Dil, en güçlü iletişim aracıdır.
Hayvanlar koklaşa koklaşa, insanlar konuşa konuşa…
En güzel dil, tatlı dildir.
Tatlı dil yılanı deliğinden çıkarır…
O kadar çok dil çeşitliliği var ki, işte size bazıları:
Ölü dil
Yaşayan dil
Beden dili
Halk dili
Sosyete dili
Diplomatik dil
Bilim dili
Sanat dili
Konuşma dili
Yazı dili
Sosyal medya dili…
Sosyal medya, günümüzde en güçlü iletişim aracı oldu. Metropollerde yaşayan birçok insanın oturduğu apartmanda bir iki tanıdığı varken, sosyal medya ortamlarında yüzlerce sayıda yazıştığı ve hatta görüntülü konuştuğu insan olabiliyor. Sosyal medyanın da kendine özgü bir dili var. Genç kuşaklar yazışırken kelimeleri kısalttıkça kısaltıyor. Bazen öyle oluyor ki, ne demek istemiş diye düşünmek zorunda bile kalıyoruz.
Sosyal medya ortamında kullanılan dildeki asıl problem Türkçe kelimelerin anlamlı anlamsız kısaltılarak kuşa çevrilmesi değil; kullanılan üslup bence. Toplumsal sorunlar karşısında takınılan tavır, bazılarını öfkeli ve saldırgan yaparken, bazılarını da bunun tam tersi istikamette bir yere koyabiliyor. Toplumsal sevinç ve üzüntü de bile aynı frekansta olamıyoruz…
Sosyal medyadaki kontrolsüzlüğün de verdiği rahatlıkla isteyen istediğini yazıyor. Kişi isterse 3 – 5 dakikalık videolarla ağzına geleni söylüyor, kin ve nefretini ortaya koyuyor. Bunu eğitimsiz kişiler de yapıyor, akademik unvanlı kişiler de. Tehdit ve hakaretler havada uçuşuyor. Kişi amacına ulaşınca paylaştığı yazıyı ve görüntüyü kaldırıyor, kendince görevini de tamamlamış oluyor.
Ülkemizde yerel ve yaygın basında köşe yazarlığı yapanların ortak özelliği; ele aldığı sosyal boyuttaki bir konunun sadece problem yönünü ele alması, çözüm ortaya koyamamasıdır. Bir köşe yazısını okuyan kişi o yazıda yazarın konu hakkındaki çözüm önerilerini de görmek istemektedir. İçeriğinde çözüm önerisi olmayan bir yazı, kuru sıkı atış yapılan bir tatbikata ya da inşaatlarda kullanılan dolgu malzemelerine benzemektedir.
Sosyal medya dilinin gelecekte daha sağlıklı olabilmesi için; ilköğretimden başlayarak çocuklar için Türkçe ve Hayat Bilgisi derslerinde olması gereken sosyal medya dilinin çerçevesi, pratik hayatta yapılabilecekler, örnek yazışma metinleri ile söylem biçimlerini konu alan konular ve bölümler olmalı bence...