Samsun Asri Mezarlık Şehitliği küçük ama dolu yaklaşık 15 yıldır şehit defnedilmeyen, şehir merkezinde İlkadım ilçemizdeki bir şehitliğimizdir. Bu şehitlikte terör olayları nedeniyle şehidi olanlar  aynı kaderi paylaştıkları için özelliklede şehit anneleri birbirlerini yakından tanıyorlar. Bu yüzden her yeni vefat ,aileden bir kayıp gibi etki yaratıyor. Kolay değil son otuz yılın acısı ile yüklü bir yürek olup hayata tutunmak .Hayata tutunamayanlar zamanı gelince hakka yürüdükçe bu şehitlikteki şehitlerimizin annelerinin sayısı bir daha artmamak üzere  azalmaya devam ediyor. Çünkü bu şehitliğe artık yeni şehit defnedilemiyor şehitlik tamamen dolu? Her Cuma günü özelliklede şehit annelerinin doldurduğu bu şehitliğimiz artık eskisi gibi şehit anneleri tarafından doldurulamıyor. Maalesef çoğu yaşlı ve hasta olan şehit anneleri artık eskisi kadar sık şehitlik ziyaretine gelemiyor. Bir de tek tek kaybettiğimiz şehit annelerimizin  yokluğu olunca bu sayı  artık iyiden iyiye düşmeye başladı. Ama hayatta olanlar herşeye rağmen şehitlerimizi yalnız bırakmıyor.

      Dört Cuma (dört hafta) öncesine kadar onlardan birisiydi Şehit Asker Yusuf Keskin'in annesi Bağkurlu Fatma Keskin teyzemiz. Artık o annemizde asri mezarlık şehitliğine gelemiyor .Onu da kaybettik ,onu da dualarla hakka uğurladık .Ne çok hızlı geçiyor günler. Tam dört Cuma'dır Şehit Jandarma Er Yusuf Keskin'in mezarına bakıyorum. İki hafta önce kar vardı kardan gelememiştir diye içimden geçirmek istedim ,son iki cumadır da gelmiyor, belki yine hastalanmıştır, hastanede yatıyor diye içimden geçirmek istedim ama olmadı kandıramadım kendimi. Ben kılmamış mıydım, Fatma teyzemizin cenaze namazını? Bende oradaydım ,tabutunun başında sevenleri olarak  şehidimizin annesinin cenazesindeydim. Biz Fatma teyzeyi sonsuzluğa uğurlamıştık, nasıl unutabilirim canımızı acıtan o hüzünlü günü. İnsan bazen kendisine acı veren şeyleri unutmak istiyor ama unutamıyor. O gün biz oradaydık ama aramızda olması gerekenler nutuk atarken  şehitlerimizin anneleri bize emanet deyip orada olmayan çok insan vardı. Sağlığında şehit annesi ile fotoğraf çektirmek için yanına gelenler elini öpenler bir an gözlerimin önünden bir filim şeridi gibi geçiverdi. O karelerde kimler yoktu ki? Böyle bir tanıklık bir şehit ağabeyi olarak beni çok üzdü. Bu yüzden o günü hiç unutamıyorum. Bir garip değil ,bir şehit annesiydi Bağkurlu Fatma teyzemiz .Daha vefalı olunmalıydı diye içimden geçiriyorum. Galiba ben bir şehit annemiz için çok şey istiyorum (!) Affetsinler beni ,kimse kızmasın .Benimde böyle garip huylarım var . Bu Cuma günüde şehitlikte şehit oğlu Yusuf Keskin'in kabri başında Fatma teyzemizi göremeyince biraz kafam karıştı. Fatma teyzemiz artık Samsun Asri Mezarlık Şehitliğindeki oğlunun yanına gelemez ki  o zaten evladına kavuşmadı mı? Umuyorum ki o şimdi şehit evladı ile birlikte cennettedir. Her ikisine de rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun, ruhları şad olsun diyorum. Geçen son dört Cuma bile Fatma teyzemizi ne kadar çok özlediğimizi ve onu bundan sonra ne kadar çok özleyeceğimizi  bir kez daha bize göstermeye yetti.

     Bir şehit yakını olarak ,şimdi eskiden  bu şehitliğe her Cuma gelen bir Fatma teyzemiz vardı demek içimizi çok acıtıyor. Bağkurlu Fatma teyzemiz sevecen ve dualı bir şehit annemizdi. Hep güzel sözler  söyler ,hep göremediklerini sorar, selam gönderirdi? Vefalı kadındı ,vefalı şehit annesiydi. Tam 36 yıllık bir şehit annemizdi .Eşide hayatta değildi. 83 yıllık yaşamının son 36 yılını yüreğinde şehit acısı ile geçirmişti. Unutmak vefasızlık olur, unutmuyoruz, kalbimizde ve dualarımızda yaşatıyoruz. Belki de bu yüzden her cuma şehitlikte gözlerimiz Bağkurlu  Fatma teyzemizi arıyor.

NOT: Şehit annesi Fatma Keskin şehit yakınları arasında namı değer Bağkurlu Fatma Teyze diye bilinirdi. İkamet ettiği mahallede Bağkur'un hizmet binasının bulunması nedeniyle kendisine Bağkurlu Fatma Teyze diyorduk.