Konu ile ilgili söz konusu bu duanın nedenini açıklamıştık.

Zira mektubu hazırlayan ilmiye sınıfından Buluthaneli Hacı İsmail Hakkı Trabzonda hazırlayıp dua etmeleri için Müslüman vatandaşlara ulaştırmaktadır.

Müslümanlar özelde İtalya ile, genelde ise bütün Hıristiyanlık aleminin baskısı ve saldırısı altındadır. Ayrıca dua metninden, koleranın da İslam dünyasında bir tehdit unsuru olduğunu görüyoruz.

Devlet konularla ilgili özel ve genel tedbirleri alırken İslam alimleri de halkı dua için seferber etmekte ve cephe gerisini aktif ve canlı tutmayı başarmaktadır. Bunun canlı örneklerine Afrin harekatında da yakından tanık olduk.

Unutmamak gerekir ki, bunu sağlayan da devlet – millet kaynaşmasıdır. Bunu sağlayamayan devlet yönetimi, vatandaşların ortak paydasını ve heyecanını da yakalayamaz . Önerilen dua metninden sonra(Arapça ve istiğfarla-af dilemekle başlamıştır) yine dua diliyle yapılmış şu açıklamayı anlamlı buluyoruz:

'Cenab-ı Hakk'ın ilahi emri ve Cenab-ı Resulullah'ın emri risaletpenahileri biz ümmetine açıkladığı gibi din ve maneviyat için savaşmak her erkek ve kadın Müslüman'a farz olduğunu; ve manevi cihada bulunun ki, maddi cihatta Allah yardım yapsın.

Bu manevi cihadı yerine getirmek (dua vs.), yukarıda af istemekle başlamış olup salat ve selamın sonuna kadar hergün bir defa okumak ilahi yardımın ve peygamberi desteğin ortaya çıkışıyla savaş yerinde Allah'ın ordusu ile düşmana karşı manevi savunmada bulunmakla ve HERKES KENDİ EVİNDE BU SURETLE MÜCAHİT OLUP DÜŞMAN KALBLERİNE KORKU SALMAKLA ZAFER ELDE EDECEĞİMİZ GİBİ ALLSH TARAFINDAN BİR MÜDDETTEN BERİ İSLAM ÜLKELERİNDEKİ KOLERA İLLETİ DE BÖYLECE İŞ BU İSTİĞFARA DEVAM EYLEMEKLE ORTADAN KALKACAĞI VE BİLFİİL SAVAŞ ALANINDA BULUNAMAYANLAR DEVAM EYLEDİĞİ TAKDİRDE BULUNMUŞ GİBİ YARDIMCI OLACAĞIMIZ AÇIK VE ALLAH'IN VADETTİĞİ/ SÖZÜNÜN GEREKLERİNDENDİR.

Daha ziyade ehil olanlar Enfal, Fetih ve Haşr Surelerini okumalıdır.

Allah'ın ipine sarılan mutlaka zaferi kazanır. Öyle ise Allah'ın ipine sarıl.

Ya Rabbi! Duası kabul olan elçin Muhammed Mustafa'nın hürmetine düşmanlarını ve düşmanımız İtalya milletini( tarihsiz bu dua bildirisine göre bunun 1911 ve 12 yıllarında Osmanlı- İtalyaTrablusgarp savaşı olabilir) kahreyle.'

Ve yine bir Ayet-i Kerime ve son olarak da, 'Ey her zaman diri olan Allah'ım! Senin dinine düşman olanları ve bize zulmedenleri kahreyle' ifadeleriyle dua bitmektedir.

İşte bu dua bireysel olarak herkesi gayri meşru saldırılara karşı koymaya teşvik etmekte ve milletin aktif desteğini sağlamaktadır.

Selam ve sevgi ile…[email protected]