Bu yazıyı daha önce yazacaktım. Yazmadım.
Aday olmayı düşünen ve aday olabilmek için dosya hazırlayıp, aday adaylığı başvurusu yapan arkadaşların kafası karışsın istemedim. Partiler, ilçe seçim kuruluna aday listelerini verdikten hemen sonra, bu yazıyı yazdım.
Belediye Meclisi. Halkın yerelde seçtiği kişilerden oluşan bir garip Meclis. Aslında halk, seçilenleri kendi belirlemez. Belediye Başkan adayı ve parti örgütü aday adayları içinden bir liste yapar ve buyurun bu listeye oy verin derler. Demokrasi tabandan başlamaz. Halk listelere bakıp da mı oy verir? Hayır. Partiye oy verir. Bakmayın siz Belediye Meclisi oy pusulasının ayrı olduğuna. Genel olarak, evet mührü, üç pusulada da aynı partiye iner kalkar.
Vatandaş bilgilendirilmez. Yönlendirilir. Şartlandırılır. Örneğin Belediye Meclisi seçiminde yüzde on barajının olduğunu büyük çoğunluk bilmez. İlçe Belediyelerinden kaç kişi hangi yöntemle Büyük Şehir Belediye meclisine gidebilir. Bunu da bilen yoktur. Örneğin; bir bağımsız aday yüzde 50-60 oy alsa bile İlçe Belediyesi Meclisine seçilir. BŞB Meclisine seçilme hakkı yoktur. İlçe barajını geçen parti tekse tüm üyelikleri kazanır. Diğer partilerin temsil hakkı olmaz.
Önümüze konan seçim demokrasisi, bu.
Biraz da Meclisin işleyişinden bahsedeyim. En son söyleyeceğimi baştan söyleyeyim. Başkan ne derse, alınan karar o olur. Evet şaşırmayın. Gündemi Başkan belirler. Komisyonlarda ki çoğunluk onun partisinin çoğunluğudur.
Madde okunur ve ya okunmadan komisyonlara havale edilir. Örneğin 10 maddenin havalesi 5 dakika, 20 madde varsa 10 - 12 dakika sürer. "Kabul edenler, etmeyenler... Oy birliği" ile havaleler yapılır. Birinci oturum bu şekilde biter.
İkinci oturum 3- 5 gün sonra yapılır. Komisyon kararları okunur. Söz almak isteyene söz verilir. Verilir o kadar. İktidar konuşmaz. Başkan yanıt verirse verir ve hemen oylamaya geçer. "Kabul edenler, etmeyenler… Oy çokluğuyla kabul edilmiştir". En yoğun gündem görüşmelerinde bile Oturum süresi, 30 bilemedin 45 dakikadır. Çünkü herkesin özel işleri çoktur. Amatörce yapılan bir iş olduğu için toplantılar ne kadar kısa tutulursa o kadar iyi kabul edilir.
O ay, biter. Gelenler imza atar, gelmeyenler oy birliği ile izinli sayılır. Ücret ne kadar mı? En son 2019 da; oturum başı 145 TL her ay en çok üç oturum yapılır. Komisyonlarda olmayanlar 2 oturuma katılır. Katılmadıkları toplantılar için ücret tahakkuk edilmez.
Meclis üyeliği bu. Hiç abartmadan yazdım. Başka avantajları var mıdır?
Vallahi bilmem, billahi bilmem.
Listeye giremeyenler ya da alınmayanlar üzülmesinler diye yazdım.
Yaşamım da bu kadar işlevsiz ve anlamsız başka bir kurum hiç görmedim.
İstifa da etmedim çünkü beni seçenlerin ve halkımızın Belediye il ilgili sorunlarının çözümünde Meclis üyesi sıfatımla yardımcı olmaya çalıştım.
Beni seçenlerin oylarına saygılı olmak zorundaydım.