Kente hizmet etmiş kimseler hakkında görevden ayrıldıktan sonra olumsuz cümleler kurup ağır eleştiriler getirmek benim tarzım değil. Olmuş bitmişi değiştirmemiz mümkün değil, dolayısıyla bundan sonra olacaklara bakmak çok daha pozitif bir anlayış...
Malum, son aylarda Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsunspor'da büyük değişim rüzgarları esiyor. Nemli yaz sıcaklarıyla hayatın adeta durma noktasına geldiği kentin gündemini, haliyle bu iki önemli kurumda olan bitenler işgal ediyor.
1999'dan bu yana Büyükşehir Belediye Başkanı olan sayın Yusuf Ziya Yılmaz, o zamanlar "değişim" vaadiyle seçilmişti. Hakikaten ardan geçen sürede kentin siluetini değiştirmesini bildi. Kentin eski hüviyetini özleyenler olduğu gibi şimdiki halini daha çok beğenenler olabilir. Ya da bu değişimin maliyetini çok bulanlar, tam tersini "pahalıya mal olsa da yapılanlara değdi" diye düşünenler çıkabilir. Ama kim ne derse desin, Başkan Yılmaz kentin tarihine çalışkan, hırslı, reformist bir belediye başkanı olarak geçti.
Değişim rüzgarlarının estiği Samsunspor'da ise karamsarlık hızla dağıldı. Son on yılda inişli çıkışlı, talihsiz bir dönem geçiren kulüp, Süper Ligde tutunamadığı sezonda çok borçlanmış, tekrar süper lige geri dönmek için yapılan yatırımlardan sportif başarı elde edilememişti. Nihayet ağır borç yükünü kaldıramayan yönetim çekilmiş, Vali Bey'in çabalarıyla oluşturulan kayyım yönetiminin bütün iyi niyetine rağmen takım tarihinde ilk defa ikinci kümeye yuvarlanmıştı. Kulübün tamamen yok oluşa sürükleneceğinden endişe edilirken efsane başkan İsmail Uyanık, "şirketleşme projesi" ile yeniden ümitleri yeşertmesini bildi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsunspor'un başına getirilen iki isim, Sayın Zihni Şahin ve Sayın İsmail Uyanık'ın ortak yönleri, tecrübeleriyle ve kentin tüm kesimleriyle iyi ilişkiler kurma becerileri olarak sıralanabilir. Bu özellikleri, yorgun Samsun kenti için yeni umut ışıkları yanmasına sebep oldu. İnşallah başarılı olurlar.
ZİHNİ ŞAHİN VE SAMSUN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
Eski Bafra Belediye başkanı olan Zihni Bey, az konuşan, dengeli, adil bir isim olarak biliniyor. Onu tanıyanlar, yönetim anlayışındaki anahtar kelimenin "uyum" olduğunu anlatıyor. Bağlı bulunduğu siyasi partinin il başkanlığı, milletvekilleri ve Genel Merkezi ile gerilim yaşamayacağı, ancak bunu yaparken makamının gerektirdiği ağırlığını da asla kaybetmeyeceği yorumu yapılıyor. Benzer biçimde ilçe belediye başkanları ve başta valilik olmak üzere kamu kuruluşları ile sorunsuz ilişkiler kuracağı anlaşılıyor.
İlk göreve geldiğinde merkezdeki belediye başkanları dururken onun tercih edilmesine şaşıranlar olmuştu. Daha büyük bütçeler yöneten ve medyada daha çok yer bulan, Samsun kamuoyunda daha çok tanınan merkezdeki ilçe belediye başkanları arasından sıyrılmasında uzlaşmacı ve mütevazı kişiliğinin büyük rolü olsa gerek.
Başkan Şahin, göreve geldikten sonraki dönemde de zamanı iyi kullandı. Hem genel seçimde partisi için gösterdiği samimi performans hem de toplumun bütün kesimleriyle kurduğu sıcak ilişkiler ile beğeni topladı.
