Taşeron işçilerin yaşadığı bu mağduriyet, 11 Eylül 2014 te yürürlüğe giren ‘’Torba Kanun’’ ile giderildi.
Kanunla Kamu İhale Kanunu’na göre taşeron işçilerin kıdem tazminatları, kamu kurum veya kuruluşları tarafından banka hesabına yatırılması ile güvence altına alındı.
8 Şubat 2015 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yasaya uygun yönetmelik uyarınca, kıdem tazminatı düzenlemesi sadece Kamu İhale Kanunu’na göre, ihale edilen personel çalıştırılmasına dayalı hizmet alımları kapsamında istihdam edilen işçiler için geçerli olacak.
Özel sektörde çalışan taşeron işçiler kapsam dışında kalacak.
Yani, kamuda çalışan taşeron işçilerin kıdem tazminatını bundan sonra devlet ödeyecek. Özel sektörde çalışan taşeronların kıdem tazminatının ne olacağı ise belli değil.
Taşeron işçilerin kıdem tazminatlarının ödenebilmesi için kamu kurum ve kuruluşlarında ilk işe başladıkları tarih esas alınacak.
İş sözleşmesi 11 Eylül 2014’ten önce feshedilen işçilere kıdem tazminatı ödenmeyecek.
Farklı kamu kurum veya kuruluşlarında çalıştırılan işçilerden son alt işvereni ile yapılmış olan iş sözleşmeleri kıdem tazminatı ödenmesini gerektirecek şekilde sona erenlerin kıdem tazminatları, çalıştırıldığı son kamu kurumlarınca ödenecek.
İşçiler kıdem tazminatını alabilmek için çalıştığı kamu kurumuna, IBAN’ları, çalıştığı kurum veya kuruluşlarının listesi ve iş sözleşmelerinin fesih nedenini gösterir belgeyi içeren dilekçe ile başvurabilecek.
Kamu kurumları, bu başvuru üzerine işçinin kıdem tazminatını hesaplayarak, doğrudan işçinin IBAN’larına yatıracak.
11 Eylül 2014 ve sonrasında kamuda taşeron olarak çalışan işçiler, kamu kurumlarına istenilen belgelerle birlikte başvurarak kıdem tazminatını alabilecek.
Elbette kamuda çalışan taşeron işçilerin kıdem tazminatının devlet tarafından ödenmesi büyük bir haksızlığın önlenmesi adına sevindirici.
Ancak, özel sektörde çalışan taşeron işçilerin unutulması, onlar adına bir düzenlemenin hayata geçirilmemesi de o denli üzücü.
Sahi bu işçilerin hakları ne olacak?
Kamuda çalışan işçilerin kıdem tazminatının güvence altına alınması ile taşeronların sorunlarının tamamıyla çözüme kavuştuğunu söyleyebilmek olası değil.
Karayollarında çalışanlar gibi, yargı kararı ile kadro hakkını elde etmiş işçilere kadroları verilmeden, alacakları ödenmeden sorun ortadan kalkmaz, yakınmalar devam eder.
Bundan ötürü, taşeron işçilerine mahkeme kararı ile kazandıkları hakları verilmeli, taşeron kullanımına sınırlama, sorunlarına da kalıcı çözümler getirilmeli.