19 Mayıs 1919'un 100. yılında Samsun, "100. Yılı' fırsata çevirmesini bilemedi. Beceremedi. Samsun'u yönetenler bu konuda hiç bir şey yapmadılar. Kurtuluşun ve kuruluşun şehri Samsun'dur bile dedirtemediler.
19 Mayıs'a 3 gün kaldı. Ne yüz yıl öncesinde atılmış olan ilk adımın heyecanı var ne de Samsun'un bu heyecanı gösterecek vizyonu. Bu şehrin misyonu bile unutulmuş sanki. Bilinçli mi, bilinçsiz mi bilmem ama 100. Yılda, bu şehrin marka değerine hiç bir şey katılamadı.
19 Mayıs'a 3 gün var ve bu şehirde 100. yıla ulaşmış olmanın gururu, sevinci hatta havası bile yok. Samsun sessiz. Samsun kimsesiz. Samsun tarihine dahi uzak sanki. Sokaklarına bakıyorum, parklarını, bahçelerini geziyorum, okullarındaki havayı kontrol ediyorum Devlet okullarında da özel okullarda da 19 Mayıs 2019 geldi mi, gelmedi mi belli değil. Herkes kendi aleminde, bense seninle baş başayım diyen birkaç kişi, iki üç dernek çırpınıyor ama yaptıklarını duyuramıyorlar. Onlara da destek veren bir tek muktedir yok. Anlamı bile olmayan, hatta herkes tarafından kabullenilmeyen 100. yıl logolu küçük bayraklar var. Gelincik tarlası gibi olması gereken Samsun da asılan bayraklar bile çok seyrek. Birde klasikleşmiş her yıl yapılan bir bayrak yürüyüşü yapıldı, o kadar.
- yılda Atatürk Müzesi tadilatta. Etnografya Müzesi kapalı. Milletvekillerimiz Ankara'da, yöneticilerimiz 100.yıl etkinliklerinin dışında. Yerel medyamız siyasetin peşinde. İki Üniversitemiz var ama ikisi de 100. yıla kör, sağır ve dilsiz. Devlet Opera ve Balesi binasına hapsolmuş bilinen programın dışında yeni bir etkinliği yok.
Resmi kutlama programına bakıyorum, kutlamalar rutin.
Anıta çelenk koyma töreni. Bayrak çıkış töreni. Fener alayı. Mehteran gösterisi. Türk yıldızları uçak gösterisi. Arama kurtarma gösterisi. Dünya Atabarı oynuyor etkinliği. Açık su yarışları, İftar programı. Video Mapping gösterisi. Halk oyunları ve bir iki konser.
Fener alayı ve konserlerin dışında hiç birinde halk yok. Gençlik yok. Etkinlikleri duyuran afiş, pankart, anons ve en önemlisi davet yok.
- Yıl bu mu? Daha doğrusu yüz yılda geliştirebildiğimiz "Kuruluşun ve Kurtuluşun Şehri Samsun kültürü" bu kadar mı?
Demek ki, bu kadar!
Başta dediğim gibi bomboş bir 100. Yıl kutlaması. Geçmiş yılları arar olduk. Önce ki yıllarda 19 Mayıs Gençlik Spor Bayramı ve Atatürk'ü Anma Haftası olarak kutlanırdı. Doksanlı yılların başlarında bu şehirde 19 Mayıs Kültür ve sanat festivalleri yapılır bir hafta boyunca Samsunlu gece gündüz uyumaz panellerle, sergilerle, konserlerle, sanat sokağıyla, Türkiye'nin ünlü aydınlarıyla, yazarları - çizerleriyle, oyuncularıyla, şarkıcılarıyla şenlikler yapardı. Türkiye ve dünya Samsun'dan bahseder, Samsun'u gösterirdi.
Ve bu yıl ki 100. yıl kutlamaları ortada. 100. yıl adına bir şey yok.
Bu yılın logosunda Samsun yok. Bandırma vapuru yok. Atatürk yok Atatürk.
- Yılda; ne kalıcı bir park- bahçe veya tesis yapılabildi. Ne Samsun'a bir şey kazandırıldı.
Ben göremedim. Gören varsa beni tekzip etsin.
2019 yılı Samsun yılı olmadı. Oldu diyen varsa kanıtlasın, özür dileyeyim.