Orta yaş kuşağı iyi bilir; eskiden öğrenci karnelerinde 'Hal ve Gidiş' adı altında bir değerlendirme ölçüsü vardı. Karnenin sol tarafında ilk sırada Türkçe, onun hemen altında dedelerimizin 'hesap hendese' adını verdikleri Matematik, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi gibi dersler sıralanır, sağ tarafında da öğrencinin nasıl birisi olduğu konusunda bilgiler veren ölçüler yer alırdı. İşte bu ölçülerden en önemlisi de hal ve gidişti. Eğer bir öğrencinin hal ve gidiş notu pekiyi değilse o öğrencide vardı bir problem…
Konu hal ve gidişten açılmışken, bu ölçü sadece öğrencileri mi ilgilendirir? Hayır. Şirketler, iller ve hatta ülkeler için de geçerlidir. Esnaflar arasındaki günlük konuşmalarda işler nasıl gidiyor sözünü sıkça duyarız. İşler nasıl gidiyor demekle hal ve gidişiniz nasıl, satışlar istediğiniz gibi mi, tahsilatlarda var mı bir problem, önünüzü görebiliyor musunuz gibi sorulara topluca cevap aranıyor demektir.
Samsun'un hal ve gidişine değinecek olursak; tek kelimeyle iyi ya da kötü diyemeyiz. Bir kentin kendi ölçeğindeki kentlerle kıyaslandığında elbette üstün tarafları da olacak, zayıf tarafları da. Samsun, sosyal donatı zenginliği açısından son 10 yılda ciddi mesafeler kat etti. Doğu Park, Batı Park, Tütün İskelesi ve Kurtuluş Yolu ile halk arasındaki yaygın adıyla Çiftlik Caddesi'ndeki (İstiklal Caddesi) düzenlemeler Samsun'un sosyal donatı zenginliğine zenginlik kattı.
Eskinin Belediyeevleri olarak bilinen bugünkü modern Canik, sağlıktan kültüre, spordan eğitime, ticaretten modern yaşam alanlarına kadar hayatın her alanına cevap verebilecek bir ilçe haline geldi. Atakum'daki Adnan Menderes Bulvarı çevre düzenlemeleri ile cafe ve çay bahçeleri üniversite öğrencilerinin gezip eğlenebileceği, dinlenebileceği sosyal ortamlar hazırladı. Bu hizmetlerin büyük bölümünün bir önceki dönem iş başında olan Metin Burma ve ekibince yapıldığını, mevcut yönetimin de bu tür hizmetlere ilaveler yaparak devam ettirdiğini görüyoruz. Bu tür çalışmalar ve sunulan hizmetler total olarak Samsunun değerine değer katıyor, emeği geçen herkesi kutluyorum.
Samsun'un olduğu kadar Karadeniz Bölgesi'nin de en büyük ilçesi konumunda olan İlkadım İlçesi'ni elbette unutmadım. Sevgili Başkan Erdoğan Tok, o kadar güzel hizmetler ortaya koyuyor ki bu yazıda bir paragraf altında belirtmek zor dedikçe zor. Bir başka yazımda 'İlkadım'da neler oluyor?' başlığı altında yayımlanacak yazımda merak edenler için bilgiler yer alacak.
Samsun'un hal ve gidiş notunu düşüren önemli bir husus var. O da, hemen hemen her gün yaygın görsel basının ana haber bültenlerine konu olan ölümlü ve yaralamalı asayiş olayları. Samsun dışında yaşayan ve Samsun'u bilen insanlar ister istemez soruyor; Samsun'a ne oluyor, Samsun'da ne kadar çok asayiş olayı var diye. Bu durum önleyici hizmetlerin yetersizliğinden mi, sosyal çöküntüden mi yoksa ekonomik sebeplerden mi kaynaklanıyor henüz bilinmiyor…