n SAĞLIKLI BESLENME

n

n GLİSEMİK İNDEKS:
n *Gıdaların içerisindeki karbonhidratlar kana şeker olarak geçerler. Karbonhidratların,kan şekerini yükseltme etkisine glisemik indeks denir.
n *Bir başka deyişle: Gıdanın içinde bulunan 50 gram karbonhidratın kanda belirlediği şeker grafiğinin 50 gram saf glikoza göre mukayeseli değeridir.
n 50 GRAM GLİKOZ’UN KAN ŞEKERİNİ YÜKSELTME EĞRİSİ 100 KABUL EDİLİR. DİĞER GIDALAR, GLİKOZ İLE MUKAYESE EDİLEREK GLİSEMİK İNDEKS DEĞERLERİ BULUNUR.
n *Glisemik indeksi düşük gıdalar kana yavaş karışan gıdalardır. Hızla kana karışan gıdaların glisemik indeksi yüksektir.
n *39’UN ALTI ÇOK DÜŞÜK KABUL EDİLİR. Bu gıdalar tercih edilmelidir. Süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar düşük glisemik indeksli gıdalardır. düşük glisemik indeksli gıdalar Yüksek glisemik indeksli gıdaların kan şekerini hızlı yükseltici etkisini frenlerler. Haşlanmış beyaz pirincin glisemik indeksi 75 civarındadır. Zararlı bir gıdadır. Pilav dolma gibi gıdalarda yağ ilavesi pirincin glisemik indeksini biraz düşürür.Pirinçli gıda yerken yoğurt,cacık gibi gıdalar beyaz pirincin glisemik indeksini 50’nin altına çekebilir. Böylece zararlı bir gıda yararlı bir gıdaya dönüşür.Tabii az yenilmesi şartı ile…
n *40-55 ARASI DÜŞÜK GLİSEMİK İNDEKS KABUL EDİLİR. Yenilmesi önerilir. Meyve ile birlikte yoğurt ,sebze çorbası,bulgur pilavı,yeşil mercimek gibi gıdalar düşük glisemik indekslidir.
n *56-69 ARASI ORTA GLİSEMİK İNDEKS KABUL EDİLİR. Tüketilirken mutlaka yanında glisemik indeksi düşük yağ ve protein ihtiva eden bir gıda kullanılmalıdır. Patates cipsi ve gazlı içecekler örnektir. Patates cipsi yanında mutlaka ayran olmalıdır. Gazlı bir içecek içiliyorsa ekmek kepekli olmalı yanında salata yenilmelidir.
n *70’İN ÜZERİ YÜKSEK KABUL EDİLİR. Tek başına yenilmeleri önerilmez. Beyaz ekmek, Haşlanmış yağsız pirinç, mısır gevreği, kavun, karpuz,olgun muz örnektir. Yüksek glisemik indeksli gıdaların yenilmesi gerekli ise çok az tüketilmeli, yanında mutlaka süt yoğurt, salata kullanılmalıdır.

n

n
n POZİTİF STRES YÖNETİMİ
n EVET-EVET-EVET KURALI

n

n Fadime kilo aldıktan sonra önce hipertansiyon sonra tip 2 diyabet hastalığına yakalanmış.
n Doktorunun tavsiyesine uymuş ve yaşam biçimini değiştirmeye başlamış.
n Her akşam yemekten bir saat sonra Temel’le elele yürüyüş yapıyor;
n Eve gelince de unutkanlığı ile baş edebilmek için kitap okuyormuş.
n O akşam da nasıl olsa yürüyeceğiz diye eşofmanlarını giymiş, Temel’i beklemeye başlamış.
n Temel o kadar yorgun gelmiş ki…. Fadime ‘Eyvah bizim yürüyüş yattı !!!’ diye çok üzülmüş.
n Sonra okuduğu kitaplardan Dale Carnegie nin Dost kazanma ve insanları etkileme sanatı kitabındaki evet-evet-evet kuralı aklına gelmiş. ‘Bu kuralı Temel’e uygularsam acaba yürüyüşe razı edebilirmiyim’ diye düşünmüş
n Yemekten sonra eşine gülümseyerek,
n ‘Temel’im sana güzel bir kahve yapayım mı’ demiş. Temel ‘evet yap’ demiş
n Fadime ‘1. Evet’i aldım’ diye düşünmüş.
n Kahve yaparken ‘Temel’im senin annenlere epeydir gitmedik; Bu hafta sonu gidelim mi’ demiş
n Temel ‘evet hayatım iyi olur’ demiş. Fadime ‘2. Eveti de aldım’ diye sevinmiş.
n Fadime ‘İlk önce söylese idim % 100 Temel’in hayır yorgunum cevabını yapıştıracağı soruyu sormanın zamanı geldi’ diye düşünmüş.
n ‘Hayatım çok dinç görünüyorsun hadi çıkıp yürüyüşümüzü yapalım’ deyince Temel: ‘Olur hayatım eşofmanlarımı giyeyim çıkalım’ demiş
n Fadime ilk kez uyguladığı İKİ KEZ EVET DİYEN KİŞİ ÜÇÜNCÜ KEZ ASLA HAYIR DİYEMEZ kuralının işe yaradığını görmüş. Ve yaşamı boyunca sık sık kullanmış.

n

n EGZERSİZ
n HER YERDE YAPILABİLEN EGZERSİZLER
n Egzersize çoğu zaman vakit yokluğundan zaman ayıramayız, çoğunlukla özel salonlarda yapılır diye düşünürüz ama, bu düşüncelerimiz çok hatalıdır. Basit egzersizleri günün her saatinde yapabilmek hem çok kolay hem çok eğlencelidir. Bizi gören herkese de öncülük ederek örnek oluruz.
n EGZERSİZ 1
n Kalb ve dolaşım sistemini harekete geçiren bu egzersizi her yerde yapabilirsiniz. Ayakta iken sıra ile sağ ve sol bacağınızı yana ve yukarı doğru açın. Bacak değiştirirken yere parmak uçlarınızla hafifçe basın bu sırada derin nefes alıp verin.
n Bu hareketi her yerde yapabilirsiniz. Örneğin:
n - Otobüs-tramvay-dolmuş beklerken
n - Pide alma kuyruğunda, bankamatik kuyruğunda beklerken
n - Doktorun muayene sırasını beklerken
n -Televizyon izlerken ….vb…

n

n

n