Konjonktür de ülkücü fikriyata yakınlığı herkesçe bilinen Zihni Başkan'ın lehine işliyor. Her şey yolunda gider, yerel seçimlerde aday gösterilir ve beş yıl için göreve seçilir, proje üretebilen bir kadro kurabilirse faydalı olacağına şüphe yok...
İSMAİL UYANIK VE SAMSUNSPOR
Samsunspor'un Türk futboluna damga vurduğu yıllarda kulüp başkanı İsmail Uyanık da ismiyle spor kulübü yöneticiliğinde marka haline gelmişti. O yıllarda Samsunspor'un altyapısı adeta bir futbolcu tarlası gibiydi. Uyanık, genç isimleri sadece altyapıdan değil akıllı transfer politikalarıyla Türk futboluna kazandırmasıyla tanınmıştı.
İsmail Uyanık dönemi Samsunspor'unu benzerlerinden ayıran ise aynı zamanda sportif başarıya da ulaşılmasıydı. O yıllarda Gençlerbirliği, Gaziantepspor, Sakaryaspor ve Bursaspor gibi takımlar da genç oyuncuları yetiştirmesiyle tanınıyordu ama hiçbirisi dört büyükler ile kıyaslanmıyordu. Oysa Samsunspor, genç kadrosuyla ligin en güçlü takımlarını devirebiliyor, her sene ligi domine edebiliyordu.
Uyanık sonrası tedricen güç kaybeden, süper ligden düştükten sonra bir daha asla eski günlerine geri dönemeyen Samsunspor, nihayet tarihinin en kötü günlerini yaşadı ve 2. Lige kadar yuvarlandı.
İsmail Uyanık, "şirketleşme" şartıyla tekrar göreve geldi. Samsun kamuoyu ve taraftarların büyük desteğini alan efsane başkan, finansal sorunları halledecek bir formülle yola çıktı. Bugünlerde tekrar PTT 1. Lige dönecek bir kadro ve yapılanma oluşturmakla meşgul.
Yaptıkları yapacaklarının teminatı olsa da Uyanık'ın işi zor aslında... Bu sene PTT 1. Lige çıkan kadroya seneye kabuk değiştirtip bu defa süper ligi amaçlayan bir hüviyet kazandırmaya çalışacak. Eğer bu iki amaç başarılabilir ise bu sefer de süper ligde tutunacak güçlü bir kadro kurulması hedeflenecek. Bunun için önümüzdeki üç sene boyunca sürekli üstüne koymak gerekecek. Finansmanıyla, idari yapılanmasıyla, kadro kalitesiyle zorlu bir çalışma süreci Uyanık ve ekibini bekliyor.
Samsunspor'un bir altyapı kültürü var ama son 10 yılda milli takım düzeyinde bir oyuncu üretemeyen altyapının İsmail Uyanık'ın amaçlarına ulaşmasına ne derece katkı sağlayacağını göreceğiz. Ayrıca 1970'lerde ve 80'lerde Samsunspor'a futbolcu yetiştirme vazifesi üstlenen amatör kulüplerin de durumu ortada...
Bu sorunları aşarken amatör liglerde bir pilot takım kurmak, Samsunspor süper lig yolunda ilerlerken bu takımı da zamanla profesyonel liglere yükseltmek bir seçenek olur mu bilmiyorum. Altyapıdan yetiştirilen ya da genç yaşta transfer edilen geleceğin yıldız adaylarının gelişimini sağlamak için "1919 Samsunspor" adıyla bir pilot takım kurulması önerisini bu köşeden de yazmıştım. Spor kulübü yöneticiliği denildiğinde bir otorite olan İsmail Başkan'a akıl verme hadsizliğine düşecek değiliz ama bu öneriyi dikkate alacağını ümit ediyorum.
DEĞİŞİM RÜZGARI SAMSUN'A YARAR MI?
Büyükşehirde Zihni Şahin, Samsunspor'da İsmail Uyanık, bu kentin yetiştirdiği iki değer... Başarılı olup olamayacaklarını Allah bilir. Ancak onların başarısı, Samsun'un yaşam kalitesinin artması ve marka değerinin yükselmesi anlamına gelecek.